dani_rudarske_greblice.jpg"Dani rudarske greblice", koji se već tradicionalno održavaju prvog srpanjskog vikenda, iz godine u godinu okupljaju folklorne ansamble iz Hrvatske i inozemstva te mnogobrojnu publiku. Čitava manifestacija postavlja Rude na jedno od najvažnijih mjesta u kalendaru još od davne 1985. godine.

Kao što se iz naziva da naslutiti, događaj je posvećen tradicionalnom rudarskom kolaču – rudarskoj greblici, a traje od 3. do 5.7. Glavni organizator je kulturno-umjetničko društvo Oštrc koje se danas diči  sudjelovanjem na svim većim folklornim manifestacijama u Hrvatskoj. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Samobora i Zagrebačkom županijom, miris i okus greblice ponovno će osvojiti sve uzvanike.

Mještani posebno naglašavaju da je krajem 2007. godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo pripremu kolača "rudarska greblica" nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. 

Duboko smo uvjereni da za potpuni doživljaj ipak morate zagrijati vlastito nepce, a to je najlakše postići dolaskom. Ovaj događaj nećete pamtiti kao isključivo gurmanski užitak, tu su još nastupi plesnih skupina i zabavni koncerti. Detaljan program pogledajte u kalendaru ili na službenim stranicama ove jedinstvene manifestacije.