P3130210Umjesto očekivanog Sunca grijale su nas vatre napadača i energična borba vitezova – a i pokoja kapljica. Tisuće posjetitelja je navratilo u Samobor kako bi se podsjetili povijesne bitke koja se održala na ovim područjima. A kraj bitke otkrio je i neke nove, do sada skrivene, tajne.

P3130210Umjesto očekivanog Sunca grijale su nas vatre napadača i energična borba vitezova – a i pokoja kapljica. Tisuće posjetitelja je navratilo u Samobor kako bi se podsjetili povijesne bitke koja se održala na ovim područjima. A kraj bitke otkrio je i neke nove, do sada skrivene, tajne.

Vitezovi Zelingradski, Vitezovi grada Ružice, Dubovački streličari, Kuburaško društvo Gromovnik i Vitezovi zlatkog kaleža su nam i ove godine, 6. po redu, pokazali tijek bitke između vojske kraljice udove Elizabete i vojske kralja Vladislava Jagelovića. Prema starim zapisima habsburški kralj Albrecht Habsburg umire 1439. godine i diljem Hrvatske i Ugarske se vode bitke za njegovo prijestolje. Tako se i grad Samobor našao između dvije navedene vojske. Vojsku Elizabete, uz potporu grofova Celjskih vodio je Ivan Vitovec, a vojsku poljskog kralja Vladislava vodio je Stjepan Banić.

A kako su to sročili komentatori ovogodišnje bitke, sudac i biskup Samoborski, “Naši su oni koji pobijediju!”

Bitku i navodno znatno nadmoćnijeg neprijatelja je dobio Ivan Vitovec u ime kraljice Elizabete, te je zarobio velik ratni plijen u oružju, zlatu i konjima. Na taj dan poginulo je preko 1500 ljudi.

P3130492Ovogodišnji program počeo je sada već s tradicionalnim viteškim mimohodom kroz centar grada kako bi građane Samobora upozorio na nadolazeću opasnost, ali i mobilizirao pokojeg viteza. I dok su pripreme za bitku trajale, posjetitelji su mogli uživati u pravom srednjovjekovnom sajmu koji se održao na polju Vugrinščak, odmah do polja Bitke kod Samobora. Od tradicionalnih obrta, starih zanata, do starih recepata i domaćih kolača i vina, ovdje se moglo naći ponešto za svakoga. Najmlađi su uživali u drvenim mačevima i štitovima i igrali se vitezova dok su stariji komentirali domaće radinosti prirodnih plodova. Hrabriji su kročili u tabore vitezova i gledali ih u pripremama za bitku, proučavali njihova oružja, oklope, pa čak se i okušali u streličarstvu i bacanju noževa.

A kad je došlo vrijeme za bitku, sav narod se okupio pred poljem kako bi vidjeli hrabre vitezove. Nakon malih iskušavanja i odmjeravanja snaga, pravi napad je počeo katapultima i zapaljenim strijelama kako bi se oslabila obrana. A onda su se pred očima tisuća posjetitelja sukobile dvije strane uz zveket mačeva i oklopa. Pola sata iscrpljujuće bitke ostavilo je mnoge ranjenike i mrtve koje su sa svojim kolima skupljali ranarnici, izbjegavajući pritom mačeve i strijele. Duhovotih komentara od strane biskupa i suca nije nedostajalo niti ove godine koji samo još više pojačali dobru atmosferu.

P3130350Kraj bitke označila je predaja poljskog kralja Vladislava kraljici Elizabeti, nakon čega je uslijedilo sveopće slavlje kako u gradu tako i na dvoru. Međutim, priči nije kraj. Ove godine otkriveno nam je što se zapravo dogodilo na dvoru poslije bitke. Među ratnim plijenom našla se i škrinja blaga i ostalih vrijednih predmeta. Kraljica je prepoznala škrinju i naredila da ju se uništi, ali pohlepni sluge i lakomisleni vitez nisu joj mogli odoljeti. Jer škrinja je skrivala i crnu magiju. Viteza su ubrzo preuzele mračne sile, a cijeli dvor se zaustavio u vremenu dok su vitezovi padali pod utjecaj crne magije. Neki su se probuili i došlo je do krvavih borbi, ali zle sile su bile jače. I kad se činilo kako nema spasa, pojavio se anđeo koji je udahnuo novi život vitezovima te otjerao mračne sile i na dvoru je ponovno zavladao mir i sreća.

Cijelu predstavu osmislila je udruga Barokna raskoš, a ugođaju su pomogli prikladna muzika i konji lipicaneri. Svakako dobra predstava i prikladan kraj za Bitku kod Samobora.

Bitku kod Samobora je osmislio Muzej Samobor uz podršku grada Samobora i Turističke zajednice, te naravno uz podršku gostujućih udruga bez kojih to ne bi bilo moguće.

 

Galerija slika