P5105280Nakon kratkog izleta u europske vode prošle godine, najpoznatija hrvatska konvencija se vraća u punom sjaju, ponovno pod nazivom SFeraKon, privlačeći sve brojniju publiku ljubitelja SF-a i fantasy-a.

Nakon kratkog izleta u europske vode prošle godine, najpoznatija hrvatska konvencija se vraća u punom sjaju, ponovno pod nazivom SFeraKon, privlačeći sve brojniju publiku ljubitelja SF-a i fantasy-a. Već 35. godinu za redom SFeraKon oduševljava svojom organizacijom, bogatim sadržajem za velike i male, plijeneći pažnju količinom, i što je važnije, kvalitetom predavanja, radionica, igraonica, predstavljanjima knjiga i filmskim projekcijama.

SFeraKon 2013. zauzeo je mjesto u drugom vikendu svibnja. Program koji se održavao tri dana u, već poznatim, prostorijama FER-a izazvao je oduševljenje svih posjetitelja pružajući mnoštvo zabave, novih informacija iz svijeta SF-a i fantasy-a ali i druženja, što je neizostavan dio svakog kona.

PETAK 10.05.

P5105212Program je započeo bez puno buke, jednostavnim početkom prvih predavanja. Tako smo se odmah u prvim trenucima upoznali sa radom Michaela Moorcocka u izvrsnom predavanju Milene Benini. Pišući pod raznim pseudonimima, rad Moorcocka je malo po malo stvarao neku vrstu paralelnog svijeta u kojem su se isprepreli i raniji i kasniji njegovi radovi otkrivajući nam fascinaciju spajanja svijetova.

Boris Švel uveo nas je u tajanstvenu problematiku Philadephijskog eksperimenta. Tema koja i 70 godina nakon incidenta sa brodom USS Eldridge fascinira znanstvenike ali i brojne pisce koji upravo u tom eksperimentu pronalaze inspiraciju za svoja SF djela.

A inspiraciju za svoja djela s nama je podijelila i Danielle Trussoni u Q&A vođen od Aleksandra Žiljaka, uz pitanja posjetitelja. Uvela nas je u svoju mračnu trilogiju o anđelima, od kojeg za sad postoje 2 knjige ; Angeologija (2010.) i Angeolopolis (2013.) kroz proces pisanja svojih djela, stilizaciju i teme istih, kao i planovi za završetak trilogije i daljnjeg literarnog stvaralaštva.

Nakon upoznavanja prve počasne gošće SFeraKona, imali smo prilike na isti način upoznati i drugog počasnog gosta konvencije Esada Ribića, koji je kroz prepoznatljiv humor odgovarao na razna pitanja publike, od kojih su se neka ticala kritike, neka tehnike crtanja, a moglo se dosta saznati i o tome kako sebe doživljava u odnosu na druge umjetnike i njegove intererese.

P5105301Einsteinovu teoriju relativnosti približio nam je Dario Hrupec započinjući svoje predavanje konstatacijom kako je svemir nezaobilazna tema SF-a te da od samih početaka takvog pisanja postoji potreba usmjeravanja prema drugim mjestima izvan Zemlje. Samu teoriju relativnosti, nama laicima, približio je u jednostavnoj izjavi J.A. Wheeler-a: „Spacetime tells matter how to move; matter tells spacetime how to curve“.

Već poznati predavač na konvencijama, Korado Korlević, temu svog predavanja prepustio je samoj publici koja je najveće zanimanje pokazala za pitanje teraformiranjem Marsa. U svima dragom tonu zapitao se da li je moguć život na Marsu, kolike su zapravo mogućnosti za njegovo teraformiranje te nam je približio zadatak Curiosity-a na tom udaljenom planetu.

Tomislav Hrastovčak ponudio nam je uvid u filmsku SF scenu izdvajajući najbitnije redatelje, samo neki od njih su Spielberg, Cameron i Kubrick, kao i nove filmaše te što bi se dalo vidjeti u budućnosti na filmskoj SF sceni

P5105312Ako vas je zanimalo kako izgleda seks u larpu, Ivan Žalac je održao radionicu koja je uključivala uvid u tehniku Ars Amandi te prolazak nekoliko scenarija. Radionica nije bila otvorena za gledatelje što je omogućilo sudionicima opuštenu atmosferu uz mnogo smijeha kako bi se prevladale neugodne situacije.

Vrhunac programa u petak bilo je javljanje Tad Williamsa iz Kalifornije. Nakon tehničkih poteškoća, za vrijeme kojih su nam Ćeran, Antičević i Đuđevac predstavili drugu knjigu Williamsove trilogije (od sveukupno četiri knjige), Sjenovita igra, sam Williams dao je kratak uvid u djela na kojima trenutno radi. Nakon svega je izrazio želju da se ponovno vrati u Hrvatsku što će zasigurno obradovati sve njegove fanove.

SUBOTA 11.05.

Nezaobilazni Aleksandar Žiljak održao je predavanje o balkanskoj suradnji unutar SF krugova. Uz neuspješni pokušaj uspostavljanja veze sa sudionicima crnogorskog Refesticona (pretpostavka je da se kod njih slavilo do dugo u noć 🙂 ) predavanje je prošlo u opuštenom tonu gdje nam je objasnio razliku između balkanske i međunarodne suradnje.

P5115323Milivoj Ćeran održao je dvosatnu radionicu fantastične ilustracije koja je sadržavala sve bitno za tu temu ; teorijom nas je uveo u proces crtanja i slikanja, industriji i prilagođavanje istoj analizirajući svoje ilustracije, ali i radove umjetnika poput Franka Frazettija, Johna Howea i mnogih drugih. Čuli smo mnogo i o tipologiji likova, žena u ilustracijama i uključivanju elemenata arhitekture i kiparstva u ilustracije. Nakon opširne teorije izdvojen je sat za praktični dio – ilustriranje po predlošku koji je prezentirao naslovnicu knjige. Počevši skicama, posjetitelji su došli do svojih dizajna naslovnica inspirirana zmajevima.

Nikola Babić uveo nas je u umijeće pisanja runama. Predavanju su se pridružili i oni najmlađi posjetitelji SferaKona koji su, uz malenu pomoć, uspješno naučili pisati i svoja imena u ovom drevnom pismu.

O izgubljenom kontinentu Mu, poznatom kao i tihooceanska verzija Atlantide, i njegovoj kulturi saznali smo od Ratka Martinovića koji nam je iznio brojne kontroverzne dokaze o postojanju te civilizacije predstavljajući nam i znanstvenike koji su posvetili svoj rad pronalaženju dokaza o postojanju te drevne civilizacije.

Siniša Krunić upoznao nas je sa radom Jacquesa Fresca preispitujuči postojeći monetarni sustav i društvene strukture. Nakon kratkog uvoda prikazan je i dio filma o Frescovom najpoznatijem projektu – The Venus Project.

Okrugli stol, vođen Aleksandrom Žiljakom, raspravljao je o trenutnoj situaciji hrvatske SF scene, diskusijom dolazeći do raznih rješenja i novih ideja koje su uključivale način motivacije naših autora, natječaja, zbirki i ostalih mjesta za objavljivanje novih literarnih djela.

Ulogu djece u odraslim ljudima, defektivnost društva i simboliku u pričama poput „Alise u zemlji čudesa“ Lewisa Carolla približila nam je Ana Šperkov detaljnim analizama među kojima smo puno saznali i o „Hrani bogova“ H.G.Wellsa. Kroz opširnu prezentaciju smo dobili i uvid o tome što zapravo znače divovi, simboliku neuspjeha i odrastanja u hiperboličkom fantasyu.

P5105281Usporedbama low i high fantasya, ilustracijama i uvodom u grimdark fantasy Milena Benini nam je približila problematiku takvog žanra, trenutnu situaciju, djelovanje autora i različita mišljena o tako opširnoj i „teškoj“ temi, zapravo motivima silovanja i sličnim. U pitanju su bili odnosi između autora poput Vox Daya i ženskih autorica fantasy žanra.

Tatjana Jambrišak i Danielle Trussoni otkrile su svoj način straživanja kao velikog alata u pisanju, koje svaka koristi na svoj način, Jambrišak istraživanjem znanstveno dokazanih činjenica, dok je Trussoni objašnjavala svoj put kroz posjećivanja stvarnih mjesta i istraživanja o religiji i intervjuiranja stvarnih ljudi koristeći ih za likove u svojim knjigama, obje želeći istaknuti element realizma.

Pored svih opširnih i informativnih predavanja, održavalo se i predstavljanja knjiga u društvu autora što je započelo sa promocijom 19. natječajno – pozivne Sferakonske zbirke „Tamna, tmasta tvar!“ koja se sastoji od 13 priča predstavljanje analizom krož žanrove istih i razgovora s autorima. Predstavljanje se nastavilo i na djela SF časopisa „Sirius B“ i almanaha znanstvene fantastike „Titan“. Aleksandar Žiljak je uz svoju „Knjigu beštija“ predstavljao i sa Tomislavom Šakićem 11. I 12. broj književnog časopisa „Ubiq.

Iako se predavanje o LARP konvenciji PoRtaL službeno nije održalo to nas nije spriječilo da saznamo nešto o toj konvenciji koja se po prvi put održala na ovim područjima. Ana Rajner pružila nam je uvid u organizaciju mini larpove, suradnju sa talijanskom larp scenom te nam je objasnila značenje i iskustvo u one time larpovima.

P5105280Govoreći o japanskoj kulturi na pamet nam padaju korporativna strogoća i stres, međutim, Martina Križanić objasnila nam je ulogu Kawaii-a (kulture slatkog) kao sredstva otpora i suprotnost kapitalističkoj kulturi.

Davor Horvatić održao je zanimljivo predavanje o kvantnoj mehanici i fizici. Njegovo izlaganje bilo je prožeto brojnim smiješnim komentarima, što jednostavnijim opisima i usporedbama kako bi i nepoznavateljima ove tematike bio omogućen uvid u saznanja u tim znanostima.

Mihaela Marija Perković i Mirko Karas prezentirali su dublinski Eurocon i londonski Worldcon, od kojih će se oba održati 2014. godine. Pokriveno je sve; od kotizacije, načina plaćanja, popusta, programa, zbrinjavanje djece, smještaj i mjesta za zabavu. Nešto detaljnije smo saznali smo o australskim konvencijama, GUFF i samoj organizaciji istih i SF sceni, razlike u organizaciji, posjećenosti i programa između naših i njihovih konvencija.

P5115642Minutom šutnje za Krstu Mažuranića započelo je friendly druženje sferosaura i ostalih prijatelja i suradnika kroz prisjećanja i priča o uredniku „Future“, recezenta i osnivača udruge Sfera.

Također su se održavali kvizovi, gdje ste imali prilike sudjelovati na tematiku Međuzemlja, Game of Thronesa i tradicionalne Bočkoteke.

Jedno od posjećenijih predavanja ovogodišnjeg programa bilo je predstavljanje 3D replikatora. Mogućnost replikacije živog tkiva, hrane i objekata približio nam je Vedran Starčević pokazujući kako ovakva tehnologija ima mogućnost rješiti velike probleme sa kojima se današnji čovjek suočava. Ipak, na samom kraju postavilo se i glavno pitanje: kome će ta tehnologija biti dostupna?

Protekla godina bila je uspješna i za hrvatske scenariste, tako smo imali čast prisustvovati prikazivanju produljenoj verziji trailera prve hrvatske SF serije Jugoistočno od razuma ali i predstavljanju steampunk operete Eugen.

P5115934Probleme sa odabirom glumca koji bi vjerno dočarao odabrani lik, glumca koji bi se svidio publici i producentima, ali i probleme ilustratora prilikom stvaranja novih stripova približio nam je Esad Ribić u izvrsnom izlaganju Transfer stripa u filmove i serije.

Izjavu kako se japanci smiju iz pogrešnih razloga objasnio nam je Velimir Grgić u svom predavanju o Zenu i japanskoj komediji. Povezanost religije i humora od samih početaka, komedija kao iskaz duhovnosti i smijeh na silu kako bi se zadovoljili bogovi samo su neke od tema koje je Grgić iznio u svom predavanju.

Središnji dio SferaKona, Svečana skupština, odnosno podjela Sfera i Sferica te odabir najboljeg kostima održao se u prepunoj dvorani. Publika je sa pljeskom ispratila svakog dobitnika i dok su oni mlađi uživali u poklonima, nagrađeni autori su imali čast zalijepiti pločicu sa svojim imenom, nazivom djela i godinom na službenu sklupturu Sfera.

NEDJELJA 12.05.

P5126049Jedan od prvih predavanja je bila o vilenjačkom pismu Tengwar ; od povijesti, gramatičkih pravila, znakova do primjene u ostalim jezicima, pa i u hrvatskom, stoga su sudionici imali priliku pomoću tablice pisati imena u Tengwaru. Ista se radionica nastavila na kaligrafiju koja se isto tako sastajala od teorije ; način rada, pribor, podloga i dr. i drugog dijela, prakse pisanja kaligrafije u Tengwaru. Radionice je vodila Zvjezdana Drašner.

Vladimir Samobor ukazao nam je na veliku ulogu brojeva i značenje svete geometrije objašnjavajući kako slika kružnice u kvadratu koja se provlačila kroz velik broj religija zapravo označava kako se sve čestice koje postoje u prirodi nalaze u određenom prostoru.

Pregled Eurocona u Kievu koje se održalo 11. – 14. 4. 2013. predstavila je Vanja Kranjčević , članica upravnog odbora Europskog društva za znanstvenu fantastiku

Međunarodni spisateljski projekt, najveći na svijetu, pod nazivom NaNoWriMo (National Novel Writing Month) predstavile su nam Ivana Delač i Vesna Kurilić. Riječ je o događaju koji se održava svakog studenog i u kojem sudjeluje 300 000 pisaca iz cijelog svijeta. Ispričale su nam početke ovakvog projekta u Hrvatskoj započetog prije tri godine ističući prednosti ovog načina pisanja.

P5126091Teddea Pisek izvjestila nas je o Star Trek konvenciji u Londonu održanoj 2012. Uz predstavljanje ovogodišnjeg fanzina USS Croatia otkrila nam je nešto i o organizaciji prve hrvatske Star Trek konvencije koja bi se trebala održati u Zagrebu 2017. godine za 50 godišnjicu prikazivanja prve epizode ove popularne serije.

Čitanje budućnosti iz zvijezda, gatanje snova, vizijska putovanja, gatanja jetrom, iskustva na rubu smrti kako bi se dovelo do vizija budućnosti samo su neke od tema kojima su se bavili Emil Heršak i Maja Adžija. Budućnost je nešto što je oduvijek zanimalo čovjeka što nam pokazuje i eshatologija odnosno kraj svega postojećeg ali i put prema tom kraju, pojam koji je prisutan u religijama već od početka čovjekova postojanja.

Raspravu o modernoj fizici za laike održao je Davor Horvatić. Humorom ispunjen sat sudionici su komentirali domaću i svjetsku industriju, dolazak do profita, izume, a u nekim trenutcima su se čak i medicine dotaknuli.

P5126097Morfologiju čudovišta kroz prezentacije i slike izložila je Miranda Levanat-Peričić, točnije, o hibridnosti, vrstama i obilježja istih. Na sličan način je Suzana Marjanić analizirala sirene i morske žene, od starogrčkih sirena, sve do morskih djevica iz hrvatske povijesti usmene predaje.

Predavanje korisno za sve koji se žele profesionalno baviti crtanjem i slikanjem u bilo kojem obliku i žanru održao je ponovno Esad Ribić, u kontekstu razvijanja od klasičnih radova do fantasy ilustracija, točnije, crtanja neljudi, probijanje u industriju, radnim navikama i svojim procesom razvijanja kao umjetnika.

SferaKon je bio ispunjen mnoštvom predavanja i sadržaja. Za najmlađe su bile organizirane brojne radionice u HOLu gdje su svi zainteresirani mogli naučiti kako izraditi vlastita krila, kineskog zmaja, svemirski brod ili kontrukciju koja treba izvršiti određeni zadatak. Nešto stariji mogli su uživati u Igraonici gdje su im bile dostupne različite board igre. Usporedno sa ovom igraonicom održavao se i Pathfinder Society Organized Play koji je privukao sve ljubitelje ove igre, a posjetitelji su se mogli okušati i u LARPu, posebno namjenjenima za ovakve konvencije u trajanjima od 2 sata.

P5126218Kao što je i obećano, organizatori su podijelili jednu ulaznicu za Loncon 2014. koji će se održavati u kolovozu sljedeće godine. Nakon petog pokušaja izvučen je i sretni dobitnik koji je bio prisutan da preuzme svoju kartu.

Neizostavan dio, Aukcija knjiga, pod vodstvom Aleksandra Žiljaka ponovno je okupila brojne kupce i prodavače, što je zapravo bio posljednji događaj u ovogodišnjem programu te je uz puno smijeha i zabave zaključen još jedan SferaKon.

Možemo reći kako su se organizatori još jednom potrudili kako bi priuštili pravu zabavu svim posjetiteljima te nam ne preostaje ništa drugo nego iščekivati SFeraKon 2014. za kojeg ne sumnjamo da će nas ponovno iznenaditi svojim programom.

 

Napisale: Iva Kostić i Lidija Mihalj