Sferakon grunfova radionicaNa posljednji dan SFeraKona 2011 kiša je uplela svoje prste i nagovorila posjetitelje da pričekaju dok ne prestane i zaobiđu prva predavanja.

Na posljednji dan SFeraKona kiša je uplela svoje prste i nagovorila posjetitelje da pričekaju dok ne prestane i zaobiđu prva predavanja.

sferakon2011 grunfova radionicaNa sreću to nije utjecalo na posjećenost predavanja o misterijama u fizici Davora Horvatića koje je bilo krcato, za razliku od njegovog subotnjge odgovaranje na pitanja znatiželjnika. Darko Tuševljaković je uz pomoć Gorana Skrobonje i Oto Oltvanjia vodio natjecanje u pisanu priče dužine Twitter formata od 140 znakova. Skobrnja je nakon toga održao predavanje o izazovima pisanja fantastike u regiji, te podijelio s publikom svoja iskustva s prijevodima i izdavačkim kućama.

U svojem posljednjem predavanju ove godine Dave Lally je pričao o onome što najbolje poznaje – povijesti Britanskog TV SF-a. Počevši od nastanka BBC-a i konkurentne privatne ITV kuće, Lally je paralelno uspoređivao njihov pristup SF emisijama (drsko s manjim budgetom i ziheraški s većim) od kojih je izdvojio Quatermass, Doctora Whoa, Avengerse i Red Dwarf. Nakon predavanja ponosno je, premijerno u Hrvatskoj, prikazao film Lunopolis.

Grunfova radionica ovog je puta za zadatak imala izvesti funkcionalan most što su ljudi s više ili manje uspjeha izveli. Motivacije je bilo jer se ipak gradilo za čokoladu. Testirla se nosivost mosta dolijevanjem vode u kantu utega.

SFerakon 2011 - aukcija knjiga by ŽiljakOni koji su čekali aukciju knjiga u vodstvu Aleksandra Žiljka malo su se razočarali, ali ne njegovim duhovitim metodama prodaje, već slabom ponudom knjiga. Većina poželjnih naslova i ranije je bila dostupna na štandovima, a na aukciji su se našli i mainstream naslovi (iako je Hamlet tehnički i ghost story kako kaže Žiljak).

SFeraKon 2011 je jedan od najposjećenijih SFeraKona u zadnjih nekoliko godina. Broji se preko 1000 prodanih ulaznica što svakako ulazi u sferu rekordnih posjećenosti. Zanimljivo je što su organizatori ove godine manje pažnje posvetili SFeraKona nego inače zbog nadolazećeg Eurocona 2012, što su iskusniji konvencijaši osjetili, ali sve u svemu možemo zaključiti kako je bila uspješna konvencija. Prostor s udrugama je napokon primio svoju staru živost pa su se predstavili “Ognjeni mač”, “USS Croatia”, “Mos Croatia Spaceport”, “Ichidan” i “Starbase Cantina”. Svakako je bilo zanimljivo vidjeti 3 nova domaća proizvođača društvenih igara koji su predstavili svoje proizvode poput “Pandok”, “USKOCI” i “Maldoria”.

Nadamo se kako ćete iduće godine doći u još većem broju na četverodnevni Eurocon 2012 pod nazivom Kontakt čiji će gosti biti Darko Macan i Tim Powers.