rikon2008.jpgO Rikonu smo mnogo pričali, mnogo toga se najavljivalo i još više iščekivalo. U petak 10.10. Rikon 2008 otvorio je svoja vrata.

 

rikon2008.jpgO Rikonu smo mnogo pričali, mnogo toga se najavljivalo i još više iščekivalo. U petak 10.10. Rikon 2008 otvorio je svoja vrata.

Konvencija je krenula polagano i sigurno. Iako je službeno počela oko 17h s nekoliko projekcija, pravi je program krenuo tek iza 20h.
Slobodno se može reći kako je Rikon otvorio Davor Šiščović svojim predstavljanjem SF zbirki i romana. Iako je predavanje okupilo tek malen broj zainteresiranih, voditelj se nije dao obeshrabriti. Predstavljene su zbirke “Dobar ulov” (Istrakon 2008), “Priče o divovima” (Festival fantastične književnosti 2008.), te zbirka Marine Jadrejčić “Tužna madona”. Posebno je naglašena zbirka “Kulin ban po drugi put” koja je rasprodana i može se nabaviti eventualno u obliku časopisa “Prometej”. Za kraj predavanja ostavljen je “šećer na kraju”, mladi novopečeni SF autor Robert Vrbnjak odn. Tamoya Sanshal koji je izdao SF roman “Dobitnik”. U romanu se radi o dva paralelna distopijska svijeta u koje je autor smjestio svoje likove. Prema Davoru Šiščoviću ovo je posebna vrsta apsolutističke književnosti. Roman je nastao kao niz nepovezanih priča s bloga autora. Sam je autor kroz nju htio pokazati odbojnost i prezasićenost reklamama u današnjem svijetu pa je i naziva antipotrošačkom knjigom. Knjiga se može naći u knjižarama po cijeni od 130 kn. Paralelno s predstavljanjem zbirki krenula je i chainmail radionica koja je okupila desetak vrijednih ruku koje su se trudile svladati umijeće izrade srednjovjekovnih verižnjača. 

dsc02778 (small).jpgJedan od razloga što na predavanju nije bilo puno ljudi jest činjenica kako je u to vrijeme započela LARP igra “Vampire: The Requiem” koja je okupila dobar dio posjetitelja. Sat vremena kasnije započelo je zanimljivo predavanje Marina Maljevca: “Ghost in the shell” gdje se govorilo o virtualnoj stvarnosti i njezinim prednostima i manama. Zanimljivo je što su na predavanju korišteni video isječci iz raznih SF filmova. Jedan od primjera je dio filma “Existenz”, u kojem se radi o virtualnoj igrici gdje se igrači preko bio-portova uključe u igru i prelaze u drugu stvarnost. Dva glavna lika se tako sele iz igre u igru, odnosno preskaču stvarnosti, dok na kraju više nisu sigurni što je stvarnost. Oko 21:30 u dvorištu pred zgradom Filozofskog fakulteta održana je mala prezentacija žongliranja vatrom kao uvod u subotnju radionicu. Žongliranje je prošlo bez posljedica i opeklina na veselje žonglera i oduševljenje gledatelja. Žongliranje je privuklo većinu posjetitelja Rikona, osim onih koji su i dalje igrali “Vampire”.

Oko 22h prema programu trebala je početi radionica Biltena i turnir u Warhammeru 40K RPG, ali su oba kasnila. Bilten radionica također je okupila tek nekolicinu zainteresiranih, ali kvalitetnu nekolicinu. Warhammer 40K započeo je tek oko ponoći. WH40K planiran je u tri minikampanje kroz petak i subotu i svaka bi mogla trajati oko 4h.

dsc02824 (small).jpgPočetak zabavnog dijela petka označio je kviz “Guess the song: Eliminator”, a završetak predavanja Aleksandar Žiljak predstavljajući časopis “Ubiq”. Oko ponoći hodnicima i katovima zgrade orila su se vesela grla raznih izvođača koji su se nadmetali u karaokama i tako pružili muzičku atmosferu igračima na 3. katu. Za oko 1h ujutro predviđena je “igra” “Na šank s predsjednikom”, gdje će predsjednik udruge 3.zmaj odabrati jednu osobu s kojom će provesti vrijeme na šanku, naravno časteći ga pićem po izboru.

Kroz cijeli dan i do kasno u noć bila je otvorena igraonica, gdje se uvijek našlo igrača koji su mogli isprobati mnoge društvene igre koje možda i niste imali prilike igrati prije. Na Rikonu 2008 prisustvovali su i Trekiji, odnosno Udruga ljubitelja Zvjezdanih staza, koji su se prezentirali svojim štandom uz štand riječke udruge i organizatora Rikona 2008, 3. zmaja.

Možemo reći kako je Rikon 2008 primio popriličan broj posjetitelja, gotovo svi djelovi programa održani su više-manje prema planu i programu, što je svakako veliki plus za svaku konvenciju. Šteta je što su razna zbivanja rastegnuta na nekoliko katova čime se razbila i koncentracija posjetitelja. Organizatori najavljuju subotu kao udarnu i jako posjećenu, što je i očito s obzirom na to da je subota prepuna predavanja, igara i kvizova. Subotnji program počinje u 14h.