P8208344.JPGOpatijski festival znanstvene fantastike i fantastike – Liburnicon 2010 – ovog je petka otvorio svoja vrata u OŠ J.R. Jeretov (Opatija). Novi prostor nudi nove i bolje mogućnosti. Ove godine Liburnicon se trudio staviti naglasak na onaj ozbiljniji i znanstveniji dio festivala -predavanja.

P8208302.JPGOpatijski festival znanstvene fantastike i fantastike – Liburnicon 2010 – je ovog petka otvorio svoja vrata u OŠ J.R. Jeretova (Opatija). Novi prostor nudi nove i bolje mogućnosti. Ove godine Liburnicon se trudio staviti naglasak na onaj ozbiljniji i znanstveniji dio festivala – predavanja.

Samo otvorenje Liburnicona pokrenuo je Mr.Lallo svojim komičnim žonglerskim nastupom. Kroz cirkuske elemente improvizacije i interakcije publiku uključuje u svoj nastup čime dodatno zabavlja sve prisutne. Njegov uvod je okupio ljude, zabavio ih i usmjerio u prvo predavanje Liburnicona 2010.

“Kućni 3D film” – predavanje koje nam je otkrilo tajnu kako su megapopularni 3D filmovi zapravo mogući i u kućnoj radinosti. Naravno da nećete dobiti kino-hitove hollywoodske produkcije, ali uz skroman kućni budžet od 3000kn i vi možete stvoriti kućni 3D film. Sve što vam treba su 2 potpuno identične kamere (isti proizvođač i model), stativ, metalni nosač koji nosi te dvije kamere i par “3D naočala”. Najteži dio su upravo te naočale. “Stakla” za njih je u Hrvatskoj nemoguće za pronaći pa ih je najbolje napraviti. Najjednostavnije su one od plavo-crvene folije. Uz jednostavne sheme koje možete naći na internetu, malo truda i strpljenja te pravog materijala, imat ćete i svoje vlastite “homemade” 3D naočale. Ovakav postupak izrade kućnog 3D filma svakako nije za početnike i zahtjeva vremena i eksperimentiranja s mnogo faktora, ali je svakako zanimljivo kako moderna tehnologija nije zapravo toliko moderna i skupa.

“Filozofija Star Treka” – Prema riječima jedne trekerice koja je poslušala predavanje, više se govorilo o filozofiji, a manje o Star Treku. A ono što je i bilo rečeno o Star Treku nije bilo točno ili je bilo prezentirano na krivi način. Usprkos tome, predavanje je skoro popunilo malu dvoranu.

“Lov na slobodnu energiju” – Davor Jandrijević, već poznati gost Liburnicona, ali i drugih konvencija, upoznao nas je s činjenicom da postoji energija oko nas koja je “besplatna” i koju je moguće “uhvatiti” i iskoristiti. Začetnik ideje napajanja slobodnom energijom jest upravo Nikola Tesla. Mnogi znanstvenici su istraživali slobodnu energiju, no ipak najzanimljiviji eksperiment napravio je Mayer 1926. godine. Tada je pred svjedocima uspio generirati električnu energiju “iz ničega” u snazi od 50kW. Pri tome je koristio jedan rijedak mineral kojem nikada nije naveo ime ili porijeklo. Kasnije je jedan od asistenata razbio prototip i time taj mineral. Uređaj nikada nije obnovljen upravo zbog nedostatka minerala te i dan danas ostaje misterija kako je radio i odakle je vukao energiju. Ono što se zna jest da je dobivena energija bila drugačija od tada poznate, žarulje su svijetlile mnogo jače, a motori su se morali posebno prilagoditi kako bi radili.
Jedan drugi zanimljivi pokus napravljen je pomoću piramide koja je oduvijek bila mistična znanstvenicima. Iz nje je dobiveno nekoliko kW struje, npr. dovoljno za napajanje manjeg ventilatora, ali ono što je bitno jest kako je ta energija došla iz okoline oko nas.
P8208391.JPGJoš uvijek je nepoznato odakle dolazi ta energija i točno kojeg je oblika. Mnogi vjeruju da su to ostaci električne energije koja se nikada ne može u potpunosti dostaviti potrošaču već se putem gubi i postaje “slobodna energija”.

Paralelno s najavljenim početkom prezentacije knjige Krešimira Mišaka, na otvorenom se odigrala kratka borba Romulanaca i Federacije. Igra pod nazivom “Starship battle: Romulans vs the Federation” zamišljena je kao sukob dviju letjelica odn. kariola. Igra se odvija u timovima od dva igrača. Jedan igrač je pilot, dok drugi mora pogoditi drugu letjelicu. Kratka i zabavna igra za sudionike, ali i za gledatelje.

Ubrzo nakon svemirske borbe, Mišakova prezentacija njegove knjige “Sretan vam kraj svemira… kakvog ste poznavali” potpuno je ispunila dvoranu njegovim obožavateljima. U kratkoj prezentaciji Mišak nas je upoznao s nastankom svoje knjige intervjua u kojoj ih je sve je sažeo.

P8208406.JPGNakon Mišakove prezentacije uslijedio je vrhunac večeri. Korado Korlević je sa svojim predavanjem “Pitanje civilizacijskog opstanka” napunio veliku dvoranu s nešto više od sto posjetitelja. Iako tema njegovog predavanja nije neka novost jer smo je mogli čuti na mnogim drugim događajima u proširenom ili skraćenom obliku, još uvijek plijeni pažnju mnogih. Bliski kraj naše civilizacije, kompleksnosti sustava u kojem živimo, nemar prema planeti Zemlji i njezinim bogatstvima i općenito opstanak ljudske rase, samo su neka od pitanja kojima se posvetio u svojem predavanju.

Liburniconska predavanja završila su s “Govorimo klingonski” Mladena Bana koji nas je uveo u jezik koji je zapravo stvaran i smislen, a ne simulirani zvukovi. Istovremeno, pod večernjim nebom, Davor Jandrijević izveo je Teslin eksperiment bežičnog prijenosa električne energije gdje je osvijetlio dvije halogene žarulje koje nisu bile spojene ni na kakav izvor električne energije.

Ostatak večeri Liburnicona proveden je u zabavnim igrama, druženjima i kasnonoćnim raspravama te pripremama za subotu i glavnog gosta Liburnicona – Davora Pavunu.