istrakon_12_subPročitajte ostatak izvještaja s Istrakona 2012. Kako smo proveli subotu i nedjelju u Pazinu, što se igralo, nosilo, slušalo i gledalo?

Pročitajte ostatak izvještaja s Istrakona 2012. Kako smo proveli subotu i nedjelju u Pazinu, što se igralo, nosilo, slušalo i gledalo?

(kliknite na slike za uvećanje)

 

SUBOTA

sub0Jutarnji program otvorio je Vladimir Paar predavanjem o nedeterminizmu, ljudskom genomu i klimatskim promjenama o kojima je pričao i u petak. Dobrom dijelu posjetitelja to je ipak bilo prerano za ustajanje pa se pitamo treba li program otvarati tako rano? Možda tako govorimo jer želimo upiti svaki pedalj i svaki događaj konvencije, što je jednoj osobi nemoguće s obzirom na fantastičnu količinu zanimljivih predavanja koja se odvijaju istovremeno. Ali, o tome kasnije.

sub1Ivan Šimatović je u maloj dvorani pričao o Pretpovijesnim nuklearnim ratovima, a nakon njega smo slušali Davora Čoraka koji je govorio o velikim svjetskim epidemijama. Dodirnuo se velikih boginja o kojima je Švel pričao u petak, ali se njegovo medicinsko predavanje bavilo širom temom i bolestima poput kuge i španjolske gripe. Saznali smo više o njihovim simptomima, efektima i ulozi koju su imale u oblikovanju naše povijesti. Nanotehološko predavanje Petra Pervana educiralo nas je o mukotrpnosti uređivanja rasporeda atoma i budućoj primjeni te grane znanosti. 

sub2Furryji su nas prošle godine iznenadili posjetom Istrakonu. Ove su godine predstavili i svoju udrugu, lifestyle i interese. Kasnije su kostimizirani šetali konvencijom i fotografirali se s onima koji su to htjeli.

Stolovi Battlefielda su konstantno bili zauzeti, ali pored njih je bila još veća gužva. Aždaja, odnosno gđa. Smrt je zombificirala dobrovoljce. Imali smo viteze, steampunk i suvremene zombije, a sve to kako bi izgledali autentično u olimpijadi koja je uslijedila.

sub3Slijedio je paradoks. Istovremeno su se u obje dvorane držala dva popularna i interesantna predavanja. Počasni gost konvencije Semir Sam Osmanagić u velikoj je dvorani pričao o piramidama, a Davor Horvatić u maloj dvorani o paralelnim dimenzijama. Ljudi su punili hodnik ispred dvorane dok su čekali početak Horvatića, a u velikoj se dvorani sjedilo i na stepenicama. Rijetko se u isto vrijeme odvijaju dva zanimljiva predavanja koja pune sjedala.

Horvatić je ponovno kroz razgovor i šalu približio publici kvantnu mehaniku, ideju Multiversa, beskonačnosti paralelnih dimenzija koje nastaju u svakom trenutku, npr. pri bacanju novčića – dok je u jednoj dimenziji pao na glavu, nastala je druga dimenzija gdje je pismo. Dimenzije se tako dalje granaju, a nama se mašta lista od mogućnosti koje postoje u Multiversu. Možda negdje postoji dimenzija gdje nema teških izbora i možemo istovremeno sjediti na oba predavanja.

sub4Osmanagić je svojim slušateljima pričao ne samo o Bosanskoj piramidi Sunca, nego i o svjetskom fenomenu piramida, pokazujući fotografije sa svih kontinenata, uspoređujući im oblike, poziciju i dimenzije. Posebno se osvrnuo na preciznost rezanja kamena koji je u bakrenom dobu bio klesan preciznije nego što bi današnji majstori mogli s kompleksnom opremom. Pokazao se kao spretan govornik i publika je u začaranoj tišini upijala njegove riječi.

sub5Akockalipsa je mogla biti stolna igra. Umjesto toga, u dvorištu su označena polja, igrači su postali figure, a bacala se ogromna plišana kocka. Veliko izdanje sa živim figurama je puno zabavnije ako se pitaju gladna usta koja su promatrala igru i jela grah.

Aleksandar Mezga je zadržao dobar dio Horvatićeve publike pričom o prošlim gospodarima Zemlje – dinosaurima. Objasnio nam je sve teorije o tome kako su izbrisani s lica Zemlje, od globalnih klimatskih promjena koje su mogli preživjeti samo sisavci, pojačanih vulkanskih aktivnosti i efekta staklenika do one teorije u kojoj su sisavci pojeli sva dinosaurska jaja.

sub6Zombie olimpijada nas je dobro nasmijala. Igračima, prethodno našminkanima kako bi izgledali kao zombiji, povezali su laktove i koljena, tako da ih ne mogu saviti. Nakon toga su ih testirali u disciplinama koje zahtijevaju upotrebu tih zglobova. Nakon par krugova trčanja umorni su natjecatelji bez glume hodali kao pravi zombiji. Nisu mogli popiti ni čašu vode, ma koliko se trudili saviti laktove i približiti čašu ustima.

sub7Nemrtvi olimpijci nisu bili jedini kostimirani posjetitelji. Uz Furryje smo vidjeli i steampunk djevojke, gorštaka, bebu chestburstera, kao i cijelu postavu multyplayer igre Team Fortress 2. Ako ste se zadržavali u holu više nego na predavanjima, mogli ste vidjeti sve te kostime, ali i čuti predstavljanje časopisa Sirius B kojem je izašao treći broj, Slovenske udruge fantastike Zvezdni prah i najavu Eurocona koji počinje za mjesec dana. U holu smo čuli i razgovor s Tamarom Lujak, srpskom autoricom kratkih SF priča.

sub8Tribina o Urban Fantasyju u Tamnici bila je dobra prilika za razgovor i upoznavanje s gošćom konvencije Carrie Vaughn. Intimna atmosfera opustila je prisutne pa su čitatelji ravnopravno izmjenjivali stavove o žanru s autoricom koja ga piše. Dotakli su se pitanja ustajalosti i monotonosti, a Vaughn im je objasnila kako ih izbjeći u serijalima.

sub9Korado Korlević se nadovezao na nekoliko godina staro predavanje s Istrakona i na Science Caffe dan ranije. Počeo je s odbijanjem religijskih i proročanskih apokalipsi, zadržavši se jedino na kulturološkoj propasti naše civilizacije. Na svoj uobičajeno slikovito cinični način napomenuo je kako je naše društvo previše kompleksno i specijalizirano za preživljvanje prirodnu katastrofu (u slučaju da se takva dogodi). Pandemije i eksplozije Supernove nisu vjerojatne kao uzrok našeg pada, ali prenapučenost, apatija i pad u kulturnoj kvaliteti bi mogli ugroziti naš opstanak. Najpozitivnija je stvar što planet može izdržati više nego što mi uništimo, pa čak i u slučaju Atomske kataklizme.

sub10Istrakon je zadnjih par godina imao spektakularni svečani program, ali igrokazi i cosplay ostali su zasjenjeni onim što su ove godine priredili. Nakon video projekcije koju su montirala pazinska djeca i u kojoj uz ilustracije opisuju razne apokalipse, predstavljen je i puhački orkestar Fužine.

sub11

 

Orkestar je oduševio publiku svojim izvedbama popularne filmske glazbe nakon čega je slijedilo prezentiranje istrakonske zbirke Astrolab Gladi koju je predstavio Davor Šišović. Na pozornicu su uz pljesak ispraćeni pisci koji su ove godine uvršteni u zbirku. Zbirka na 3 jezika iz 4 države posebna je po tome što je u njoj prevedena i jedna priča počasne gošće Carrie Vaugh. Uslijedio je govor gradonačelnika koji je ponosno pričao o pazinskoj povijesti kao grada književnosti i Julesa Vernea. U šali je dodao da se nada kako ćemo preživjeti apokalipsu i vidjeti se iduće godine.

Poslije ceremonije nastavljen je koncert Puhačkog orkestra koji je oduševio publiku i dobio stojeće ovacije. Ostatak večeri proveo se u plesu uz Blue Jeans The Band koji je kao i svake godine nastupao u holu.

 

NEDJELJA

Jedina osoba koja nakon subotnjeg provoda može razbuditi Istrakonce je Davor Horvatić pričom o Rusima, atomskim gljivama i Doomsday spravama. Hladni rat je sada zaboravljen, ali oružja koja su tada nastala još uvijek čekaju ispod zemlje.

sub12Oproštajni Science Caffe okupio je nedjeljne predavače. Ivan Šimatović, Ratko Martinović i Oleg Miletić pričali su o drevnim i zaboravljenim civilizacijama. Debati se na žalost nije mogao pridružiti počasni gost Semir Osmanagić jer je morao ranije krenuti na put. Predavači su obišli Atlantidu, Hyperboreu i ljude iz podzemnih civilizacija, koji po nekima još uvijek postoje. Čuli smo i kako je Mjesec umjetna tvorevina te kako su Templari otkrili Zvjezdana vrata za komunikaciju s dalekim svjetovima.

ZAKLJUČAK: Apokalipse se ne moramo bojati, barem što se Maya tiče. Njihov kalendar najavljuje odličan tulum koji će kralj prirediti bogovima, a po nekim pričama poslije 2012. će nam porasti i svijest. Što se same konvencije tiče, ponovno nas je oduševila bogatim tematskim programom i stvarno se možemo pohvaliti kako svake godine otkrijemo nešto novo.

 

Slijede Galerija, Vox Populi i intervju s Carrie Vaughn.