IMG_4142.JPGNedjelja je započela jednim zanimljivim propustom organizatora kad iz programske knjižice koja se dijelila svakom posjetitelju nije izbačen tekst od prošle godine. Prošlogodišnji tekst i ne bi bio toliko problematičan kad on ne bi upozorovao na promjenu vremena u noći sa subote na nedjelju za 1h naprijed.

 

IMG_4142.JPG

Nedjelja je započela jednim zanimljivim propustom organizatora kad iz programske knjižice koja se dijelila svakom posjetitelju nije izbačen tekst od prošle godine. Prošlogodišnji tekst i ne bi bio toliko problematičan kad on ne bi upozorovao na promjenu vremena u noći sa subote na nedjelju za 1h naprijed.

Na svu sreću, velika većina tu je informaciju provjerila prije nego je pomaknula svoje satove, ali bilo je i onih koji su se pojavili u “gluho doba jutra” i čudili se kako nema nikoga, a zapravo su došli dobrih sat vremena ranije. Ovo se nikako ne može smatrati lošom ili negativnom stranom, već simpatičnom i zanimljivom anegdotom koja će se prepričavati na budućim Istrakonima.
Prvo predavanje, “Filozofija i znanstvena fikcija”, počelo je već u pola 11 ujutro i nije bilo najbolje posjećeno. Razlog tome nije tema, niti predavač već subota. Naime, koliko posjetitelji kasne u nedjelju pokazatelj je koliko je uspješan najvažniji dan konvencije, subota! Pristojan broj posjetitelja počeo se okupljati tek na predavanju Korada Korlevića: “Izazovi tehnoloških civilizacija”. Prema umornim izrazima možemo jedino zaključiti kako je Korado jako omiljen predavač kad je uspio okupiti veliku publiku u nedjelju “ujutro”.

Prezentacija knjge: Marino Fonović – Svemir
DSC09569.JPGPrije samog predavanja Korado Korlević je u kratkih i brzih 15-ak minuta predstavio jedan novitet u hrvatskom izdavaštvu. Radi se o knjizi “Svemir” autora Marina Fonovića, koja nosi podnaslov: “Sunčev sustav, zvijezde, galaksije, život u svemiru”. Knjiga je objavljena povodom Međunarodne godine astronomije – 2009., a izašla je u izdanju samog autora u šestotinjak primjeraka od kojih je već preko 400 prodano. Sama knjiga zamišljena je kao udžbenik za one koji se žele upoznati s astronomijom, kao i za one koji su ljubitelji “hard SF-a”. Prema riječima Korada, “samo nedostaju pitanja, zadaci i riješenja i imamo pravi udžbenik za srednje škole i dalje”. Knjiga ima preko 300 stranica i 416 ilustracija, a otisnuta je u A4 formatu. Knjiga je mnogo puta recenzirana i pregledana te se smatra jednom od najboljih domaćih knjiga iz astronomije. Nažalost, nije ju moguće pronaći u knjižarama već samo preko stranice autora.

Korado Korlević: Izazovi tehnoloških civilizacija
DSC09570.JPGNišta nije beskonačno. Sve ima svoj vijek trajanja. Možemo reći kako je to sama srž ovog predavanja. Važno je naglasiti kako se ovdje govori o TEHNOLOŠKIM civilizacijama i njihovom razvoju. Naime, povijest nas uči kako su postojale drevne civilizacije koje su same sebe uništile nakon što su postigle određeni stupanj napretka poput “Maya”. Razvoj modernog društva i tehnologija zahtjeva ogromne količine energije, ali i prostora, a mi kao čovječanstvo ograničeni smo s obje strane. Izazov s kojim se tehnološke civilizacije, poput naše, susreću jest upravo opstanak! Predviđa se kako je vijek trajanja jedne tehnološke civilizacije oko 150-300 godina, a naša tehnološka era počela je otkrićem stapnog parnog stroja (1788.) i predviđa se kako smo na putu prema njezinom kraju na što ukazuju mnoga istraživanja. Zanimljivo je da se radi na prikupljanju cjelokupnog ljudskog znanja koje se pohranjuje na Sjevernom polu, ali i prikupljanje gotovo svih vrsta sjemenki i sadnica kako bi se očuvale u slučaju velike krize. Zaključak jest da čovjek tretira prirodu i planet Zemlju kao dio mehanizma i stroja kojeg može kontrolirati, dok je to zapravo zabluda i gotovo siguran put propasti civilizacije. Propast civilizacije ne podrazumijeva nestanak čovječanstva ili njegovo vraćanje u kameno doba, već “neuspjeh” tehnoloških dostignuća u razvoju čovječanstva.

Dr.sc.Davor Horvatić: Granice fizike
Kraj nedjeljnog programa, pa tako i 10. Istrakona 2009. označilo je predavanje u kojem su se pokušale objasniti granice moderne fizike te kolika su nam ona zapravo prepreka i je li ih moguće prijeći. Na predavanju su objašnjene razne teorije poput teorije struna, holografskog principa i quantum loop gravityja. Prave granice fizike su u nama samima kao što smo to čuli i na prijašnjim predavanjima. Naime čovjek, prema dosadašnjim saznanjima, nije u mogućnosti pojmiti niti shvatiti neke stvari koje određuju naš svemir ili njegov početak i to su prave nepremostive granice.

 

 

 

DSC09401.JPGNišta nije beskonačno. Sve ima svoj vijek trajanja. Kraj jedne konvencije kao da predstavlja kraj jednog svijeta i jedne ere. Tri dana gotovo neprekidnog druženja, diskusija i zabava u svijetu koji je moguć samo fanovima SF-a dobio je i svoj kraj. Iako se već oko podneva mogao osjetiti nedostatak posjetitelja, to nije utjecalo i na samu atmosferu. Istrakon 2009 ove je godine bio jubilaran, 10. po redu, i znatno uspješniji od prošle godine, iako još uvijek nije “onaj svoj”. Ali za to ne treba kriviti Istrakon, koliko globalni pad zainteresiranosti raznih udruga. Problem s kojim se susretao Rikon izgleda da je zahvatio i Istrakon. Razne SF i fantasy udruge koje svojim nastupom, dolaskom i radom obogaćuju konvenciju ove se godine nisu organizirale pa su tako i posjetitelji, i sam Istrakon osjetili njihov nedostatak. Samo jedna udruga, USS Croatia, potpomogla je program Istrakona svojim dolaskom, štandom i predavanjima, ali je ostala usamljena. Izlagaći dio pokrili su kostimi i oprema Tajane Štasni i njezinog boutiquea Aždaja, štand “Radionice snova” gdje je bio prezentiran ručno izrađeni fantasy i SF nakit, te antikvarijati iz Rijeke i Zagreba koji su obogatili književnu ponudu svojim izborom i prihvatljivim cijenama. U samom hodniku, na putu prema velikoj dvorani, izložene su fotografije svih prošlih Istrakona čime su se posjetitelji mogli prisjetiti svojih prvih posjeta Istrakonu i uvjeriti se u njegov napredak. Glavno i najpopularnije okupljalište Bri Inn ove je godine improvizirano smješten u šator izvan prostorija Spomen doma što, unatoč hladnoći, nije umanjilo njegovu popularnost. Ipak, nadamo se kako se to neće pretvoriti u tradiciju te navijamo za Bri Inn u toplijim prostorijama!

IMG_4062.JPGProcjenjuje se kako je ove godine Istrakon posjetilo preko 350 ljudi, a održano je preko 50 programskih točaka. Neka predavanja bila su bolje posjećena, neka manje, neke igre se nisu održale zbog nezainteresiranosti igrača, dok se za druge tražilo mjesto viška, ali sveopći dojam ljudi jest da je Istrakon 2009 bolji od prošle godine i nadamo se kako će nastaviti tim putem. Pozivamo organizatore da porade na motivacijama i dovedu udruge koje su do sada aktivno sudjelovale u radu Istrakona, ali upućujemo i poziv SVIM udrugama da se pridruže na budućim konvencijama i okupljanjima i samim svojim prisustvom poboljšaju onih par dana odmora i zabave koji svima toliko znače.

Fantasy Hrvatska zahvaljuje se udruzi “Albus”, organizatoru Istrakona 2009, na toplom dočeku i suradnji. Ponosni smo što smo bili vaš medijski pokrovitelj ove godine, te se nadamo i radujemo suradnji i iduće godine!