slika009.jpgSubota je na Istrakonu počela ugodno očekivano. Nakon uvertire petka, Istrakon se u subotu pokazao u svojem najjačem izdanju. Obasipajući nas predavanjima, igrama i prezentacijama, bilo je teško odrediti prioritete za dan koji je pred nama.

slika009.jpg

Subota je na Istrakonu počela ugodno očekivano. Nakon uvertire petka, Istrakon se u subotu pokazao u svojem najjačem izdanju. Obasipajući nas predavanjima, igrama i prezentacijama, bilo je teško odrediti prioritete za dan koji je pred nama.

Ukoliko ste ikada bili na jednoj od konvencija, ili barem čitali naše izvještaje, jasno vam je kako je nemoguće popratiti kompletan program konvencije sa svim njezinim detaljima. Stoga ćemo se potruditi prenijeti one najzanimljivije, najvažnije i najbolje dijelove Istrakona 2008.

Kao što smo već spomenuli, Istrakon je ove godine započeo s temom Egipta, onog iz doba piramida. Iako je tema možda “na rubu znanosti”, svakako se jako dobro uklopila u program Istrakona, a posjetitelji su je izvrsno prihvatili. Neizbježan je počasni gost John Anthony West, pisac i nezavisni egiptolog, koji se već više od 30 godina bavi proučavanjem drevnog Egipta, te je na tu temu napisao više knjiga.

slika017.jpg Ali prije nego krenemo na sam program Istrakona, važno je spomenuti broj udruga koji se odazvao ove godine. Pored već starosjedioca Istrakona poput Reda Srebrnog Zmaja, USS Croatia – Udruga ljubitelja Zvjezdanih staza, Ognjeni mač i 3. Zmaj, ove godine su se predstavile i neke nove udruge poput “Prizma” iz Slovenije te jedna stara udruga koja se do sada nije prezentirala na Istrakonu – SFera. I dok neke udruge dolaze, neke odlaze. Tako se ove godine nije predstavila udruga Mos Croatia – Udruga ljubitelja Star Wars-a, dok se udruga Kulturni front koji su organizatori Liburnicona – opatijske SF i fantasy konvencije, reklamirala samo kroz plakat i letke.
Nedostatak jednog izlagača se svakako mogao osjetiti, a to je Algoritam koji ove godine nije izlagao svoja izdanja. Međutim, ove godine se pojavila izdavačka kuća Nova Stvarnost koja je obogatila literarnu ponudu Istrakona te donekle spasila stvar. Isto tako, ugodno iznenađenje bila je udruga Nova Akropola koja je napokon našla svoje mjesto na Istrakonu te održala nekoliko predavanja i predstavila se kroz svoj štand. A kao šećer za kraj moramo spomenuti Tajanu Štasni, dugogodišnju kreatoricu raznih SF i fantasy kostima i replika iz poznatih nam filmova poput Star Wars i Alien, koja je napokon pokrenula svoju proizvodnju i “modnu liniju” pod nazivom Draconigena, odnosno Adždaja boutique.

johnwest.jpg Program je počeo u 12h laganim predavanjem “Staroegipatske igre” (Vedran Močibob) gdje su bile prikazane i objašnjene neke od najstarijih igara iz doba faraona. Svakako zanimljivo predavanje za početak dana. U nastavku teme ovogodišnjeg kona, na red je došlo predavanje počasnog gosta J.A.Westa “Misterije Sfinge“. Iz predavanja se svakako može zaključiti kako se radi o osobi s dugogodišnjim iskustvom i znanjem, te svakako zaljubljenikom u drevni Egipat i njegove misterije. Teorije, otkrića i njegov rad su značajni na svim poljima znanosti, jer ukoliko njegove teorije i otkrića budu potvrđena, mogla bi narušiti neke osnove o počecima civilizacije te kolijevku znanosti i civilizacije preseliti iz drevne Grčke u još drevniji Egipat. Predavanjima nije kraj te će se njegova serija predavanja završiti u nedjelju.

Za vrijeme predavanja počasnog gosta, u HOL-u je održan pokeraški turnir “James Bond Texas Hold’em Poker Time” s 10 igrača koji su igrali s 10 milijuna dolara. Imaginarnih naravno. Ubrzo nakon pokera uslijedio je Munchknin open turnir, koji je doveo do napetih finala koji su trajali više od sat vremena.

A sad da objasnimo i naslov ovog članka. Naime, ove godine imali smo privilegiju upoznati još jednog gosta, osobu koja je svakako uvijek bila u općepoznatoj sjeni na našoj televiziji. Naravno, radi se o gospodinu Đeli Hadžiselimoviću. On je sudjelovao u razgovoru s voditeljima “Flo&Nina” s kojima je raspravljao o televiziji i njezinim učincima, manipulaciji te, naravno, kakvo je stanje SF i fantasyja na domaćoj televiziji.

dsc00455.jpg Vrhunac dana je svakako svečani program Istrakona gdje su dodijeljene nagrade za kratku SF i fantasy priču. Svečani program je započeo spektakularnim plesom te s nekoliko predstava koje su uključivale radove udruge “Naša djeca” koja su pokazala kako ona zamišljaju drevni Egipat, te su čak napravila i malu predstavu na tu temu koja je oduševila sve prisutne. Što se tiče samog natječaja, prvu nagradu osvojila je  Ivana D. Horvatinčić za rad “Reminiscencije oženjenog vilenjaka”, druga nagrada je otišla Edu Barolu za “Dan za danom”, a treća nagrada Terezi Rukober za “Moć jednog trenutka”. Također je dodijeljena i specijalna istarska nagrada Vedrani Trlek za djelo “Djedovina”. Nagrade je dodijelio organizator natječaja, Pučko otvoreno učilište u Pazinu.

Ukoliko ove godine niste stigli prijaviti svoje radove, uvijek imate vremena za idući Istrakon. Tako je već i objavljen “Natječaj za kratku SF i F priču” čija pravila ćete ubrzo moći pronaći na našem portalu.

Program predavanja je završio zanimljivim predavanjem D. Plečka “Istina o Svetom gralu” gdje su iznesene zanimljive teorije o tome što je to zapravo Sveti gral i njegovoj simbolici. Predavanje je svakako ostavilo traga što se moglo vidjeti po diskusiji koja je trajala čak sat vremena nakon predavanja (predavanje je trajalo oko 45 minuta).

Ali gdje su pohvale, ima i pokuda. Tako smo načuli, a i osjetili, nedostatak projekcija filmova i serija koji su dosada uvijek pružali razbibrigu filmofilima i Sf/F ljubiteljima.

A kao i svaki Istrakonski dan, ovaj je završio veselo i u slavlju u Bri Innu ili u HOL-u uz “Blue Jeans Band” koji je zaključio subotnji program.