p6130003.jpgAko već niste pimijetili u našem kalendaru, obavještavamo vas da su 13. lipnja, započeli Dani velikog hrvatskog književnika Antuna Mihanovića. Bilo da ste prisustvovali ili ne, u sljedećem izvješću možete saznati kako je bilo iz prve ruke. Organizatori i inicijatori zbivanja su Terme Tuhelj, a program se održavao u dvorcu Mihanović i bliskoj okolici. Antun Mihanović neprolaznu je slavu stekao pjesmom “Horvatska domovina” koja je krajem 19. stoljeća postala hrvatska himna. Pjesma je prvi put objavljena 1835. u desetom broju Gajeve “Danice”. “Horvatsku domovinu”, ili prema prvom stihu “Lijepu našu”, uglazbio je Vinkovčanin Josip Runjanin, a prvi puta javno je izvedena 1861. Kao nacionalna himna prihvaćena je 1891.

Povodom tog razloga, organizatori su nastojali što više pobuditi interes posjetioca za idilu ‘starih’ vremena uz plesače i zabavljače. To je također i osnovni povod na kojem započinje ova manifestacija.

Ranog popodneva zaputili smo se u sjevernije krajeve  u potrazi za ugodnim druženjem, smijehom i osvježenjem kojeg donose Tuheljske toplice u ova topla vremena. Temperature postaju iznimno visoke pa je bilo božanstveno iskusiti dobrodošlicu laganog povjetarca.

Bilo bi lijepo, odnosno voljeli bismo pohvaliti organizaciju i ovdje napisati nekoliko predivnih rečenica koje će im sljedeće godine dovesti mnogo više posjetitelja. Kažem “bilo bi” jer slučaj baš ne odgovara realnosti.

Iako je najavljen početak programa u 14:00, sat vremena kasnije zatekli smo nepripremljen teren i vrlo malo posjetitelja. Kad kažemo malo, onda pokušajte zamisliti kako ih brojimo na prste jedne ruke. Nepunih stotinu metara daleko turisti su se rashlađivali u bazenima i parku, očigledno nedovoljno informirani o ovom događaju. Štanda s dobrodošlicom i korisnim letcima nije bilo, kao ni izložbe srednjovjekovnog oružja kojoj smo se poprilično radovali.

p6130009.jpgRestoran u dvorcu Mihanović redovno je poslovao, a nekoliko gostiju na terasi s užitkom je konzumiralo svoj zakašnjeli ručak ili ispijalo dnevnu dozu kofeina. Preplanulih i zamišljenih lica promatrali su postavljanje podija za večerašnji koncert grupe “Flash” dok je u predvorju usamljeno gostovao oklop nekog starog junaka (slika desno), a nekoliko koraka dalje nalazila se prostorija za degustaciju i pohranu vina.

Međutim, sve je izgledalo tako usporeno i lijeno na posljepodnevnom suncu i nek’ nam bogovi oproste, ali učinilo nam se da vrijeme “puzi” unatrag. Iskreno vjerujemo da je nastavak bio zanimljiviji, program je najavljivao skori nastup grupe Artistika kojem nismo bili u mogućnosti prisustvovati. Žongleri iz Artistike su već domaći na gotovo svim turnirima i povijesnim okupljanjima i uspjeh njihovog nastupa nije upitan. Ali za nastup je potrebna publika, a nadamo se da su je oni i imali.

Podno proplanka vitezovi iz Družbe Zlatnog kaleža razvili su šator i postavili metu za bacanje sjekirica i bodeža. Budući da još nije bilo gužve, nasmijani entuzijasti rado su pružili priliku za gađanje svim zainteresiranim prolaznicima. Uvijek je fascinantno vidjeti koliko vole ono čime se bave.

Ako niste znali, vitezovi Zlatnog kaleža nedavno su nastupili i u Gornjoj Stubici i vjerojatno ćemo ih u bliskoj budućnosti viđati sve češće.

p1010015.jpg

Za kraj, imamo snažan utisak da su se organizatori možda premalo posvetili propagandi i tematskom osmišljavanju događaja. Vjerojatno griješimo, pogotovo u slučaju ako su tako postupili s određenim razlogom, ali mjesta za takva razglabanja ovdje nažalost nema.

Gospođa Nikolina Pavlek iz Tuheljskih toplica napomenula je kako ovaj događaj nije osmišljen kao viteški turnir ili srednjovjekovno okupljanje, što je djelomično vidljivo po programu. Međutim, sa strane neupućenog prolaznika postavlja se pitanje, kakvo je to okupljanje i s kojim ciljem? Očito da nismo jedini koji su ostali zbunjeni jer posjetitelja koje je privukao “šaren i raznolik program” nije bilo mnogo. 

Dragi zaljubljenici u srednji vijek, ako ste jedni od onih koji žele svoj doživljaj podijeliti s našim članovima, ne zaboravite posjetiti forum i iskazati svoje mišljenje, pohvalu, kritiku ili jednostavno potrebu za ugodnim provodom slobodnog vremena. U žaru sezone viteških turnira zasigurno ne želite propustiti skore događaje zbog neinformiranosti.

Dani Antuna Mihanovića okončani su jučer, 14. lipnja.