P9131628.JPGDrugi dan Warhammer turnira “Topor Masters Invitational” započeo je napeto i zanimljivo. Iako je većina igrača bila skeptična, 4. bitka je bila najzanimljivija. Igrači su igrali s vojskom protivnika s kojim su spareni, a s kojom vojskom će igrati saznali su tek večer prije, na kraju 3. bitke. Gotovo nitko nije ostao ravnodušan, a zaključak igrača i organizatora jest da će iduće godine napraviti barem 2 takve bitke. Dakle, svima se svidjelo. Ubrzo je uslijedio malo veći odmor i ručak, a onda odlučujuća 5. bitka.

Iako se već jučer moglo nagađati tko će se boriti za prvo mjesto, sada je to bilo potvrđeno. Pavuna “Steve” Stjepan i Valentić Bojan su vodili pravu taktičku bitku. Zanimljivo je kako je Bojan, prema glasanjima igrača, imao najslabiju vojsku. A kako je onda došao do vrha? I kako je onda pobijedio, to gotovo nikome nije jasno. Očito da njegova vojska nije bila najslabija, ili nije sve u jačini vojske. Ipak je ovo stolno-strateška igra! Zadnju bitku je većina parova relativno brzo privela kraju, odnosno najviše pola sata prije isteka vremena, dok ih je svega nekoliko igralo do samog kraja pokušavajući izvući još koji bod ili razmišljajući “ma još samo da preživim ovu bitku i onda ga imam”.

Pobjednici su se znali, ali bilo je tu još mnogo nagrada za podijeliti pa je i samo brojanje bodova potrajalo, i to skoro sat vremena. Ali tih sat vremena nije nikome smetalo. Prepričavale su se bitke, sretne i nesretne kocke i vrijeme je brzo prošlo. Nagrade koje su uslijedile su sve iznenadile i nasmijale. Ukupno je podijeljeno 11 nagrada među 16 igrača. Iduće godine predviđa se da će svaki igrač dobiti po neku nagradu, u prosjeku naravno.

P9131737.JPGNagradu za 1. osvojeno mjesto na “Topor Masters Invitational” turniru osvojio je već spomenuti Bojan Valentić. S najslabijom vojskom, prema glasanjima igrača, pobijedio je sve i skupio najviše bodova. Nagrada je set Warhammer Chaos vojske.

 

 

 

 

P9131687.JPGDrugoplasirani je Stjepan “Steve” Pavuna koji je doslovno za dlaku izgubio od protivnika, iako su se obojica složili da je igra bila dobra. Za nagradu je dobio mali set Warhammer vojske.

 

 

 

 

 

 

 

P9131677.JPG

Na trećem mjestu se našao Breznik David koji je ukupno osvojio 3 nagrade. Njegova nagrada je također bila u obliku malog seta Warhammer vojske.

 

 

 

 

 

 

P9131707.JPG“BPA – Best Painted Army” je nagrada koja se dodjeljuje igraču s najbolje obojanom vojskom, kako i naziv kaže, a to je i ovaj puta bio Damir Rukavina. Pobjednik nije bio toliko zanimljiv igračima, koliko činjenica da je nominirana i vojska drugoplasiranog oko čega se povela rasprava “Tko je njemu dao 2 boda?” Kao nagradu je preuzeo poklon bon dućana “Balista” u vrijednosti od 250kn i set kvalitetnih kistova za bojanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

P9131682.JPGBest sportmasnhip” se dodjeljuje igraču koji je prema ocjenama drugih igrača bio najviše fer, sportski igrao i općenito bio osoba od koje je bilo ugodno gubiti. Nagradu u obliku velike vreće bombona je preuzeo Ivan Sumić, koji je to kasnije sportski podijelio s ostalim igračima.

 

 

 

 

 

Uz klasične nagrade dodjeljene su i neke novije, originalnije nagrade poput:

P9131676.JPG“Meki zeko”, nagrada koja se dodjeljuje igraču s najmekšom listom, a osvojio ju je Breznik David. Kao nagradu je preuzeo mekog zeku.

“Smrdljivi cheaser” i trokutić Gorgonzole je osvojio Filip Najman, kao najopasnija vojska na listi.

“WPA – Worst Painted Army” kao suprotnost nagradi BPA osvojio je također Breznik David. Za nagradu je dobio valjak za farbanje “čime će barem postići uniformnost boja” prema riječima organizatora.

 

 

 

P9131713.JPGMamina plačipi***” je nagrada koja se dodijelila igraču koji je najviše gnjavio suca i zvao u pomoć, a to je Lovro Anić. On je preuzeo paket maramica od organizatora kao nagradu.

 

 

 

 

 

P9131717.jpgI ćorava koka nađe zrno” je posebna nagrada koja se dodijelila osobi koja je na osnovi popisa vojski, dok se još nije znalo, pogodila tko će biti prvi, a tko drugi par na forumskoj kladionici. U ovom slučaju ćorava koka je Ivan Mužar.

Zadnje mjesto” je nagrada koju ne treba posebno objašnjavati. Osvojio ju je Ivan Mužar, a kao nagradu je dobio knjigu “Umijeće ratovanja… za žene!” Hoće li mu ta knjiga pomoći da obrani naslov ili da sruši prvaka, to ćemo još vidjeti.

P9131725.JPGOrganizatori su se uljudno i zahvalili osobama koje su im pomogle oko turnira: dizajneru plakata i plaketa Ivanu Živku i g. Silviju Ivanu Žugaju koji je omogućio prostor za igranje i još mnogo toga.

Iako se ovaj turnir po broju sudionika može svrstati u mini turnire, svakako je ostavio velik dojam. Gotovo da nije bilo igrača koji je bio nezadovoljan, nesretan, ili nezbrinut. Koncept turnira je dobio same pohvale i organizacija je bila na nivou, što je velika stvar ako se uzme u obzir da je ovo prvi turnir kojeg je organizirala udruga “Topor”.

Ovaj turnir se po dosta stvari razlikovao od ostalih turnira. Prvo i osnovno jest da se na njega ne prijavljujete, već ste pozvani. A pozvano je samo 16 najboljih igrača Warhammera. Druga razlika je da se ovdje bodovala isključivo bitka kako bi se dobio konačni pobjednik (ili prva tri). Kod prijave vojski dana je maksimalna sloboda. Igrači su sami mogli slagati svoje vojske kako su htjeli, a ujedno su i sami davali bodove, odnosno penale, na vojske i tako ih ocjenjivali. Ovo je isto tako jedini turnir u Hrvatskoj koji je primjenio “Army swap”, odnosno zamjenu vojski u jednoj bitki što se svim igračima najviše svidjelo i završilo s “Hoćemo još!” Raspored terena je također bio prilagođen veličini turnira, a kako se radilo o turniru na kojem su sudjelovali samo najbolji, i težine terena bile su unaprijed definirane.

Svakako je za pohvaliti otvorenost organizatora za daljnje ispravke, kritike i unapređenja. Sa svakim igračem su popričali i pitali za savjet “Što i kako napraviti bolje iduće godine?”, svakog su saslušali, a i skoro da su svakog nagradili.

P9131664.JPGTMI 2009 je bio i posjećen od slučajnih prolaznika i nekoliko igrača Warhammera. Ovakva igra je zanimljiva za gledati samo ako ste upoznati s pravilima i samom igrom, u protivnom vam može brzo dosaditi jer se stvari odvijaju brže nego ih uspijete pohvatati. Organizatori su pripremili i posebnu prostoriju za igrače-padobrance koje su čekali tereni na kojima su mogli igrati slobodne igre prema volji. Nažalost takvih nije bilo, ali ako bi se iduće godine pripremile i nekakve pokazne vojske, sigurno će se naći posjetitelja-padobranaca koji bi htjeli isprobati tu igru. Samim time bi im i turnir bio puno zanimljiviji i jasniji.

Nagrade na turniru su bile bogate i originalne, igrači su bili zadovoljni, organizatori iscrpljeni i zadovoljni i sa sigurnošću možemo reći da će idući TMI biti još bolji, a vjerojatno i zanimljiviji. Već sada su gotovo svi igrači izrazili želju za dolazak. Hoće li doći na TMI 2010 ovisit će o njihovom uspjehu na drugim turnirima i imaju cijelu godinu za pripremu. A isto vrijedi i za organizatore TMI-a. Kroz komunikaciju s igračima sumirat će sve pluseve i minuse, te nedostatke i rupe (ako ih je bilo) pokušati prepraviti za idući “Topor Masters”. Ukoliko ste im voljni pomoći, posjetite njihov forum www.udruga-topor.com/forum te se pridružite u raspravama.

Ukupni poredak igrača na kraju “Topor Masters Invitational 2009” turnira možete pogledati klikom na sljedeću slikicu:

reza.png

 

 

GALERIJA SLIKA