krk-100.jpgOve nedjelje, 8 kolovoza 2010. u Krku je svečano otvoren 486. Krčki sajam. Ovaj sajam vuče korijene iz 1524. godine kao sajam na kojem su trgovci sa svih strana Europe prodavali različitu robu. S vremenom se Krčki sajam pretvorio u turističku atrakciju i feštu koju posjećuju mnogobrojni turisti iz većine europskih zemalja.
krk-250.jpgOve nedjelje, 8 kolovoza 2010. u Krku je svečano otvoren 486. sajam. Ovaj sajam vuče korijene iz 1524. godine kao sajam na kojem su trgovci sa svih strana Europe prodavali različitu robu. S vremenom se Krčki sajam pretvorio u turističku atrakciju i feštu koju posjećuju mnogobrojni turisti iz većine europskih zemalja.

Kao i većina ljetnih manifestacija, Krčki sajam je orijentiran prema večernjim terminima kada je vrijeme ugodnije za turiste i izvođače. Ovaj trodnevni događaj je uveličao sam Krčki Knez – Frankopan koji je došao sa svojom pratnjom na gradski trg Kamplin. Kao zabavu za puk i kneza dvojica vitezova su izvela kratku borbu nakon koje je Krčki knez svečano otvorio sajam. Povodom ovako velikog događaja Knez je pozvao sve goste na tradicionalni krčki objed – šurlice. Knežev stol je ubrzo bio pun turista, dama, vitezova i pokojeg gusara te se jelo i pilo do kasnih sati.

Ovaj povijesni sajam nam je predstavio mnoge obrtnike i stare zanate. Tako su cijeli grad i riva bili prepuni štandova, ugostitelja, domaćih jela, starih recepata, magičnih sastojaka i ljekovitih trava. Sam sajam u svojem programu nudi mnogobrojne atrakcije poput "Lova na gusarsko blago" brodovima, pomorske bitke te ostalih raznih uličnih atrakcija i kratkih iznenađenja.

Bogate Krčke noći ovih dana su zasjale dodatnim sjajem te su svakako privukle velik broj turista i znatiželjnih domaćina. Viteško-trubadurska družina otoka Krka u suradnji s udrugom Knezovi Krčki – Frankopani održava ovaj sajam i slične povijesne manifestacije na otoku Krku već niz godina, a imaju veliku potporu Grada i Turističke zajednice Krka.

Galerija slika

krk-475.jpg