I ove godine Interliber je pokazao kako su knjige ipak IN. Ovaj najveći domaći međunarodni sajam knjiga i izdavaštva, koji se svake godine održava u jesen, uvijek okuplja veliki broj izlagača i znatno veći broj posjetitelja. Kao i prošle godine, sajam se protegao na 2 paviljona, a Interliberu se prikrpao i sajam Glazbe i multimedije. Pet dana sajma knjiga kontinuirano je privlačilo veliki broj ljudi iz svih krajeva Hrvatske i gužve pred svim štandovima bile su gotovo konstantne. Gledajući tako veliki broj izdavača i nakladnika te ogroman broj knjiga i literarnih izdanja, a ove godine ih je bilo preko 100.000 naslova, teško je vjerovati u “lošu izdavačku situaciju” u Hrvatskoj. Ali detaljniji pregled ponude otkriva kako se ipak u većini radi o starim naslovima koji još uvijek nisu prodani, dok svega nekoliko jačih izdavačih kuća “drma” književnom scenom i lansira komercijalne “mainstream” publikacije.

Zanimljivo je primjetiti kako je SF kao “spekulativna fikcija” bila prisutna kod velikog broja izlagača, negdje kao stara neprodana izdanja, a negdje kao nova i svježa izdanja koja se trude ići ukorak s komercijalnim knjigama. Velik doprinos domaćoj SF književnoj sceni svakako su dali izdavačka kuća Mentor i zagrebačka SF udruga SFera, koji su svojim zajedničkim štandom obogatili i osvježili domaću SF scenu, a ujedno ste mogli kupiti vrhunska izdanja domaće SF literature prema možda malo manje prihvatljivim, ali opravdanim, cijenama, kao i ona malo manje vrhunska prema još puno prihvatljivijim, isto tako opravdanim, cijenama. Svakako treba izdvojiti i izdavača “Knjiga u centru” koji je izdao neke domaće SF romane poput “Zvijeri plišane” Zorana Krušvara i “Vražje oko” Igora Lepčina. Interliber 2008 je značajan i kao obljetnica izlaženja novog domaćeg SF književnog časopisa “UBIQ” koji je predstavio svoj prvi broj točno prije godinu dana na Interliberu 2007.

Pored izlagačeg djela, koji je svakako glavni i najprivlačniji dio svakog Interlibera, program se sastojao i od predstavljanja raznih novih izdanja i razgovora s piscima i izdavačima. Tako su ove godine posjećenost Interlibera odlučile iskoristiti “Zvijeri plišane” Zorana Krušvara koje su se predstavile u srijedu u paviljonu 6.

6pnt5z.jpgI dok je veći dio posjetitelja Interlibera odlazio svojim kućama, mala bina u srcu šestog paviljona polako je punila stolice dok se Zoran Krušvar spremao predstaviti svoju novu knjigu za djecu “Zvijeri Plišane”. Slučajno je najbliži štand pozornici upravo onaj KinderLibera, gdje pingvin, hipo i hodajuće čokoladice zabavljaju djecu. Klinci crtaju i bojaju dok mjesta pred binom pune uglavnom odrasle osobe koje iščekuju predstavljanje dječjeg romana. Malo dalje, za štandom Mentor-Sfere Darko Macan, i sam poznat kao pisac za djecu, potpisuje novu “Borovnicu” i poklanja ju radoznaloj djevojčici.
Ubrzo su Krušvar i njegov laptop napokon spremni, sjedaju za stol na pozornici, gdje zajedno s Macanom i plišanim zvijerima (psom i magarcem) razgovaraju o knjizi “Zvijeri plišane”. Sva su mjesta zauzeta, a među odraslima se nalaze samo dvije znatiželjne djevojčice koje su začudo jedine koje se uklapaju u publiku ovog romana. Predstavljanje je proteklo u duhu unakrsnog ispitivanja koje je vodio Macan. Ispitivao je Krušvara o knjizi, koja je podjednako namjenjena mlađoj i odrasloj publici, ali i o multimedijskom projektu koji ju prati. Kako je duhovito primijetio, Zoran Krušvar ima dara za mobiliziranje masa s interneta koje će za njega raditi pjesme, spotove ili bilo što drugo potpuno besplatno i bez uviđaja u knjigu, što se pokazalo kao dobar potez u zadnjoj Krušvarovoj knjizi “Izvršitelji nauma gospodnjeg”. U nekoliko navrata tokom predstavljanja, Krušvar (i njegova prijateljica Ira iz publike) je puštao spotove i pjesme snimljene po motivima iz knjige što je pomoglo pri objašnjavanju same radnje knjige. Kroz riječi pjesama i iz onog rečenog može natuknuti kako su djeca maltretirala igračke do te mjere da su one odlučile uzvratiti udarac. Knjiga bi trebala biti prigodna za djecu od 9 godina i za onu stariju, unatoč nekim elementima koji se nisu svidjeli učiteljici jedne osnovne škole kojoj je Krušvar poslao svoju knjigu prije nekog vremena. Upitna je scena koja bi trebala učiti djecu toleranciji prema alternativnim seksualnim orijentacijama. Atmosfera na pozornici je možda bila i previše prijateljska, u skladu s Krušvarovom karizmom, pa se i nije saznalo previše o samoj knjizi, ali smo zato mi kasnije popričali s Krušvarom i napravili kratki intervju.

Slika002.jpgSam kraj Interlibera obilježilo je predstavljanje domaćeg SF časopisa “UBIQ” povodom izlaženja njegovog 3. broja. “Ubiq” nije klasični časopis, već slijedi svoje prethodnike “Futuru” i “Sirius”, ali sa čvrstim usmjerenjem na književnost i znatno ozbiljnijim pristupom domaćoj SF književnoj sceni. Treći broj UBIQ-a predstavili su Boris Švel i Aleksandar Žiljak, koji su ujedno iskoristili priliku predstaviti i druga SF izdanja poput “kultnog” Parseka, zbirke SF pripovjedaka Veronike Santo “Vrt pramčanih figura” i izdanja “Ad Astra” – antologije hrvatskog SF-a od 1976. do 2006. Za razliku od predstavljanja knjige “Zvijeri plišane”, posjetitelja je bilo toliko malo da su voditelji započeli sa šalom kako će slijedeći put dovesti ogledalo i tako imati dva posjetitelja više. Ipak, kako je počelo predstavljanje, broj se nešto povećao. Ubiq je opsežno predstavljen i opisan kao književni časopis koji se sastoji od 2 dijela: Novele i Kritičke prakse, te 3. dijela – Bibliografski prilozi – koji se ne nalazi u zadnjem broju, što ne znači da ga neće biti u kasnijim brojevima. Ubiq svakako predstavlja kvalitetan izbor domaćih SF literarnih djela i trebao bi biti obavezan za svakoga tko je imalo zainteresiran za domaću književnu SF scenu. Ubiq izlazi dva puta godišnje i može ga se kupiti po cijeni od 59kn, a izlazak slijedećeg broja može se očekivati na SFerakonu 2009.

Interliber je završio u ranim večernjim satima, a gužva posjetitelja je polagano opadala kako se vrijeme bližilo kraju. Svakako je sigurno kako je i ovogodišnji Interliber bio uspješan, kako za izlagače, tako i za posjetitelje jer nitko nije otišao doma praznih ruku. Iako popusti i sniženja nisu bila kao prijašnjih godina, još uvijek je ovaj sajam jedan od najvećih gdje na jednom mjestu gotovo svatko može pronaći željenu literaturu. Nadamo se kako će se iduće godine na samom Interliberu predstaviti znatno više domaćih SF uradaka, kao i povećati obujam njihovog izdavanja.

 

Intervju s Zoranom Krušvarom na Interliberu 2008.

Multimedijski projekt “Zvijeri plišane”