znak_zidarstvaNakon izvrsnog članka o bavarskim Illuminatima nastavljamo dalje u sve boljem društvu. Kroz par članaka sljedećih tjedana predstavit ćemo vam jedno od najintrigantnijih tajnih društava: slobodne zidare. O njima se zna sve, a opet tako malo. Krećemo s njihovom povijesti.

znak_zidarstvaNjima dugujemo izgradnju mostova, katedrala i gradskih trgova. Bez njih se ne može ostvariti niti jedno prestižno gradilište. Oni su aristokratska elita udružena u bratstvo nazvano – slobodni zidari.

Navodno su i nasljednici starih znanja koja ljubomorno čuvaju. No, još od njihovog osnutka kruže glasine da im namjera nije samo zidanje, nego da su oni, ni manje ni više, vladari iz sjene. O slobodnim zidarima se prilično malo zna i dobrim dijelom su obavijeni velom tajne. Upravo to je povod raznoraznim špekulacijama o njihovoj umiješanosti u Francusku revoluciju, Prvi svjetski rat, a „odgovorni” su i za svjetsku ekonomsku krizu…

Što je društvo diskretnije i što manje ima odnosa s “vanjskim” svijetom, tim više daje prostora teorijama zavjere. No, takvim teorijama i pričama su dobrim dijelom doprinijeli i sami slobodni zidari.

O njihovom točnom osnivanju postoji vrlo malo dokumenata. Opsjednutost s korijenima koje navodno treba tražiti u biblijskom i antičkom dobu također je doprinijela tim teorijama. Tako je u razdoblju od kojih sto godina napisano oko 200 djela koja se bave porijeklom Slobodnog zidarstva. Neki autori su išli čak tako daleko da su korijene tražili još kod biblijskog Adama, a sve s ciljem da bi se dobio dojam da je slobodno zidarstvo oduvijek postojalo, ako ne doista, a tada barem kao duhovni princip[1].

Vrlo teško je dokazati, no postoje određene sličnosti između slobodnog zidarstva i antičkih udruženja misterija kao što su Kult Mitre, udruga Pitagorejaca, Druidi, Gnoza… Zajednički nazivnici ovih udruženja su inicijacija, rituali, znakovi prepoznavanja, obaveza držanja tajne, te raspoređivanje članova u različite stupnjeve s različitim zadacima.

Tako se primjerice, kao i u poganskim misterijskim kultovima, ponavlja drama djelovanja i smrti magijskog boga. To je u principu uvijek mitska osoba koja simbolično predstavlja Sunce koje umire zimi i ponovno se rađa u proljeće. Tako je u inicijacijama slobodnih zidara, gdje je zaštitnik Hiram, na određeni način ponavljana njegova smrt kada inicirani “pati” zajedno s njim, te čak biva “udaran” po istim dijelovima tijela kao i Hiram. Po svemu tome Hiram se ne razlikuje puno od ostalih božanstava kao što su Mitra ili Oziris – personifikacije Sunca.

“Slobodno zidarstvo je filantropska organizacija kojoj je cilj ostvarenje ideala društvenog života. To je red ili bratstvo koje potječe od nekadašnjih srednjovjekovnih radničkih i mističnih udruga, ali koje je u širem smislu organizirano u 18. stoljeću. To nije tajno nego je samo zatvoreno društvo…” kaže Le Grand Encyclopedie[2].

Ako je tako jednostavno, zašto je upravo to društvo obilježeno kao jedan od nosioca teorije zavjere? Hoćemo li slijepo povjerovati prestižnoj Enciklopediji i ovdje prestati čitati ove redove ili ćemo ipak pogledati preko zida, to ostavljam vama, čitaocima, na izbor.

Iz četiri nastaje jedno

The_Goose_and_Gridiron_Ale_House
The Goose and Gridiron Ale House

Kao datum osnivanja modernog slobodnog zidarstva zabilježen je datum 24. lipnja 1717. godine. U londonskoj krčmi “The Goose and Gridiron Ale House” tog dana su se udružile četiri lože u jednu veliku, zajedničku, imenovavši Anthony Sayera “Velikim Majstorom”[3].

Time je osnovana Velika loža Londona i Westminstera, a James Anderson, prezbiterijanski svećenik, sastavio je Knjigu konstitucija starinskog i časnog bratstva slobodnih i prihvaćenih zidara. Bila je to neka vrsta masonskog Ustavnog zakona koji je trebao vrijediti za sve slobodne zidare[4]. Anderson ga je oblikovao prema starim škotskim cehovskim legendama.

Anthony_Sayer
Anthony Sayer

George_Payne
George Payne

Također je donešen, u nešto promijenjenom obliku, i broj Općih pravila koje je sastavio antikvar i drugi Veliki Majstor George Payne, koristeći gotičke Cookeove rukopise. Radi se o pergamentnom rukopisu engleskih graditelja iz godina 1430. – 1440. koji sadrži jednu vrst legende, a prilog knjizi su Upute za ispunjavanje obveza bratstva te moralnog i religioznog ponašanja iz 1388. godine[5].

Taj Ustav također je regulirao međusobni odnos članova Lože kao i njihov odnos prema nemasonskom okruženju, te odnos prema religiji i politici. Isto tako je dodano da žene više ne bi smjele imati pristupa prema slobodnom zidarstvu što je do tada bilo dozvoljeno kako je npr. navedeno u rukopisu York No. 4: „The elders taking the Booke, he or shee (sic!) that is to be made Mason shall lay their hands thereon, and the charge shall be given.”. Taj rukopis dobio je naziv po Velikoj loži iz Yorka koja ga je izdala 1693. godine[6].

Nekoliko riječi o povijesti

E, ovdje bi mi se moglo dogoditi da neki od vas odklikaju dalje, ali to je jedini način da razumijemo sve ono što dolazi kasnije. Dakle, pozabavimo se i tim dijelom.

Ponajprije je potrebno spomenuti da riječ “loge” potječe od engleske riječi “lodge” koja ukazuje na udružene radionice koje su nicale u srednjem vijeku svuda gdje su građene crkve ili gradske vijećnice. S vremenom su se radionice počele razvijati u Udruženja obrtnika, te nastaju specijalizirane grupe od kamenorezaca do zidara.

Andersonov_ustav
Andersonov ustav

Svaka radionica imala je svog nadglednika i svoju knjigu u kojoj su bili opisani detalji izgradnje pojedinog objekta, ali isto tako i kodeks odnosa među “braćom zidarima” – rituali, lozinke te međusobno pozdravljanje po čemu su se i nepoznati obrtnici mogli prepoznati ako su pripadali istom zanatu[7].

Međutim, nije baš sve tako jednostavno. Postoje nebrojene legende prema kojima slobodno zidarstvo potječe još iz antičkih vremena. Tako se spominje njegovanje kulta Izis i Osirisa (staroegipatski bogovi), neki se “naslanjaju” na perzijsku religiju, korijeni se traže i u židovskim sektama…

kralj_numa
Kralj Numa

Sve je to povijesno nepotvrđeno no, prema nekim naznakama, navodni tragovi zanatskog udruživanja mogu se naći kod Egipćana i Grka, a posebno kod Rimljana gdje je kralj Numa oko 715 p.n.e podijelio obrte te su isti određeni kao kolegiji ili fakulteti. Tako Plutarh navodi i neka od imena tih škola: glazbenici, zlatari, zidari, postolari, lončari…

Svaki kolegij imao je svoje božanske zaštitnike i od tuda upotreba određenih gesti, znakova i pozdrava jer su isti imali vjersko značenje, ali su služili i kao znaci raspoznavanja ne bi li se sačuvale tajne zanata od neprosvijećenih[8].

Jedna od čestih priča je i ona o gradnji Solomonovog hrama. Vođa graditelja navodno je bio Hiram Abiff koji je posjedovao veliko znanje i mudrost.

I ovdje završava prvi članak o tajanstvenim slobodnim zidarima. U idućem vam donosimo legendu o Hiramu i Solomonovu hramu, te nastavak njihove povijesti do današnjih dana.

 

Izvori:

[1] Truthman: Slobodno zidarstvo kroz povijest
[2] http://www.britannica.com/EBchecked/topic/241543/La-Grande-Encyclopedie
[3] http://www.phoenixmasonry.org/goose_and_gridiron_ale-house.htm
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/James_Anderson_(Freemason)
[5] http://en.wikisource.org/wiki/Matthew_Cooke_Manuscript
[6] http://www.luckymojo.com/comasonry.html
[7] http://de.wikipedia.org/wiki/Bauh%C3%BCtte
[8] http://www.masonicsecrets.org/history-of-freemasonry/part2/roman-colleges-of-artificers.html