kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

O vitezovima

Autor: Aelis

vitez1Vitez je bio jedan od tri tipa boraca tijekom srednjeg vijeka (vitez, pješak i strijelac). Srednjovjekovni vitez bio je tadašnja inačica modernog tenka: prekriven s više slojeva oklopa lagano je prolazio kroz trupe pješaka. Nijedan pješak ili strijelac nije mu se mogao suprotstaviti.

Vitezovi su obično bili i najbogatiji od gore spomenute trojice i to ne bez razloga. Biti vitez bilo je veoma skupo. Sam konj mogao je stajati koliko danas košta mali zrakoplov. Oklopi, štitovi i oružja su također bili skupi.

Biti vitezom bio je dio dogovora – u zamjenu za vojne usluge, vitez je dobio razna dobra, obično u obliku zemljišnih posjeda. U razvijenom i kasnom srednjem vijeku mnogi su ugledni vitezovi počeli plaćati naknadu svojem gospodaru da ne moraju služiti u kraljevoj vojsci. Taj novac je onda bio korišten za profesionalnu vojsku koju je plaćao i uzdržavao kralj.

Bilo je veoma malo načina kako bi osoba postala vitez. Prvi i najočitiji, bio je normalan put sina nekog plemića – dječak bi s osam godina krenuo na poduku i s dvadeset je, nakon što se dokazao vrijednim, proglašen vitezom u i dan danas poznatoj ceremoniji dodira mačem po oba ramena. Drugi način na koji je mladić mogao postati vitez bio je da zasluži tu čast svojim podvizima u borbi ili prije borbe da mu se ulije hrabrosti.

vitez3Vitezovi su vjerovali u viteški kod. Davali su riječ da će braniti slabe, biti udvorni prema svim ženama, biti vjerni svome kralju i cijelo vrijeme služiti Bogu. Od njih se očekivalo da budu skromni, pogotovo prema svojim nadležnima. Viteški kod zahtijevao je da vitez pokaže milost prema pobijeđenom neprijatelju. Međutim, sama činjenica da su vitezovi bili obučeni za rat protuslovila je tome.

Iako su dolazili iz bogatih obitelji, mnogi vitezovi nisu bili prvorođeni sinovi te nisu dobivali nasljedstvo, tako da su bili jedva nešto više od plaćenika. Pljačkali su sela i gradove koje su osvojili, često oskvrnjujući i uništavajući crkve te ostala dobra. Isto tako, viteški kod nije se odnosio na seljake. „Slabi“ je bilo interpretirano kao „plemenitaške žene i djeca“.

templar
Templar

Postojalo je nekoliko viteških redova. Redovi su potjecali od slabije organiziranih viteških skupina koje su se udružile zbog nekog cilja kao što je zaštita samostana ili svetišta. Najpoznatiji su Templari, Teutonski vitezovi i red Hospitalera. U srednjem su vijeku kružile priče da su Templari ti koji čuvaju i skrivaju Sveti gral ispod svojeg hrama u Parizu.

teutonci
Teutonci

Viteški turniri pružali su vitezovima šansu da vježbaju umijeće ratovanja u mirnim vremenima. To su uglavnom bile lažne bitke koje je pratila publika koja se obično sastojala od „lijepih djeva“ te im je to bila još jedna prilika da pokažu koliko su časni.

hospitaller
Hospitaler

Oko doba renesanse, vitezovi su postali suvišni kad je izum vatrenog oružja jednostavno učinio njihove oklope beskorisnima, no viteški kodeks časti nastavio je živjeti da bi se kasnije pretopio i postao "gentlemansko" ponašanje.

Nakon što smo malo upoznali vitezove i njihove običaje, možemo prijeći na vitešku prozu. Viteški romani bili su ljubavno-pustolovni romani koji su obrađivali junačke pothvate nacionalnih junaka, kraljeva i vitezova te su stvarali ideal viteštva koje u stvarnosti, kako smo saznali iz viteške povijesti, i nije bilo tako časno i idealno.

Viteški romani stvaraju hrabrog viteza predanog Bogu i svome kralju koji je za čast svoje izabranice spreman položiti i vlastiti život. Najpopularniji takvi romani su romani o Trojanskom ratu, Aleksandru Velikom, kralju Arturu i vitezovima Okruglog stola, kralju Richardu Lionheartu (Lavljeg Srca) i o pothvatima Karla Velikog.

king_arthur_
Kralj Artur

Kralj Artur legendarni je kralj keltskih Britanaca iz 6. stoljeća; junak priča o Camelotu i vođi vitezova Okruglog stola, časnog viteškog bratstva koje traži Sveti gral, posudu iz koje je prema nekim predajama pio Krist na Posljednjoj večeri ili kalež u koji je apostol Josip uhvatio njegovu krv kad je Krist bio proboden na križu.

Gral je u srednjem vijeku postao simbolom spiritualnosti i pripisuju mu se nadnaravne moći (posebno moći da regenerira život) te je u srednjovjekovnoj književnosti vrlo čest motiv traženja grala. Vitezovi okruglog stola sjedili su za okruglim stolom kako nijedan ne bi mogao misliti da je povlašten.

Jedan od vitezova okruglog stola također je i Tristan oko kojeg se isplela priča o njegovoj nesretnoj ljubavi prema Izoldi. Legenda o Tristanu i Izoldi veliča ljubav kao osnovnu pokretačku snagu ljudskog života i opisuje sukobe između osjećaja dužnosti i časti te snage ljubavi.

el_cid_statue_
El Cid

El Cid (pravim imenom Rodrigo Diaz de Bivar) je, za razliku od kralja Artura, bio povijesna ličnost. Nakon progonstva postao je vođa plaćeničke družine koja je služila i kršćanima i muslimanima. Iako je bio obični plaćenik, nakon smrti (1099. godine) njegov lik i djelo je toliko opjevano u narodu da je on pretvoren u pravog heroja-viteza, a njegovi plaćenici postali su heroji svi do jednog!

Richard_I_of_England
Rikard Lavljeg Srca

Rikard Lavljeg Srca engleski je kralj Richard I. Sudjelovao je u Trećem križarskom ratu i postao slavni junak mnogih stvarnih pustolovnih doživljaja te još više legendi po kojima je i dobio nadimak „Lavlje Srce“; pojavljuje se i u legendi o Robinu Hoodu. Dok su kralj Artur i vitezovi okruglog stola legenda o plemstvu i viteštvu, Robin Hood je u većini verzija ipak legenda u slavu ljudi iz naroda.

Na kraju svega, dalo bi se zaključiti da su mnogi likovi iz viteških romana postojali kao povijesne ličnosti, no vitezovi su danas ipak u gotovo svakom pogledu idealizirani.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona