kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Joel Levy: Tajna povijest

Autor: Nea

tajna_povijest_m_u_lightboxNaslov knjige: Tajna povijest
Autor:
Joel Levy
Godina izdanja:
2005.
Nakladnik:
Naklada Ljevak
Format: 14,5 x 21,5 cm
Uvez:
meki
Broj stranica:
276
Prevoditelj:
Marko Maras
Jezik originala:
engleski

Knjiga “Tajna povijest” iz Naklade Ljevak autora Joela Levya govori o skrivenim silama koje su oblikovale prošlost svijeta. Službeni zapisi, izvještaji i dokumenti o događajima, datumima, kraljevima, državnicima i poznatim vojskovođama nisu jedini koji su bili ključni.

Mnogo toga ostalo je skriveno, a Joel Levy potrudio se istražiti koji su to pravi pokretači povijesnih zbivanja. Tko leži iza prijevara i izdaja, što piše u tajnim dokumentima, tko je upravljao raznoraznim državnicima i vladao iz sjene?

Danas smo zahvaljujući Wikileaksu i sami svjedoci kako sve nije onako kakvim se čini, odnosno kako se službeno predstavlja. Stoga zavirimo među korice knjige „Tajna povijest“ i pogledajmo što nam njen autor ima za reći.

Prvo poglavlje govori o zavjerama, tajnim društvima i kultovima od 1500. godine prije Krista pa sve do danas. Osim religija misterija, perzijskih asasina, općepoznatih masona, rozenkrojcera i iluminata, autor se pozabavio i "prljavim" poslovima koji su 44. godine pr. Kr. od Rima stvorili carstvo, barutnoj uroti iz 1605. godine pa sve do zavjere Odessa i ubojstva Kennedya, kao i o skupini Bildeberg od njenog osnivanja 1954. godine pa sve do danas.

Unatoč sažetosti ovog prvog poglavlja (s obzirom na širinu tematike), Levy je odlično prezentirao sve poznate, ali i one malo manje poznate činjenice nastojeći zadržati objektivan stav. To se vidi i u njegovim riječima na završetku samog poglavlja: "Teorije zavjere očito mogu biti opasne. Kad se neko društvo uznemiri, slojevi pučanstva koji su ogorčeni ili uplašeni uvijek će rado optužiti „one druge“ i ustvrditi da za vlastite mane i patnje nisu odgovorni oni sami, nego neka mračna skupina spletkara. S druge strane, vladarima i upraviteljima odgovara da usmjere gnjev podanika na ranjive skupine koje se mogu nekažnjeno istrijebiti.

Teorija zavjere je savršeno sredstvo da se ostvare takvi ciljevi. Budući da uvijek govori o nekakvim tajnama, praktički se ne može opovrgnuti. Kad se nađu dokazi protiv nje, uvijek se mogu odbaciti kao dio same zavjere. S obzirom da u svijetu ima sve više nepravde, siromaštva i patnje s jedne strane, te tiranije s druge, možemo očekivati da ćemo vidjeti još mnogo zlorabljenja teorija zavjere."

Svijet koji je, obavijen tajnovitošću i intrigama, uvijek izazivao zanimanje javnosti tema je drugog poglavlja. Tako se u „Svijetu špijunaže“ autor pozabavio špijunima i špijunskim organizacijama od 270. godine pr. Kr., kada je počeo uspon Rima, sve do afere Iran-Contra 1985. godine. U njemu ćete saznati koji su to genijalni obavještajni potezi mijenjali tijekove čitavih ratova kao i kakve ključne rezultate donosi cjelokupni rad jedne čitave obavještajne službe.

Tajna diplomacija sa svojim dogovorima, pogodbama i pregovorima itekako je utjecala na zbivanja u povijesti. U trećem poglavlju Levy je potanko opisao stanje u Egleskoj 17. stoljeća koje je dovelo do Doverske pogodbe koja je rezultirala propašću Stewarta. Vješto spletkarenje Thomasa Jeffersona prilikom transakcije nazvane „kupovina Louisiane“, koja je udvostručila teritorij SAD-a i ustoličila ga kao glavnu silu Sjeverne Amerike, također je opisano u ovom poglavlju, kao i zapetljana mreža tajnih dogovora i saveza velikih sila koja je na kraju dovela do izbijanja Prvog svjetskog rata.

Vrlo je zanimljivo i četvrto poglavlje "Lukavstva i varke". Kako sam autor kaže: „Ovo poglavlje posvećeno je velikim i malim lukavstvima, te pokazuje kako je umijeće varke oblikovalo povijest na različite načine.“ Između ostalog u njemu se govori o prijevari Grimaldija pomoću koje je 1297. godine osvojio Monako i postao njegovim vladarom. O Jean-Eugene Robert-Houdinu i njegovom magijskom dvoboju s Marabotama, kao i o upotrijebi klasične taktičke varke poznate pod imenom „Potemkinova sela“ koju je upotrijebio Luftwaffe 1936. godine. Levy se dotiče i operacije Tjelesni čuvar koja je bila varka za Dan D, ali i napada na Kuvajt 1991. te izmišljenog iračkog oružja 2003. godine.

Peto poglavlje knjige nosi naziv „Tajni vladari“. Svoje mjesto u njemu dobio je jedan od najpoznatijih i najvećih osvajača Aleksandar Veliki, ali i Livija - Oktavijanova žena i tajna vladarica Rima te kardinal Richelieu. No, tu se nalazi i zanimljiva priča o dva vladara.

Prvi od njih je Harun Al Rašid (763. – 809.) koji je vladao islamskim carstvom. Njegova vladavina bila je prosvijetljena, a najviše se zalagao za popravljanje životnih uvijeta u Bagdadu. Shvaćao je da, živeći u svojoj palači, ne može znati kako stvarno živi i razmišlja njegov narod. Zbog toga bi se znao prerušiti, hodati ulicama i slušati razgovore običnih ljudi i tako učiti o stvarnom životu izvan svoje palače. Vjerojatno mu je to puno pomoglo da bude vrlo uspješan vladar, a sa svjetskog gledišta njegov se utjecaj osjeća od Kine do Europe.

Drugi vladar koji je isto tako znao pribjegavati prerušavanju i koji je isto tako bio uspješan vladar je car Petar I. Upravo zbog takvog uspjeha su ga i prozvali Petrom Velikim. On bi sa svojim izaslanstvom posjećivao razne zemlje i kompanije, ali bi se prerušio u običnog radnika i tako promatrao situaciju. Zna se da je četiri mjeseca radio kao tesar u brodogradilištu nizozemske Istočno-Indijske kompanije, a zatim i u brodogradilištu kraljevske mornarice.

„Tajni projekti“ zadnje su poglavlje knjige. Ono započinje s Arhimedom i obranom Sirakuze 212. godine pr. Kr., zatim govori o grčkoj vatri te tajnoj potrazi kapetana Cookea za južnim kontinentom. Govori o tehnologiji kojom je dobiven Drugi svjetski rat, projektu Manhattan i operaciji Spojnica.

I za kraj ove recenzije - „Tajna povijest“ doista je zanimljiva i uzbudljiva knjiga jer se ne zadržava samo na općepoznatim događajima, zbivanjima i osoba. Pisana je jednostavno i razumljivo i ponekada nalikuje dobrom akcijskom trileru dok autor skida sloj za slojem tajni ili opisuje čitav niz okolnosti koje su dovele do razvoja određenog događaja, ali i njegovih posljedica. Sigurno je da ćete čitajući „Tajnu povijest“ dobro iskoristiti svoje slobodno vrijeme.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona