kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Ratovi ruža II

Autor: Tenush
EdwardIVjpg
Kralj Edward IV.

Službena krunidba Edwarda IV. dogodila se u lipnju 1461. godine. No, već 1464. došlo je do ustanaka poraženih lancasterskih plemića pod vodstvom Johna Nevillea, prvog markiza od Montaguea, inače brata Edwardovog saveznika, grofa od Warwicka. Najjači sukobi odigrali su se u bitkama kod Hedgeley Moora 25. travnja i kod Hexhama 15. svibnja u kojima su Edwardove snage izvojevale pobjedu.

Godine 1465. na sjeveru, Edward IV. uspio je zarobiti bivšeg kralja Henrya VI. i zatočiti ga u London Tower gdje je postupao blago prema njemu. Razdoblje od 1467. do 1470. godine bilo je označeno zahlađenjem odnosa i političkim sukobom između Edwarda i njegovog dotadašnjeg saveznika Richarda Nevillea, grofa od Warwicka, zvanog "Kingmaker".

ElizabethWoodville
Elizabeth Woodville

Uzroci sukoba bili su u Edwardovoj potajnoj ženidbi s udovicom Elizabeth Woodville, čime je omogućio veliki utjecaj obitelji Woodville na vlast. Ostali razlozi bili su Edwardovo poticanje savezništva s Burgundijom, a ne s Francuskom, te Edwardovo nedopuštanje sklapanja brakova između kćerki grofa od Warwicka  i svoje braće. U to doba pada mu i popularnost među narodom zbog uvođenja viših poreza i narasle korupcije i bezakonja.

Godine 1469. grof od Warwicka ulazi u savez s ljubomornim Edwardovim bratom Georgeom i nanose poraz Edwardu IV. u bitci kod Edgecote Moora. Pri tome je Edward zarobljen i zatočen u dvorcu Middleham u Yorkshireu, a kraljičin otac po naredbi Warwicka pogubljen. U daljnjim planovima koji su uključivali saziv parlamenta, zbacivanje Edwarda s vlasti i proglašenje Georgea kraljem, onemogućio ga je Edwardov savez s Warwickovim bratom Richardom. Oni okupljaju značajnu vojsku i zadaju poraz grofu od Warwicka u bitci kod Losecote Fielda 12. ožujka 1470. godine.

Middleham_Castle
Ostaci dvorca Middlehama

Grof od Warwicka i George proglašeni su izdajicama, te protjerani u Francusku. U međuvremenu je 1470. godine Henryeva žena Margaret tražila pomoć francuskog kralja Louisa XI. koji predlaže savez između grofa od Warwicka i Margaret.

Louis_XI_of_France
Francuski kralj Louis XI.

Nakon početnog opiranja pristali su na savezništvo. Margaret se nadala da će tako vratiti sina Edwarda na prijestolje, a grof da će vladati pomoću Henryja VI. kao marionete. Dogovor je potvrđen ugovorenim brakom između Henryeva sina Edwarda i grofove kćeri. Rezultat dogovora bilo je uključivanje Francuske u sukob i invazija Engleske u jesen 1470. godine.

Edward IV. nije bio vojno spreman za tako veliku invaziju i bio je prisiljen pobjeći nakon što su ga izdali ključni saveznici davši svoju podršku grofu od Warwicka. Edward IV. i njegov brat Richard, vojvoda od Gloucestera, pobjegli su u Nizozemsku, a nakon toga u Burgundiju. Plan Margaret i grofa od Warwicka bio je pred ostvarenjem. Henry VI. je kao osloboditelj prošao ulicama Londona i u listopadu 1470. godine ponovno vraćen na prijestolje. Edward IV. i Richard proglašeni su izdajnicima.

charles_of_burgundy
Charles od Burgundije

No uspjeh grofa od Warwicka bio je skršen njegovim prevelikim ambicijama. Planirao je s francuskim kraljem Louisom XI napasti Burgundiju gdje se sklonio Edward IV. Međutim, Charles od Burgundije, Edwardov šogor, preduhitrio je Warwickove planove i iskrcao se s Edwardom u Engleskoj gdje im je u bitci kod Barneta 14. travnja 1471. godine nanio poraz.

U bitci kod Tewkesburyja, 4. svibnja 1471. lancesterske snage su sasvim uništene, a  Henryev sin Edward je smrtno stradao. Pri povratku na vlast Edward IV. 1471. godine daje pogubiti Henrya VI i time završava jedna faza građanskog rata.

richard_III
Kralj Richard III.

Mir je trajao sve do 1483. godine kada Edward naglo umire. Ostavivši maloljetnog sina, 12-godišnjeg  Edwarda V., kao prijestolonasljednika, povuklo se pitanje toga tko će upravljati zemljom kao regent. S jedne strane svoje pravo isticala je obitelj kraljeve majke Woodville, a s druge strane svoje pravo istaknuo je brat pokojnog Edwarda IV. Richard, vojvoda od Gloucestera, koji je tvrdio da mu je pravo Lorda Protectora namijenio na samrtnoj postelji brat Edward.

Uz pomoć Williama Hastingsa i Henryja Stafforda, vojvode od Buckinghama, Richard je oteo Woodvilleima mladog kralja Edwarda V. te ga zarobio i zatočio u London Toweru, gdje mu se nešto kasnije pridružio i mlađi brat, 9-godišnji Richard.

Richard, vojvoda od Gloucestera, je pred Parlamentom pokrenuo postupak kojim je želio osporiti pravo na prijestolje nećaku Edwardu V. Parlament je 25. lipnja 1483. godine potvrdio da ni Edward V. ni njegov brata Richard nemaju pravo na krunu, jer je dokazano da je Edward IV. prije braka s Elizabeth Woodville već bio oženjen s Lady Eleanor Butler, te su djeca rođena u drugom braku nezakonita.

princevi
Richard Northcote, Ubojstvo prinčeva u Toweru, 1805.

Kako su druga Richardova braća umrla prije pokojnog Edwarda IV., Richard od Gloucestera bio je jedini zakoniti nasljednik krune. Edward V. i njegov brat Richard (znani kao "prinčevi iz kule") nakon toga su nestali, a vjeruje se da ih je Richard od Gloucestera dao pogubiti.

Richard je 6. srpnja 1483. godine okrunjen za engleskog kralja pod imenom Richard III. Lancasterski pobornici su sada sve svoje nade polagali u Henrya Tudora, sina Edmunda Tudora, nezakonitog polubrata Henrya VI .

Henry Tudor, kao novi vođa kuće Lancaster, obratio se za pomoć Franji II, vojvodi od Bretanje, kako bi zajedno izvršili invaziju na Englesku. Henryjeva vojska je odbačena, pa on traži pomoć i od Francuske. U kolovozu 1485. godine Henry Tudor iskrcao se s vojskom od nekih 5000 vojnika na englesko tlo.

Dana 22. kolovoza 1485. godine u bitci kod Boswortha teško je porazio i ubio na bojnom polju Richarda III., kojeg su u ključnom trenutku izdali najvjerniji saveznici. Ovom bitkom poražena je kuća York.

Henryvii
Kralj Henry VII.

Henry Tudor okrunio se za kralja Engleske pod imenom Henry VII. Slijedeće godine se oženio s Elizabeth od Yorka, kćerkom Edwarda IV. Time ne samo da je ojačao svoj položaj, već i na svoju stranu pridobio mnoge članove klana York. Sad su simbolično ponovno sjedinjene dvije suparničke kraljevske kuće, a crvena i bijela ruža ujedinjene u novu Tudorsku ružu crvene i bijele boje.

Mnogi povjesničari smatraju dolazak na vlast Henrya VII. krajem Ratova dviju ruža, dok ostali vjeruju da su ratovi konačno završeni tek 1487. godine bitkom kod Stokea u kojoj je Henry VII. porazio Lamberta Simnela.

Simnel je zbog fizičke sličnosti tvrdio da je unuk grofa od Warwicka, te zahtijevao prijestolje za sebe. No plan je bio neuspješan jer je mladi grof bio u Henryjevom zatočeništvu te je bilo jasno da je Simnel obični varalica. Nakon što je porazio Simnela, Henry VII. ga je pomilovao i poslao da radi u dvorskoj kuhinji.

warbeck
Perkin Warbeck

Još jedna manja pobuna ugrožavala je Henryja i to ona Perkina Warbecka koji se 1491. godine izdavao za Richarda, mlađeg sina Edwarda IV. i jednog od "prinčeva iz kule". Njega je 1499. godine Henry zarobio i dao pogubiti.

Kraj Ratova ruža doveo je do konačnog i nepovratnog pada dinastije Plantagenet, te do inauguriranja nove dinastije Tudor koja će dinastički obilježiti naredni period engleske povijesti. Rat je imao katastrofalne posljedice za tada već opadajući utjecaj Engleske u Francuskoj jer su teritorijalni gubitci doveli do toga da je u engleskoj vlasti ostao još samo grad Calais s okolicom.

Povjesničari još uvijek raspravljaju o tome kakav su utjecaj na srednjovjekovni engleski život imali Ratovi ruža. Neki revizionisti, kao povjesničar K.B. McFarlane, smatraju da su sukobi iz tog perioda pretjerani i da ratova, u pravom smislu riječi, nije ni bilo. S druge strane neki povjesničari smatraju da traumatičan utjecaj rata preuveličan od samog Henrya VII. koji je na taj način želio uveličati svoja dostignuća u gušenju ratova i uspostavljanju mira.

tudor_rose-
Ruža Tudora

Ipak, mnogi smatraju da su stradavanja u Ratovima ruža ostavila teške posljedice u engleskom društvu i utjecale na promjenu društvenih struktura u Engleskoj. Posljedice rata manje su se odrazile na stalež trgovaca i druge staleže koji su živjeli od svoga rada, jer su se bitke odvijale u manje naseljenim dijelovima zemlje. No utjecaj plemstva je oslabljen, kao i utjecaj Engleske na kontinentalni dio Europe, dok je trgovački stalež ojačan.

Završetak ratova navijestio je kraj srednjovjekovnog razdoblja u Engleskoj i početak Novog vijeka i renesanse.

 

 

Izvori:

"The Wars of the Roses", Terence Wise, Gerry Embleton, Osprey Publishing, 1983. godina
"The Wars of the Roses: politics and the constitution in England, c. 1437-1509", Christine Carpenter, Cambridge University Press, 1997. godina
"The Wars of the Roses", J. R. Lander, Sutton, 2007. godina


Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona