kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Austrougarski monumenti na području Pule

Autor: Ayllwyn

Jedna od najjačih monarhija u povijesti, ona austrougarska, ostavila je važan pečat u povijesti i razvitku Pule. Kako je Pula bila jedna od važnijih luka za Monarhiju, početkom 17. stoljeća počinje izgradnja fortifikacija u samoj luci, te u okolici grada. Taj sustav utvrda jedan je od najvažnijih na Mediteranu i broji preko 300 fortifikacijskih objekata, a sama gradnja trajala je gotovo tri stoljeća.

 

tlocrt_bourgignonFortovi ili stalne utvrde građeni su na uzvisinama s kojih je bio dobar pogled nužan za obranu od neprijatelja, a tako je bila osigurana i vizualna veza sa susjednim utvrdama. Osposobljene su za samostalnu obranu.

Prvi fortovi bili su građevine u obliku kružnog prstena (potpunog ili sa stražnje strane otvorenog), dok su u sredini imali okruglo dvorište obično s cisternom za vodu. Zidani su dobro obrađenim kamenim klesancima s jakim svodovima od opeke. Osim za zaštitu baze, svaki je fort bio osposobljen za samoobranu u slučaju neposrednog napada na njega. Najveći fortovi bili su za obranu mora, dok su prema unutrašnjosti bili manji. Gradila ih je inženjerska direkcija u Puli, a posadu je činila kopnena vojska.

Širenje Pule

kartaSredinom 19. stoljeća, Pula postaje glavna vojno-pomorska baza austrijske ratne mornarice. Intenzivno se grade mnogi objekti vojne uprave što je bio jedan od glavnih razloga rasta i širenja grada. Od 1850. godine i sljedećih sedamdesetak godina, grad se uređuje kao najvažnija ratna luka i pomorska baza Carstva. Pula je do prvog svjetskog rata bila jedan od najbolje branjenih gradova u Europi.

Glavni razlozi zašto je Pula postala velika austrougarska luka jesu: dubok zaljev koji je omogućavao prijem velikih brodova, zbog prostrane luke i četiri mala otočja imala je prirodan štit od napada s morske strane i na kraju bila je u središtu sukoba interesa između Italije i Austrije. Godine 1856. svečano je položen kamen temeljac kao začetak budućeg arsenala, pa tako Austrija postaje pomorska velesila.

Kako je s mora prijetila najveća opasnost, najnužnije je bilo utvrditi ulaz u luku. Sagrađene su sa svake strane po tri utvrde: s južne Marie Louise, Musil i Max, a sa sjeverne Munide, Monte Grosso i Kristo. Cjelokupni sustav dopunjen je fortom Tegetthoff na vrhu otoka Veli Brijun, dok su na istoku, prema kopnu, sagrađeni fortovi Bourguignon, Casoni Vecchi, San Michele, Monvidal i San Giorgio.

2

 

Najznačajniji fortovi

4

Marie Luise - Fort kojeg su Talijani zvali Lazaro Mocenigo građen je u razdoblju od 1857. do 1861. godine na poluotoku Musil, točnije na rtu Kumpar. Najveći je od svih fortova kružnog tipa s promjerom od 105 metara i 31 topovskim kazamatom. Od 1881. do 1883. godine, podignut je visok nasip od zemlje i kamena kako bi se zaklonio, a dodana su i četiri nova topa. Danas je sačuvan u relativno dobrom stanju.

Musil - Obalni fort koji je kasnije nazvan baterija Giovanni Viglione građen je između 1852. i 1855. godine. Vanjski promjer mu je 35 metara, sagrađena su dva kata, a na gornjem je 15 kazamata za topove. U razdoblju od 1883. do 1884. godine doživio je velike promjene koje su se odnosile na zaštitu od jakog nasipa i dodatnih 8 topova. U Jugoslaviji je Musil koristila vojska, što se nastavilo i za domovinskog rata. Danas je nastanjen i u relativno dobrom stanju.

Bourgignon - Ovaj fort nalazi se južno od uvale Soline, a osnova mu je puni krug koji čini promjer 29 metara. Sagrađen je na dva kata, od kojih gornja ima 20 kazamata za topove. Na njegovoj stražnjoj strani nalazi se obrambeno dvorište s dva velika kofora. Ovaj fort još nazivaju Monsival i danas je u relativno dobrom stanju. Ovo je jedan od najpoznatijih fortova, na žalost ne zbog njegove monumentalnosti i značaja, već zbog rave-partyja koji se tamo održavaju.

5San Michele - Fort je sagrađen na uzvisini Vrh koja se nalazi nedaleko od ceste koja danas vodi prema Medulinu, a nalazi se odmah do civilne bolnice. Najvjerojatnije je podignut 1851. godine, građen je na dvije etaže, od kojih je na gornjoj 8 kazamata za topove, a tlocrt mu je potkovičastog oblika s dvije četvrtaste kule na krajevima. Promjer mu je 30 metara. Prije je na tom mjestu bio benediktinski samostan s trobrodnom bazilikom Sv. Mihovila i grobnom kapelom Sv. Klementa koji vjerojatno potječe još iz kasne antike, no svi su ostaci uništeni prilikom gradnje forta.

Tegetthoff - Utvrda je sagrađena 1865. godine na najvišem vrhu otoka Veli Brijun. U početku je nosila ime Brioni, jer je tada bila jedina na tom otočju, a kasnije je preimenovana u Tegetthoff po austrijskom admiralu koji je 1866. pobijedio talijansku flotu kod Visa. Ovaj fort čine dva koncentrična prstena od kojih je unutarnji troetažan, a vanjski prizeman. Promjer mu je 90 metara. Građevinske rekonstrukcije rađene su od 1895. pa sve do 1906. godine s ponekim stankama.

1

Brioni Minor - Ovo je najveći fortifikacijski objekt u sustavu obrane vojne baze Pule. Građen je u razdoblju od 1895. do 1900. godine, a posebno je zanimljiv po tome što je izdubljen u živoj stijeni. Dužina mu je 175 metara, a širina oko 90 metara. Oko njega je veliki rov u čijem je južnom dijelu velika naplavna površina za skupljanje kišnice i još nekoliko manjih obrambenih objekata od kojih je i baterija na obali Fažanskog kanala.

 

Kada fortovi gube na značenju?

Nakon pada Austro-Ugarske i dolaska Istre pod Italiju, Pula gubi prijašnje značenje, no ona i dalje čini sustav sada talijanskih pomorskih baza na Jadranu. Fortovima se tada koristila talijanska ratna mornarica za svoje potrebe.

Većina fortova u Puli danas je unatoč neprikladnoj upotrebi i zapuštenosti još u relativno dobrom stanju, no ako se ne poduzmu adekvatne mjere za njihova saniranja, jedan dio naše povijesti mogao bi zauvijek ostati samo na papiru.

3

Foto: Ayllwyn

 

 

Izvori:

https://sites.google.com/site/fortifikacije...j-fortifikacija
http://hr.wikipedia.org/wiki/Austro-Ugarska
http://www.pulainfo.hr/hr/kamo-ici/kulturn...rhitektura/333/
http://www.pula.hr/index.php?id=410
http://www.pula-online.com/index.php?rubrika=16

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona