jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Philippe Delorme: Ozloglašene princeze

Autor: sabriel

ozloglasene_princeze_lightboxNaslov knjige: Ozloglašene princeze
Autor:
Philippe Delorme
Godina izdanja:
2007
Nakladnik: Naklada Ljevak
Format: 14 x 21 cm
Uvez:
meki
Broj stranica:
220
Prevoditelj: Mihaela Vekarić
Jezik originala:
francuski

„Ozloglašene princeze“ francuskog autora i povjesničara Philippea Delormea,(poznatog prije svega po knjizi „Louis XVII. Verite“) u nakladi izdavačke kuće Ljevak, nastavak su njegove fascinacije vladaricama.

Delorme je osim spomenute knjige o jednom kralju, napisao niz knjiga o francuskim vladaricama, dok "Ozloglašene princeze", ili kako kaže izvorni naslov „Scandaleuses Princesses“, zaokruženi je naslov prepun žena koje su imale (ne)sreću roditi se plave krvi.

Već sam naslov golica maštu - zašto su te princeze bile tako ozloglašene? Jesu li samo bile skandalozne za svoje, “neprosvijećeno” doba, ili bi njihovo ponašanje i u današnjem visoko kompjuteriziranom, urbaniziranom, medij-iziranom vremenu dočekali na nož?

Kako bilo, Delorme je napravio svoju listu tih opakih žena, a na njoj se nalaze: Grkinja Klitemnestra, Sidonka Izabela, Egipćanka Kleoparta, Rimljanka Mesalina, Bizatinka Teodora, do Izabele Francuske, Talijanke Lukrecije Borgie, Kristine Švedske, Katarine Ruske, Izabele Španjolske…

Nema države koja bar jednom u svojoj povijesti nije vidjela na svom tronu opačinu od žene. A kako povijest pišu pobjednici i to najčešće muškog roda, osim ako nije sačuvan kakav privatni dnevnik, imamo jedino povijesne izvore koji potvrđuju kontroverzno ponašanje.

Čitajući „Ozloglašene princeze“, u puno navrata patio je moj želudac. Neki opisi razvratnosti, krvoločnosti i općeg nemorala koje su navodno počinile neke vladarice je graničio s opisima navodnih priznanja općenja s vragom koje su zapisivali od navodnih vještica. Često dok sam čitala, nisam mislila na to jesu li te žene stvarno počinile sva ta nedjela - jer je istina u najgorem slučaju uvijek negdje u sredini - nego na mentalni sklop zapisivača povijesti. Čak i sam autor na jednom mjestu naziva povjesničara “pornografom”. U biti, puno toga u ovom djelu prepušteno je čitateljevom zaključivanju, interpretaciji, možda čak i mašti.

Delorme u svojim poglavljima koristi puno izvora, koji primjerice samo u fizičkim opisima kraljica znaju biti kontradiktorni - negdje su to hvalospjevi, a drugdje pokude. Kojem izvoru vjerovati? Privatna pisma i dnevnici su najpouzdaniji za našu procjenu mentalnog stanja osobe, ali što misliti o Klitemnestri čiji karakter bilježe tragičar Euripid i slijepi Homer, ili o poganki Izabeli u Starom Savezu?

Većina ovih princeza već su odavno prah, a opet golicaju našu znatiželju. Kakve su doista bile, što im je bilo u glavama i srcima nikad nećemo saznati. Povijest je upamtila njihova imena uz epitete: «zločinka i nevjernica», «zavodljiva i fatalna», «idolopoklonica i prokletnica», «strašna i pohlepna» ili možda najbolji od svih «nepojmljiva i neshvatljiva» - jer izaći iz kalupa svog spola i vremena znači upravo to. Neke zločine i ponašanja koje muškarcima opraštamo, ili bar uzimamo za normalna/očekivana, ženi nikad ne možemo opravdati.

Ovaj publicistički biser nije pokuda muškarcima, ni hvalospjev ženama, kao što to nije ni ova recenzija. Obožavateljima povijesti može biti zanimljivo štivo i polazna točka za daljnja istraživanja, studentima i profesorima ženskih studija interesantan pokazatelj stanja roda i spola kroz povijest. Svima ostalima - ovisno o tome što traže, ali upozoravam da ovo nije skupina priča i ne sadrži privlačnost povijesnog romana.

Nekima se ovo djelo može učiniti pomalo suhoparno, jer autor doista minuciozno ispisuje sve povijesne likove, njihova imena i titule koji su okruživali ozloglašene princeze. Nekad je potrebno i dobro povijesno predznanje prilika u kojima su određene žene živjele. U svakom slučaju, preporučujem „Ozloglašene princeze“. Potaknut će vas na neka teška razmišljanja: o ljepoti, ali i okrutnosti povijesti takve kakvu je poznajemo, o krhosti znanja, ali i o vječnoj borbi Marsa i Venere...

Philippe Delorme rođen 1960. godine u Pantinu, francuski je povjesničar i novinar koji je svoj znanstveno-književni interes usmjerio na kraljevske obitelji. Osim djela o Luisu XVII., objavio je još šest knjiga o kraljicama Francuske. 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona