kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Philippe Delorme: Ozloglašene princeze

Autor: sabriel

ozloglasene_princeze_lightboxNaslov knjige: Ozloglašene princeze
Autor:
Philippe Delorme
Godina izdanja:
2007
Nakladnik: Naklada Ljevak
Format: 14 x 21 cm
Uvez:
meki
Broj stranica:
220
Prevoditelj: Mihaela Vekarić
Jezik originala:
francuski

„Ozloglašene princeze“ francuskog autora i povjesničara Philippea Delormea,(poznatog prije svega po knjizi „Louis XVII. Verite“) u nakladi izdavačke kuće Ljevak, nastavak su njegove fascinacije vladaricama.

Delorme je osim spomenute knjige o jednom kralju, napisao niz knjiga o francuskim vladaricama, dok "Ozloglašene princeze", ili kako kaže izvorni naslov „Scandaleuses Princesses“, zaokruženi je naslov prepun žena koje su imale (ne)sreću roditi se plave krvi.

Već sam naslov golica maštu - zašto su te princeze bile tako ozloglašene? Jesu li samo bile skandalozne za svoje, “neprosvijećeno” doba, ili bi njihovo ponašanje i u današnjem visoko kompjuteriziranom, urbaniziranom, medij-iziranom vremenu dočekali na nož?

Kako bilo, Delorme je napravio svoju listu tih opakih žena, a na njoj se nalaze: Grkinja Klitemnestra, Sidonka Izabela, Egipćanka Kleoparta, Rimljanka Mesalina, Bizatinka Teodora, do Izabele Francuske, Talijanke Lukrecije Borgie, Kristine Švedske, Katarine Ruske, Izabele Španjolske…

Nema države koja bar jednom u svojoj povijesti nije vidjela na svom tronu opačinu od žene. A kako povijest pišu pobjednici i to najčešće muškog roda, osim ako nije sačuvan kakav privatni dnevnik, imamo jedino povijesne izvore koji potvrđuju kontroverzno ponašanje.

Čitajući „Ozloglašene princeze“, u puno navrata patio je moj želudac. Neki opisi razvratnosti, krvoločnosti i općeg nemorala koje su navodno počinile neke vladarice je graničio s opisima navodnih priznanja općenja s vragom koje su zapisivali od navodnih vještica. Često dok sam čitala, nisam mislila na to jesu li te žene stvarno počinile sva ta nedjela - jer je istina u najgorem slučaju uvijek negdje u sredini - nego na mentalni sklop zapisivača povijesti. Čak i sam autor na jednom mjestu naziva povjesničara “pornografom”. U biti, puno toga u ovom djelu prepušteno je čitateljevom zaključivanju, interpretaciji, možda čak i mašti.

Delorme u svojim poglavljima koristi puno izvora, koji primjerice samo u fizičkim opisima kraljica znaju biti kontradiktorni - negdje su to hvalospjevi, a drugdje pokude. Kojem izvoru vjerovati? Privatna pisma i dnevnici su najpouzdaniji za našu procjenu mentalnog stanja osobe, ali što misliti o Klitemnestri čiji karakter bilježe tragičar Euripid i slijepi Homer, ili o poganki Izabeli u Starom Savezu?

Većina ovih princeza već su odavno prah, a opet golicaju našu znatiželju. Kakve su doista bile, što im je bilo u glavama i srcima nikad nećemo saznati. Povijest je upamtila njihova imena uz epitete: «zločinka i nevjernica», «zavodljiva i fatalna», «idolopoklonica i prokletnica», «strašna i pohlepna» ili možda najbolji od svih «nepojmljiva i neshvatljiva» - jer izaći iz kalupa svog spola i vremena znači upravo to. Neke zločine i ponašanja koje muškarcima opraštamo, ili bar uzimamo za normalna/očekivana, ženi nikad ne možemo opravdati.

Ovaj publicistički biser nije pokuda muškarcima, ni hvalospjev ženama, kao što to nije ni ova recenzija. Obožavateljima povijesti može biti zanimljivo štivo i polazna točka za daljnja istraživanja, studentima i profesorima ženskih studija interesantan pokazatelj stanja roda i spola kroz povijest. Svima ostalima - ovisno o tome što traže, ali upozoravam da ovo nije skupina priča i ne sadrži privlačnost povijesnog romana.

Nekima se ovo djelo može učiniti pomalo suhoparno, jer autor doista minuciozno ispisuje sve povijesne likove, njihova imena i titule koji su okruživali ozloglašene princeze. Nekad je potrebno i dobro povijesno predznanje prilika u kojima su određene žene živjele. U svakom slučaju, preporučujem „Ozloglašene princeze“. Potaknut će vas na neka teška razmišljanja: o ljepoti, ali i okrutnosti povijesti takve kakvu je poznajemo, o krhosti znanja, ali i o vječnoj borbi Marsa i Venere...

Philippe Delorme rođen 1960. godine u Pantinu, francuski je povjesničar i novinar koji je svoj znanstveno-književni interes usmjerio na kraljevske obitelji. Osim djela o Luisu XVII., objavio je još šest knjiga o kraljicama Francuske. 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona