Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Žene pirati 18. i 19. stoljeća

Autor: Tenush

Kraj „Zlatnog doba piratstva“ ne znači i kraj piratstva općenito, ali uspješne antipiratske kampanje svele su piratstvo na poneke izolirane slučajeve. 18. stoljeće, poznato i kao „Doba razuma“, nije značilo nedostatak rata. Stalni sukobi francuske i engleske flote pretvorili su piratstvo u unosan i veliki posao. To je bilo naročito vidljivo u Latinskoj Americi gdje je piratstvo postalo način obračunavanja s kolonijalnim velesilama. Karibi i Meksički zaljev također su bila mjesta čestih piratskih napada.

Seabattle

U ovom razdoblju žene su bile povezane s piratima na više načina. Prva veza je striktno poslovna. Zbog česte odsutnosti muškaraca na kopnu, žene su preuzimale njihovu ulogu. Trgovale su s piratima, držale gostionice u kojima su pirati pili i jeli, preprodavale robu, skrivale ih od zakona i slično. Druga veza s piratima bila je ljubavna, dakle žene često postaju njihove supruge, a kao treća veza je ona nama najvažnija: žene odlaze na more i postaju piratkinje.

U ranom 18. stoljeću pojavljuje se Maria Lindsey koja je plovila zajedno sa svojim suprugom Ericom Cobhamom. Rođeni su u Velikoj Britaniji, ali su pljačkali oko Newfoundlanda gdje su i živjeli. Pratila ih je reputacija da na napadnutim brodovima ne ostavljaju nijednu dušu na životu. Njihov sadizam i okrutnost poznati su i po tome što su na zarobljenicima vježbali gađanje. Nakon što su se zasitili tog posla i obogatili se, otišli su u Francusku gdje Eric postaje sudac. Maria se pak nikako nije mogla pomiriti s novim načinom života te je izgubila zdrav razum i počinila samoubojstvo, iako neki izvori tvrde da ju je ubio sam Eric. Nakon njene smrti Eric odlučuje priznati svoje grijehe i objavljuje knjigu o svom životu koja navodno postoji u Francuskom državnom arhivu.

Ingela Gathenhielm, rođena Hammer, bila je švedska gusarica (pljačkašica na moru u službi države) za vrijeme Charlesa XII. od Švedske u doba Velikog sjevernog rata početkom 18. stoljeća. Bila je supruga poznatog gusara Larsa Gathenhielma, te je zajedno s njime vodila kampanje protiv neprijateljskih baltičkih brodova. Mnogi smatraju da je Ingela zaslužna za smišljanje najboljih gusarskih planova napada. Ona i Lars upoznali su se još kao djeca jer su živjeli na susjednim farmama. Ljubav nije prestala ni u kasnijoj dobi, a kada je Lars umro, Ingela je preuzela vodstvo brodova i pljački, te su joj dali nadimak Shipping Queen.

Ovo razdoblje je nepotpuno ako ne spomenemo dvije najpoznatije piratkinje: Anne Bonny i Mary Read.

anneAnne Bonny rođena je između 1697. i 1705. godine u irskoj pokrajini County Cork kao nezakonita kći odvjetnika Williama Cormaca i njegove sluškinje. Vrlo rano preselila se s obitelji u Ameriku. Neki tvrde da je još kao djevojčica pokazivala ratobornu narav ubovši nožem jednu od sluškinja. Protiv volje svojeg oca uskoro se udala za Jamesa Bonnyja, mornara koji se bavio i piratstvom. Otac ju je razbaštinio, a legenda kaže da je Anne iz osvete na očevoj plantaži podmetnula požar. Anne i James Bonny preselili su u Nassau, na Bahamima. U to doba Bahami su bili središte piratstva i bračni par Bonny također se bacio na pljačku. No, 1718. godine, James Bonny postaje doušnik novog guvernera Rogersa, a Anne nastavlja duženje s piratima.

Tako je upoznala i Johna Rackhama, zvanog „Calico Jack“, zbog ljubavi prema šareno obojenom platnu koje je nosio. Postali su ljubavnici i ukrcali se na njegov brod „Revenge“. Postoji teorija da su na Kubi imali dijete, ali su ga se ili odrekli, ili ostavili prijateljima. Prilikom povratka na Bahame, James Bonny je pronašao Anne i odvukao je pred guvernera zahtijevajući da bičevanjem bude kažnjena za preljub, a zatim da se vrati njemu. Calico Jack ponudio je da je otkupi, no Anne je to odbila rekavši da ne želi da je “prodaju i kupuju kao da je stoka”. Izdržala je kaznu, a zatim pobjegla od Jamesa i zajedno s Jackom i Mary Read otela brod “Revenge“ te nastavila s piratstvom.

BonnyRead

Iako je poznata priča da se Anne skrivala u muškoj odjeći kako je posada na Rackhamovom brodu ne bi primijetila, po svim zapisima to nije istina. Naprotiv, borila se zajedno s muškarcima i svi članovi posade su obje piratkinje duboko poštovali. Posada broda “Revenge“ uspješno je napadala brodove i skupila veliko blago. No, u listopadu 1720. godine, napao ih je brod kapetana Jonathana Barneta. Većina Rackhamove posade nije pružila otpor jer je bila prepijana da se bori, a neki od njih su i spavali. Žestoki otpor jedino su pružile Anne i Mary, ali su na kraju pokleknule. Cijela posada odvedena je na Jamajku i osuđena na smrt. Ipak, trudne Anne i Mary dobile su odgode pogubljenja dok ne rode. Legenda kaže da su zadnje riječi koje je Anne uputila Jacku bile:

„Žao mi je što te vidim tu u zatvoru, ali da si se borio kao čovjek, ne bi sad morao umrijeti kao pas.“

Mary Read umrla je u zatvoru, vjerojatno od groznice ili tijekom poroda. Anne Bonny naprosto je nestala iz sudskih spisa. Neki povjesničari vjeruju da je otac platio za nju znatnu otkupninu i pružio joj priliku da započne nov život. Drugi pak tvrde da se vratila mužu, a treći da je čak nastavila gusariti pod novim imenom i sa sasvim novim identitetom.

maryNo, vratimo se na Mary Read. Njena povijest je slična Anninoj. Rođena je kao nezakonito dijete u Engleskoj. Kako bi sakrila tu sramotu, majka ju je oblačila u dječaka i predstavljala je za svojeg zakonitog sina koji je umro ranije. Kad je odrasla, Mary se zaposlila kao sluga, a nakon toga je otišla raditi na brod. Uskoro se pridružuje britanskoj vojsci gdje se zaljubljuje u vojnika i otkriva mu svoju tajnu. Nakon vjenčanja, Mary po prvi puta počinje nositi žensku odjeću. Njih dvoje otvorili su gostionicu pod nazivom "Tri potkove" u blizini dvorca Breda u Nizozemskoj.

Budući da joj je suprug vrlo rano umro, Mary se opet počinje prerušavati u muškarca i vraća se u vojsku. Ali ratova nije bilo, a tako ni profita, pa se Mary ukrcala na brod koji je plovio za zapadnu Indiju. Brod su na putu oteli pirati i natjerali Mary da im se pridruži. Oko 1718. godine dobila je oprost od kralja i započela s gusarenjem. No, na njenom brodu je uskoro došlo do pobune te ona postaje dio piratske posade Calico Jacka i Anne Bonny. Do problema je došlo kada se Anne zaljubila u nju ne znajući da je žena. Jack je primijetio što se događa te je zbog ljubomore odlučio smaknuti Mary. No nakon što mu njih dvije otkrivaju Marynu tajnu, Calico je dopustio žene na brodu i od tada su Mary i Anne nosile mušku odjeću samo pri napadu na druge brodove.

Mary se zaljubila u umjetnika s broda kojeg su ranije oteli. U jednom trenutku umjetnik je isprovocirao jednog iskusnog pirata, te ga je ovaj pozvao na dvoboj. Znajući da umjetnik nije vješt s oružjem, Mary se posvađala s istim piratom kako bi dobila priliku sama ga izazvati na dvoboj koji se dogodio par sati prije onog ugovorenog. Pobijedila je i tako spasila život svoje ljubavi.

U 19. stoljeću imamo prvu, za sada, poznatu piratkinju iz Australije. Charlotte Badger rođena je u Engleskoj u siromašnoj obitelji. Kako bi im pomogla, upustila se u krađu, te je osuđena na sedam godina robije u Australiji. Tamo je radila u tvornici i uskoro rodila dijete. Tri godine nakon odslužene kazne, Charlotte se s kćeri uputila na brodu „Venera“ s planovima da postane sluškinja. Zapovjednik broda, Samuel Chase, bio je poznat po svojoj okrutnosti i šibanju žena iz puke zabave, sve dok se posada nije pobunila. Charlotte i Catherine Hagerty su s ljubavnicima zaplijenile brod i zaputile se na Novi Zeland gdje su se nastanili. Hagerty je umrla ubrzo nakon toga, a Charlotte se i danas smatra prvom ženskom naseljenicom Novog Zelanda.

Sadie Farrell bila je američka kriminalka, riječna piratkinja i vođa bande, a zvali su je i Sadie the Goat. Po ulicama New Yorka bila je poznata po tome što je usamljene putnike napadala udarivši ih glavom u stomak, a zatim bi se iz mraka pojavio njen muški suučesnik koji bi žrtvu opljačkao. Sadie je poznata i po tome što je bila u stalnoj svađi s izbacivačicom Gallus Mag. U jednoj prilici Gallus je odgrizla Sadie dio uha svojim našiljenim zubima po kojima je bila poznata.

Oko 1869. godine, šetajući se dokovima Manhattana, Sadie je ugledala članove bande "Charlton Street" kako se pokušavaju ukrcati u jedan brod. Pomogla im je, te postala njihov vođa. U samo nekoliko dana organizirala je uspješnu otmicu broda i započela ploviti s Jolly Roger zastavom duž rijeke Hudson i Harlem. Pljačkali su manja sela i povremeno otimali žene i djecu radi otkupnine. Sadie se hvalila da je neke svoje žrtve prisiljavala da hodaju po dasci s čijeg bi ruba pali u more (tzv. „walk the plank“).

girlgangsters1800s

Nekoliko mjeseci su uspješno plovili dok im stanovnici pljačkanih sela nisu počeli pružati otpor. S vremenom su napustili brod, a Sadie se vratila u Fourth Ward gdje su je prozvali "Queen of the Waterfront" tj. "Kraljicom dokova New Yorka". Tamo se pomirila s Gallus Mag koja joj je vratila odgrizeno uho, a Sadie ga je do kraja života nosila kao privjesak oko vrata.

Osim navedenih piratkinja, postojale su još neke, kao npr. Mary Harvey, Mary Crickett, Flora Burn, Rachel Wall, Charlotte de Berry, Margaret Croke, Johanna Hård i Gertrude Stubbs, ali o njihovoj povijesti i avanturama se vrlo malo zna.

Iz ove kratke povijesti žena piratkinja možemo izvući zaključak da su žene stoljećima pokazivale kako biti žena znači mnogo više od ostanka u kući, odgajanja djece i obavljanja kućanskih poslova. Piratkinje su dokazale još davnih dana da žene mogu obavljati „muške poslove“, boriti se jednako dobro, ako ne i bolje, kao i muškarci, te su pokazale zavidnu sposobnost osmišljavanja i provođenja vojnih strategija i taktika.

 

 

Literatura:

“Piracy: the complete history“, Angus Konstam, Osprey Publishing, 2008.
“The Republic of Pirates: Being the True and Surprising Story of the Caribbean Pirates and the Man Who Brought Them Down“, Colin Woodard, Houghton Mifflin Harcourt, 2008.
“Daring Pirate Women“, Anne Wallace Sharp, Twenty-First Century Books, 2002.
“Seafaring Women: Adventures of Pirate Queens, Female Stowaways, and Sailors' Wives“, David Cordingly, Random House Publishing Group, 2002.
“Iron men, wooden women: gender and seafaring in the Atlantic world, 1700.-1920.“, Margaret S. Creighton, Lisa Norling, JHU Press, 1996.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona