kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

F. F. Cartwritght i M. D. Biddis: Bolest i povijest

Autor: Nea

bolest_i_povijestNaslov knjige: Bolest i povijest
Autori:
Frederick F. Cartwright i Michael D. Biddiss
Godina izdanja:
2006.
Nakladnik:
Naklada Ljevak
Format:
15,5x24 cm
Uvez:
tvrdi
Broj stranica:
279
Prevoditelj:
Lucija Horvat
Jezik originala:
engleski

Što očekivati od knjige koju su napisali liječnik i povjesničar? Vjerojatno dosadno, suhoparno i nadasve nerazumljivo štivo za prosječnog čitatelja.

No, knjiga "Bolest i povijest", u izdanju Naklade Ljevak, koju vam predstavljamo u ovoj recenziji nije ništa od navedenog.

Ona pruža jedan sasvim drugačiji, dublji i detaljniji pogled na ulogu bolesti u ispisivanju povijesti svijeta.

Nastala je iz suradnje Fredericka F. Cartwrighta, pročelnika odsjeka za povijest medicine na King's College Medical Schoolu u Londonu i Michaela D. Biddissa, profesora povijesti na Sveučilištu Reading.

Evo što u uvodu kažu autori: "Predmet ove knjige proučavanje je područja na kojem se susreću povjesničar i liječnik, područja utjecaja bolesti na povijest. Tvrditi da je bolest bila temeljni uzrok svih velikih povijesnih promjena doista je besmisleno, no potrebno je istražiti trenutke u kojima je utjecaj bolesti možda zaista bio ključan..."

U deset poglavlja: Bolesti Starog svijeta, Crna smrt, Misterij sifilisa, Velike boginje ili osvojeni osvajač, General Napoleon i general tifus, Kolera i sanitarna reforma, Džin, gripa i tuberkuloza, Komarci, muhe, putovanja i istraživanja, Kraljica Viktorija i pad ruske monarhije, Masovna histerija i sugestija, prikazano je koliko je bolest moćna sila i kako je lako, ponekad gotovo neprimjetno, mijenjala tijekove određenih događaja.

U knjizi su se autori osvrnuli na epidemije koje su djelovale na skupine ljudi i cijela društva, ali i na bolesti koje su obilježile živote (uglavnom moćnih) pojedinaca.

Jedna od bolesti koja je pokazala svu svoju razornu snagu bila je kuga, bolje znana kao Crna smrt. Tijekom Starog i Srednjeg vijeka nitko joj nije mogao pobjeći. Oslabila je i Atenu i moćni Rim, a kada je 1348. godine izbila u Europi, dovela je do konačnog kraha feudalnog sustava u Engleskoj. No, tada je prvi put stvorena karantena za čije su osmišljavanje zapravo zaslužni dubrovački trgovci. Karantena je bila jedino oružje u obuzdavanju epidemije kuge sve do otkrića lijeka u prvoj polovici 20. stoljeća.

U obrani od Napoleona Rusiji nije pomogla samo zima i glad, nego je od velike pomoći bilo i izbijanje tifusa koji je žestoko napao Napoleonovu vojsku. S druge strane, tada je došlo i do shvaćanja načina na koji se tifus širi. Zbog toga je u poglavljima koja se odnose na epidemije bolesti kao što su tifus, kolera, malarija i tuberkuloza objašnjeno osmišljavanje te provedba sanitarnih reformi.

Također, paralelno opisujući izbijanje i širenje bolesti autori su opisali i napore u njihovom suzbijanju i liječenju - kako je došlo do prvih slučajeva cijepljenja i kako su se razvila masovna cijepljenja, sve do toga da se cijepljenje zakonom uvede kao obavezno.

Učinak sifilisa bio je razoran za povijest jer je izbrisao s lica Zemlje neke od veličanstvenih ljudskih skupina poput otočana južnog Tihog oceana. No, uništio je i mnoge pojedince kao što su francuski kralj Franjo I., papa Alessandro Borgia, francuski slikar i grafičar Toulouse-Lautrec, dok je sifilis Ivana Groznog stajao nedaća milijune ljudi.

Iako je veći dio knjige posvećen zaraznim bolestima, Cartwright i Biddiss posvetili su se i onim nasljednim, genetskim bolestima koje su utjecale na pojedince na položajima. Tako je primjerice hemofilija imala veliki utjecaj na život predstavnike kraljevske loze što je opisano na primjeru kraljice Viktorije i padu ruske monarhije.

Kraljica Viktorija prenijela je rijetki nasljedni poremećaj hemofiliju A nizu svojih potomaka pa tako i unuci Aleksandri (Alix) koja će postati žena ruskog cara Nikole. Njih dvoje dobit će sina Alekseja, prijestolonasljednika. Aleksej od svoje majke nasljeđuje hemofiliju. Očajna, nakon svih neuspješnih liječničkih zahvata i neuslišanih molitvi, Aleksandra se za pomoć okreće "čudu" u obličju Rasputina. Svi znamo što je to značilo za rusku monarhiju i kako se na kraju završilo.

Knjiga "Bolest i povijest" pisana je razumljivim i jasnim jezikom. Na 270 stranica kroz povijest samih bolesti paralelno pratimo i tijek povijesnih događanja. Slijedeći put kojim nas vode Cartwright i Biddiss u svakom opisanom slučaju bolesti - od njenog izbijanja i načina širenja do posljedica, činit će vam se da u rukama imate neki dobar akcijski krimić.

Stoga ova knjiga samo može produbiti vaše znanje o povijesti, ali i o, na prvi pogled, nevidljivom sudioniku koji je u pozadini ustrajno mijenjao ljudsku povijest.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona