jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

"Čuda i zagonetke našeg svijeta"

Autor: Nea

udaNaslov knjige: Čuda i zagonetke našeg svijeta
Godina izdanja: 2007.
Nakladnik: Mozaik knjiga
Format: 28 x 22 cm
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 432
Prevoditelj: Branka Kovačić
Jezik originala: engleski

Više od osamdeset čudesnih i veličanstvenih mjesta diljem svijeta. Pet stotina prekrasnih fotografija, povijesnih ilustracija i zemljovida. Sve to na impresivne 432 stranice pružit će vam enciklopedija "Čuda i zagonetke našeg svijeta" u izdanju Mozaik knjige.

U šest opširnih poglavlja predstavljena su predivna mjesta na Zemlji. Neka od njih oblikovala je priroda, neka je sagradio čovjek, neka žive još samo u legendama, ali svima im je zajedničko da pred njihovim postojanjem ostajemo zadivljeni i želimo odgovore na mnoga pitanja.

Upravo u tom pokušaju, ova enciklopedija svakom poglavlju pristupa vrlo cjelovito i informativno, zastupajući činjenice koje su važne za određenu tematiku. Tako se ponegdje dotiče geoloških i povijesnih početaka, arheoloških nalaza i povijesnih osoba, flore i faune, mitova i priča... A na kraju knjige, podijeljena na istoimena poglavlja, još se ukratko opisuju više od 280 zanimljivih mjesta i krajeva poredanih po abecedi.

Prvo poglavlje pod nazivom „Naš jedinstveni planet“ predstavlja više-manje poznata područja na Zemlji od Mont Blanca i Grand Canyona do Krakataua, Petrified Foresta, Rainbow Bridgea, rasjeda San Andreas, meteoritskog kratera u ravnici uz Canyon Diablo... Članak o svakom od navedenih mjesta sadrži opis njihova postanka, zemljopisne pojedinosti, fotografije i crteže, kao i razne zanimljivosti.

Tako se npr. u tekstu o Mont Blancu spominje i poznati "Otzi", čovjek iz leda, star više od 5000 godina, dok se u tekstu o Monument Valleyu - Dolini spomenika ukratko opisuju Navajo i Hopi indijanci.

U slijedećem poglavlju "Vječni spomenici" govori se o građevinama koje je čovjek gradio tijekom svoje duge povijesti, a one su odoljele vremenu i postale podsjetnik prošlosti. Tako će vas, uz zanimljive tekstove, predivne fotografije odvesti do crvenog maurskog grada Alhambre, Mont-Saint-Michela - malenog otočića s tvrđavom i crkvom uz koji se vežu mnoge legende kao i ona da je na njemu sahranjen Julije Cezar u zlatnom lijesu. 

Saznat ćete i nešto više o bajkovitom dvorcu kralja Ludwiga II -  Neuschwansteinu po kojem je Walt Disney nacrtao dvorac za Trnoružicu. Osim o Delfima, Mikeni, palači u Knossosu i raznim mitovima vezanim uz njih, u ovom poglavlju upoznat ćete i Aju Sofiju, Petru, Samarkand, Taj Mahal, Angkoru, zabranjeni grad Gugong...

Treće poglavlje „Vodeni svjetovi“ pobliže nam predstavlja velike rijeke kao što su Nil i Ganges, podvodne grebene Galapagosa, fjord Milfordsound, Sargaško more - more morske trave, slapove Iguazu, Strokku gejzir na Islandu... Isto tako, moći ćete pročitati više o životinjskom i biljnom svijetu, stanovnicima i značaju kojeg ta područja imaju za ljude.

„Zagonetke i simboli“ pričaju o ljudskim tvorevinama koje nisu umjetnička djela u današnjem smislu, nego su to najčešće bila kultna mjesta, planirana prema strogim, predajom sačuvanim, pravilima. Neka od njih koja se spominju u ovom poglavlju su: brežuljak kod Cerne Abbasa u Dorsetu sa svojim gorskim divom velikim 55 metara, nezaobilazni Stonehenge i Uskršnji otoci, brežuljkasti grobovi i kameni spomenici kod Carnaca, katedrala Notre-Dame, zagonetne ruševine u Zimbabveu, Uluru - stijena u srcu Australije, umjetni brežuljci u Sjevernoj Americi u obliku čovjeka ili životinje koji se nalaze između Velikih jezera i Meksičkog zalijeva, ali i labirinti kao slikovni simboli koji se pojavljuju istodobno u raznim krajevima na Zemlji.

Peto poglavlje pripada „Bezvremenskim krajolicima“ koji su nedirnuti prolaznošću i izgledaju kao da je vrijeme tu stalo. A neki od njih su: golemi krater na vrhu vulkana Haleakala na havajskom otoku Mauiju, Ararat i legenda o Noinoj arci, Kašmirska dolina koju nazivaju Rajskim vrtom na Zemlji, Himalaje i njihov zagonetni snježni čovjek...

Zadnje poglavlje „Legendarna carstva“, kako i samo ime kaže, govori o mjestima i carstvima iz legendi. Gdje je Kamelot i Avalon? Jesu li postojali El Dorado i Atlantida? Tko stoji iza azijske utopije Shangri-La? Koji je dvorac bio Hamletov dom?

"Čuda i zagonetke našeg svijeta" je jedinstvena i predivna enciklopedija koja nema rok trajanja. Jednom kupljena, zasigurno će se prenositi s koljena na koljeno. Ona će vas obogatiti i pružiti vam znanje ne samo o povijesti i zemljopisu, nego o narodima i osobama, legendama i mitovima. Obilje informacija bit će štivo za više mjeseci, crteži i predivne fotografije mamit će vas na dugo proučavanje, proširit će vaše znanje o općoj kulturi.

Jedno je sigurno - dok god je u vašem vlasništvu, vraćat ćete joj se iznova i iznova ponoviti pročitano. Ova enciklopedija je odličan ulog u vaše znanje, ali i vrijedno i bogato naslijeđe onima koji će doći poslije vas.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona