kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Gdje je kralj?

Autor: Tenush

Iako se stoljećima smatralo kako je švedski kralj Magnus Ladulås zakopan u grobnici, u crkvi Riddarholmen u Stockholmu, nova istraživanja su potvrdila drugačije.

Početkom prošle godine započela su iskapanja u crkvi Riddarholmen u Stockholmu koja su trebala potvrditi ono što se već stoljećima uzimalo zdravo za gotovo. Naime, godinama se smatra kako je u određenoj grobnici zakopan švedski kralj Magnus Ladulås. Ipak, primjenom metode datiranja ugljikom-14 na iskopanim ostacima, dokazano je drugačije.

grob2

Utvrđeno je da su kosti pripadale devetorici pojedinaca koji su ondje pokopani u razdoblju od 1430. do 1520. godine, odnosno 200 godina nakon smrti kralja Magnus Ladulås. Očito je da je kralj Johan III, sin Gustava Vase, dignuo raskošnu grobnicu kralju Magnusu Ladulåsu na krivom mjestu. No, zašto je grobnica postavljena iznad krivog groba i da li je kralj Johan III to znao, ostaje nepoznanica. Također je nepoznato gdje je kralj Magnus Ladulås zakopan.

grob1Istraživačka grupa odgovorna za projekt razvila je čvrstu teoriju prema kojoj se posmrtni kraljevi ostaci nalaze u istoj crkvi, ali u južnoj grobnici ispred crkvenog kora, tj. u grobnici u kojoj je zakopan kralj Karlo Knutsson u 15. stoljeću.

Teorija će biti dokazana kada istraživači dobiju odobrenje Kraljevskog suda Švedske za otvaranje i istraživanje južne grobnice. Molba je već upućena, no odobrenje bi moglo stići najranije 2014. godine.

Teorija da se grob kralja Magnusa Ladulåsa nalazi u crkvi, potkrijepljena je njegovom oporukom u kojoj izražava želju da ga se tamo pokopa kao i činjenicom da je on bio najveći dobrotvor navedene crkve. Inače, Magnusonov grob prvi put je otkopan 1915. godine te je tadašnjim istraživanjem na kostima krivo utvrđeno da je kralj umro od bolesti.

ladulasKralj Magnus Ladulås je bio prvi kralj Švedske, poznat pod imenom Magnus. Rođen je 1240. godine, a vladao je od 1275. do 1290. godine, nakon što je njegov brat Valdemar uklonjen s prijestolja uz pomoć Danaca.

U švedskoj povijesti ostao je poznat kao kralj koji je utemeljio velikaše uredbom iz 1280. godine. Također je potvrdio zakon vladara i utemeljitelja Stockholma Birgera Jarla, kojim se zabranjuje otmica žena i supruga. 

Etimologiju njegova imena neki izvode iz slavenskog korijena Ladislav, a neki smatraju kako je to kovanica od dvije švedske riječi koje znače „ključ štale“ jer je dekretom iz 1279. godine zabranio velikašima i biskupima da tijekom putovanja traže besplatnu hranu i prenoćište od seljaka.

Za sada je jedino sigurno gdje kralj nije pokopan, a otkrivanje sljedećih tajni švedske povijesti možemo očekivati tek za dvije godine.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona