kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Gromovi i munje!

Autor: Nea

kletvaDrevna vatrena kletva, zapisana prije otprilike 1700 godina u Antiohiji, upućena je na neobičnu adresu.

Antiohia je bila jedan od najvećih gradova rimskog Imperija na Istoku, a danas je dio Turske u blizini granice sa Sirijom.

1930ih godina u jednom bunaru pronađena je tanka olovna ploča ispisana s obje strane koja nikada nije u cijelosti prevedena. Ove godine s njenim prijevodom završio je Alexander Hollmann sa Sveučilišta u Washingtonu.

Kletva je pisana na grčkom i svojom snagom nije trebala  pogoditi ni kralja ni faraona, nego običnog prodavača voća i povrća!

U tekstu se zaziva Iao (grčko ime za Jahvea) da povrijedi čovjeka imenom Babylas – prodavača voća i povrća. Na ploči je navedeno i ime njegove majke – Dionysia «znana kao i Hesykhia«.

«O Iao, ti koji bacaš gromove i munje, udari i sputaj Babylasa prodavača voća i povrća. Kao što si udario kočije faraona tako udari i Babylasovu bezobraznost».

kletva2Hollmann kaže da je do sada preveo dosta kletvi, koje su uglavnom bile upućene gladijatorima i vozačima bojnih kola, ali se još nikad nije susreo s nekom bačenom na prodavača voća i povrća. Pošto osoba koja je uputila kletvu nije imenovana, niti kletva ima prizvuk ljubavnog razočaranja pretpostavlja se da je ona ipak rezultat poslovnog ili trgovačkog suparništva.

Babylas je bilo ime antiohiskog biskupa iz trećeg stoljeća, koji je ubijen zbog svojih kršćanskih uvjerenja te tako postao jedan od ranih kršćanskih mučenika. Ta činjenica mogla bi upućivati na to da je i prodavač možda bio kršćanin.

Isto tako, upotreba biblijskih metafora iz Starog zavjeta prvotno je nagnala Hollmanna na pomisao da je pisac kletve bio židov. Međutim, nakon proučavanja zapisa drevnih magičnih čarolija u kojima su se koristile metafore, dovela ga je do zaključka da pisac nije morao nužno pripadati židovskoj zajednici.

Hollmann kaže: „Grčka i rimska magija ponekad je znala u svoje čarolije ubacivati i židovske tekstove bez da su ih dobro poznavali. Možda je to jednostavno zbog toga što je tekst Starog zavjeta moćan, a magija se voli koristiti takvim tekstovima kao, uostalom, i moćnim imenima. To je ono što magiju čini uspješnom ili navodi ljude da misle da je tako.“

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona