kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Lijek je ubio kraljicu?!

parfemZnanstvenici iz Bonna otkrili su, nakon 3500 godina, tajnu bočice kraljice Hatšepsut.

Kada je Michael Höveler-Müller 2009. godine postao kustos egipatskog Muzeja, pomislio je da bi mogao pregledati unutrašnjost posude koja je, prema natpisu, pripadala kraljici Hatšepsut koja je živjela oko 1459. godine prije Krista.

Vrat bočice bio je blokiran nečim što se mislilo da je zemlja, ali Höveler-Müller je sumnjao da bi to mogao biti originalni glineni čep te da je moguće da je dio sadržaja još unutra.

Doktor Helmut Wiedenfeld bio je odličan izbor znanstvenika koji bi mogao odgovoriti na sva pitanja. Bočicu su skenirali na sveučilišnoj bolnici i sumnje egiptologa bile su potvrđene, ne samo da je zatvarač bio netaknut već je posuda sadržavala ostatke tekućine.

hatshepsut1U ljeto 2009. profesor doktor Friedrich Bootz s Klinike i poliklinike za otorinolaringologiju na sveučilištu u Bonnu uzeo je uzorke pomoću endoskopa. To je omogućilo dr. Wiedenfeldu i njegovom timu da analiziraju sastojke. Ubrzo je postalo očito da to nije isušeni parfem.

Mješavina je sadržavala veliku količinu palminog ulja i ulja muškatnog oraščića. „Nisam vjerovao da bi itko stavio toliko masti na lice,“ rekao je dr. Wiedenfeld. „Time bi izgledala masno kao jelo s rebarcima.“

Dva dodatna sastojka uputila su farmakologe na točnu svrhu mješavine. „Otkrili smo mnogo nezasićenih masnih kiselina koje pomažu ljudima s kožnim bolestima.“ Tu su egiptolozi pronašli još jedan dio zagonetke, „poznato je da je bilo slučajeva kožnog oboljenja u Hatšepsutinoj obitelji.“ Upalna kožna oboljenja kao psorijaza su uglavnom genetski uvjetovana.

Treća skupina sastojaka također upućuje da ova supstanca nije korištena za lijep miris već da bi se smanjio svrbež – farmakolozi su otkrili mnogo ugljikovodika koji je izveden iz kreozota i asfalta. I danas se kreme koje imaju kreozot koriste za liječenje kroničnih oboljenja kože. Zbog mogućih kancerogenih učinaka nekih sastojaka, kreozot je zabranjen u kozmetici, a lijekovi koji ga sadrže daju se samo na recept.

Farmakolozi su također u bočici otkrili benzo(a)piren, opasni aromatični ugljikovodik koji se sastoji od nekoliko prstena ugljika. „Benzo(a)piren je jedna od najopasnijih kancerogenih stvari koje poznajemo,“ objasnio je dr. Wiedenfeld. Na primjer, rizik raka pluća od cigarete je rezultat ove supstance.

hatshepsut-mumijaZnanstvenici u Bonnu mogu samo pretpostavljati kako je Hatšepsut došla do losiona. „Egipatski liječnici su se bavili općom praksom i bili su dobri kirurzi, ali su bili loši internisti,“ objasnio je dr.Wiedenfeld.

„Moguće je da su znanje nekih lijekova dobili iz Perzije ili Indije gdje je liječenje bilo vrlo razvijeno.“

Je li se možda Hatšepsut otrovala bez znanja? „Postoji mnogo govora o ovoj tezi,“ kaže dr. Wiedenfeld. „Ako zamislite da je kraljica imala kroničnu kožnu bolest i da je našla kratkoročno poboljšanje u masti, možda se izložila velikom riziku tijekom godina.“

Egiptolozi smatraju da je ovo vrlo vjerojatno. „Već dulje vrijeme smo znali da je Hatšepsut imala rak i možda umrla od njega,“ kaže Michael Höveler-Müller. „Sad možda znamo pravi uzrok.“

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona