kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Novo o srednjovjekovnom oklopu

OKLOPFrancuzi bi možda imali bolje šanse u bitci kod Agincourta da nisu nosili teške oklope, kažu istraživači.

Istraživanje objavljeno ove godine u časopisu „Proceedings of the Royal Society B“ pokazuje da su vojnici koji su nosili teške oklope u srednjem vijeku dvostruko trošili energiju. Ovo je prvi jasan eksperimentalan dokaz ograničenja vojnikovih sposobnosti tijekom nošenja srednjovjekovnog oklopa.

Naime, tijekom ratovanja u 15.stoljeću vojnici su nosili pune čelične oklope koji su težili 30-50 kg. Doktor Graham Askew sa Sveučilišta bioloških znanosti iz Leedsa kaže: „Smatramo da je nošenje ovakve vrste tereta na cijelom tijelu zahtijevalo puno više energije nego nošenje iste težine u naprtnjači. U oklopu udovi su opterećeni, što znači da treba puno više napora da bi se vojnik pomaknuo sa svakim korakom. Ako nosite naprtnjaču sva težina je na jednom mjestu i pomicanje udova je lakše. Ovo je mogao biti važan faktor koji je čak odlučivao o ishodima bitaka.“

OKLOPISPIstraživački tim uključivao je akademike sa sveučilišta iz Leedsa, Milana i Aucklanda zajedno sa stručnjacima iz muzeja Royal Armouries iz Leedsa. Naime, istraživači su radili s vrlo vještim interpretatorima borbi iz muzeja Royal Armouries koji su nosili točne replike četiri različita europska oklopa.

Izvodili su razne vježbe hodanja i trčanja tijekom kojih je mjerena potrošnja kisika s posebnim maskama za disanje dajući točnu sliku koliko energije su sudionici koristili.

Istraživanje je pokazalo da je oklop imao očit utjecaj na disanje. Umjesto dubokog disanja tijekom naprezanja, što bi radili da nisu nosili oklop, sudionici su disali plitko i brzo. „Biti umotan u uskoj ljusci od oklopa možda je vojnicima davao osjećaj sigurnosti,“ kaže doktor Federico Formenti iz sveučilišta u Aucklandu. „Ali, čim se počneš kretati u srednjovjekovnom oklopu, gubiš dah. Ovo je vjerojatno ograničavalo vojnikov način borbe.“

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona