godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Novo o srednjovjekovnom oklopu

OKLOPFrancuzi bi možda imali bolje šanse u bitci kod Agincourta da nisu nosili teške oklope, kažu istraživači.

Istraživanje objavljeno ove godine u časopisu „Proceedings of the Royal Society B“ pokazuje da su vojnici koji su nosili teške oklope u srednjem vijeku dvostruko trošili energiju. Ovo je prvi jasan eksperimentalan dokaz ograničenja vojnikovih sposobnosti tijekom nošenja srednjovjekovnog oklopa.

Naime, tijekom ratovanja u 15.stoljeću vojnici su nosili pune čelične oklope koji su težili 30-50 kg. Doktor Graham Askew sa Sveučilišta bioloških znanosti iz Leedsa kaže: „Smatramo da je nošenje ovakve vrste tereta na cijelom tijelu zahtijevalo puno više energije nego nošenje iste težine u naprtnjači. U oklopu udovi su opterećeni, što znači da treba puno više napora da bi se vojnik pomaknuo sa svakim korakom. Ako nosite naprtnjaču sva težina je na jednom mjestu i pomicanje udova je lakše. Ovo je mogao biti važan faktor koji je čak odlučivao o ishodima bitaka.“

OKLOPISPIstraživački tim uključivao je akademike sa sveučilišta iz Leedsa, Milana i Aucklanda zajedno sa stručnjacima iz muzeja Royal Armouries iz Leedsa. Naime, istraživači su radili s vrlo vještim interpretatorima borbi iz muzeja Royal Armouries koji su nosili točne replike četiri različita europska oklopa.

Izvodili su razne vježbe hodanja i trčanja tijekom kojih je mjerena potrošnja kisika s posebnim maskama za disanje dajući točnu sliku koliko energije su sudionici koristili.

Istraživanje je pokazalo da je oklop imao očit utjecaj na disanje. Umjesto dubokog disanja tijekom naprezanja, što bi radili da nisu nosili oklop, sudionici su disali plitko i brzo. „Biti umotan u uskoj ljusci od oklopa možda je vojnicima davao osjećaj sigurnosti,“ kaže doktor Federico Formenti iz sveučilišta u Aucklandu. „Ali, čim se počneš kretati u srednjovjekovnom oklopu, gubiš dah. Ovo je vjerojatno ograničavalo vojnikov način borbe.“

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona