kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Što se skrivalo iza malih vrata?

vrata11993. godine robot je, niz južni tunel, prešao 63 metra i otkrio mala kamena vrata s metalnim čavlima. 18 godina poslije znanstvenici su napokon otkrili što se skrivalo iza vrata u Velikoj piramidi u Gizi u Egiptu.

Smatralo se da je Velika piramida sagrađena kao grobnica faraona Khufua i posljednja je od 7 čuda antičkog svijeta. Sadrži tri glavne odaje: Kraljičinu, Veliku galeriju i Kraljevu, koja je s dva okna povezana s vanjskim svijetom.

Ono što je začudilo znanstvenike je postojanje dva tunela veličine 20x20 cmpiramida koji idu od sjevernog i južnog zida Kraljičine odaje i zaustavljaju se prije izlaska za van. Funkcija ovih tunela i vrata je nepoznata, ali pojedinci vjeruju da jedan ili oba vode do skrivene odaje.

Isto tako, nigdje drugdje u Velikoj piramidi nije pronađen metal osim na ovim malenim vratima pa je to otkriće rasplamsalo špekulacije o kvakama na vratima, ključevima ili čak dijelovima energetskog napajanja kojeg su napravili izvanzemaljci.

Nekoliko puta, uz pomoć robota, znanstvenici su pokušali istražiti tunele i vrata. Nakon 1993. godine kad su vrata otkrivena, 2002. godine drugi robot probušio je veliki kamen i snimio malu odaju iza koje je opet kamen i ništa više.

robot2Međutim ove godine, robot Djedi (nazvan po čarobnjaku s kojim se Khufu savjetovao tijekom planiranja grobnice), a kojeg je napravio inženjer Rob Richardson sa Sveučilišta u Leedsu, prošao je niz tunel noseći kameru koja može snimati iza uglova.

Robot je poslao prve fotografije oznaka na zidu manje odaje koje nisu viđene 4500 godina. To je pomoglo riješiti kontroverze oko jedinog metala koji se nalazi u piramidi i otkriti vrata koja možda vode u još jednu skrivenu odaju. Slike, koje je poslala kamera, otkrile su hijeroglife napisane crvenom bojom i linije u kamenu koje bi mogle biti oznake klesara ili religijski simboli.

„Ako bi ovi hijeroglifi biti odgonetnuti pomogli bi egiptolozima da shvate zašto su otvori napravljeni“, kaže Richardson. „Brojevi i grafiti crvene boje su vrlo česti u Gizi“, kaže Peter Der Manuelian, egiptolog na sveučilištu Harvard i direktor Gizine arhive u Muzeju likovne umjetnosti u Bostonu. „To su često oznake klesara ili radnih ekipa, obilježavaju brojeve, datume ili imena.“

tunelPošto kamera može snimati iza uglova prvi put je pogledana i pozadina kamenih vrata koja je spriječila maštovite teorije o metalnim čavlima, kaže kreator kamere Shaun Whitehead. „Naše prve fotografije pozadine, pokazuju da čavli završavaju u lijepo napravljenim krugovima, ukazujući da su vjerojatno ukrasi, a ne električni priključci. Također, pozadina je ispolirana pa bi vrata mogla imati neku važnost. Ne izgledaju kao grubi kamen koji sprječava krhotine da upadnu u prolaz.“

Kate Spence, egiptologinja na sveučilištu Cambridge koja nije bila uključena u proučavanje, smatra da uski tuneli nemaju nikakvu praktičnu namjenu i sigurno su simbolični. „Metalni čavli izgledaju kao simbolične kvake i okna. Iz Kraljičine odaje su okrenuti sjever-jug, a ne istok-zapad pa mislim da je njihova funkcija simbolična i odnosi se na zvijezde, a ne na sunce,“ kaže ona.

Dok Kraljeva odaja sadrži Khufuov sarkofag i moguće njegovu mumiju, Kraljičina odaja vjerojatno nije sadržavala njene ostatke: Khufuove žene su sahranjene u svoje tri manje piramide. Spence smatra da je kraljičina odaja možda sadržavala „ka“ statuu faraona. U ovoj interpretaciji okna su napravljena da bi Khufuov ka, ili duša, prešla u zagrobni život.

crtezi

Što se tiče drugih vrata u pozadini odaje koja su gruba i nedovršena, Spence misli da je to kraj okna. „Vrlo je vjerojatno da je to samo potpornji kamen – da nema još jedna odaja iza“ kaže. „Iako je fascinantno iz simboličkog stajališta i ovaj način rada će nam omogućiti da shvatimo namjeru konstrukcije piramide.“

Hawass, direktor projekta Djedi, kaže da ni jedna druga piramida nema tunele i prolaze kao ova koji navode da postoji skrivena soba. „Kraljeva odaja je možda lažna soba pošto je najvažnija stvar kod starih Egipćana bila skriti grobnicu,“ kaže. „Postoji priča da je čarobnjak Djedi sreo Khufua koji je tražio boga Thotha da bi pronašao tajnu skrivanja piramide. Prema tome, vjerojatno je nešto skriveno u piramidi.“

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona