kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Bombe iz 17. stoljeća

Arheolozi su u sjevernoj Njemačkoj otkrili dva projektila iz 17. stoljeća koji sugeriraju da su eksplodirajuće topovske kugle postojale duže nego što se mislilo. Komplicirani sustav paljenja vjerojatno je aktivirao kugle pri doticaju s metom.

Christoph Bernhard von Galen (1606.-1678.) napornim je radom i predanosti Bogu uspio postati biskup. Družio se s generalima i koristio barut da bi postavio autoritet Isusove riječi. Nazvan je „Bombardirajući Bernd“. :)

1672. godine Nizozemci su osjetili bijes ovog katoličkog fanatika oružjem nakon što im je poslao teško topništvo. Biskup je s 25 000 vojnika napao pobunjene Nizozemce u utvrdi Diele. Izvori kažu da su projektili padali kao kiša.

bombe

Naime, topnici su koristili šuplje željezne kugle težine preko 70 kg (154 funte). Ovaj čudan eksploziv je izbacivan visoko u zrak s jakim praskom. Jedan od njih pao je u jarak gdje se ugasio. Skoro 350 godina nakon tog zatajenja, neeksplodirana bomba pronađena je u močvarnom tlu istočne Frizije u sjeverno-zapadnoj Njemačkoj. Arheolozi su je otkrili tijekom iskopavanja na „Dieler Schanze“ obrambenom utvrđenju iz 1580. godine blizu grada Diele.

bomba

Predmet je izliven od željeza debljine 5cm. „Još uvijek sadrži oko 7 kg baruta i fitilj“, objasnio je arheolog Andreas Hüser. Ovaj pronalazak, prvi takve vrste, „više je nego značajan", kaže Volker Schmidtchen, specijalist za municiju i autor nekoliko knjiga vojne povijesti. Stručnjak za srednjovjekovne tvrđave u Coburgu u zapadnoj Njemačkoj pronalazak također naziva senzacijom.

Druga identična kugla pronađena je na „Dieler Schanze-u“ prošle godine. Radnici su se toliko uplašili da su pozvali stručnjake za eksplozive. Daljnji dokazi da su vojnici bili tu su lule, čizme i zahrđale ručne granate te ostatci eksplodiranih bombi. Hüser je siguran da je ovo oružje dio Galenova arsenala.

cipela

Dokumenti iz 1326. godine govore o prvim pokušajima korištenja baruta za izbacivanje kamene kugle – najteži zabilježeni projektil težio je 697 kg. Ubrzo su počeli eksperimenti tako da su topove punili s projektilima od olova, užarenim željeznim kuglama ili krznom punjenim krhotinama i starim željezom.

Oko 1450. godine majstori su počeli puniti prazne željezne kugle barutom što često nije bilo uspješno. Topnici su prvo morali zapaliti fitilj na bombi pa tek onda na topu. Ako bi pogriješili u tempiranju, cijeli top bi eksplodirao prije nego je projektil napustio cijev. Često bi pogrešno izračunali putanju projektila koju su mjerili kvadrantima ili bi se fitilj ugasio u letu. "Vojni stručnjaci tog vremena često su eksperimentirali u tajnosti“, kaže Schmidtchen.

Tijekom američkog Građanskog rata 1861.-1865. godine obe strane su koristile čvrste željezne kugle.

Otkrivene granate imaju drveni kolac s barutom koji doseže do eksploziva unutar kugle te je omotan u mrežu konopca koji je spojen s drvenim upaljačem. „Kugla je premazana smolom i umotana u grubo platno“ dodaje Hüser. Istraživač pretpostavlja da se metalna kugla upalila od vrućine kad je ispaljena iz topa i tako zapaljena gorjela u letu. „Privlačna ideja“, priznaje Schmidtchen. Znanstvenici  su se okrenuli kemijskoj analizi i x-zrakama da otkriju zagonetku mehanizma fitilja.

galenBiskup Galen, dr. Strangelove  katoličanstva, vjerojatno je bio ispred svog vremena.

Stari portret Galena podupire teoriju Hüsera.

Prikazuje biskupa strogog pogleda u crnoj crkvenoj odjeći. Iza njega je nebo puno vatrenih projektila.

To nisu zvijezde Betlehema – već Galenove svete granate.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona