kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Tko je izdao rimskog gladijatora?

Zagonetna poruka na 1800 godina starom nadgrobnom spomeniku rimskog gladijatora konačno je dekodirana i govori o izdaji.

Prema riječima profesora Michaela Cartera (koji se bavi proučavanjem borbi gladijatora i ostalih spektakala iz istočnog dijela rimskog Carstva) s Brock sveučilišta u St. Catharines u Kanadi, epitaf  i slike na spomeniku govore da je gladijator Diodorus izgubio borbu (i svoj život) zbog greške suca.

Carter je proučavao spomenik, otkriven u Turskoj prije 100-ak godina, pokušavajući otkriti što znače crteži i natpis, a svoje će rezultate objaviti u časopisu Journal for Papyrology and Ancient Epigraphics.


Nadgrobni spomenici pričaju

Spomenik koji je doniran muzeju u Bruxellesu nakon Prvog svjetskog rata, pokazuje gladijatora koji drži dva mača i stoji iznad protivnika koji se predaje. Natpis kaže da spomenik pokazuje mjesto gdje je Diodorus pokopan.

U epitafu stoji: „Nakon što sam pobijedio Demetriusa nisam ga odmah ubio. Sudbina i lukava izdaja summa rudisa me ubila.“

Summa rudis bio je sudac koji je možda imao gladijatorskog iskustva. Natpis nadalje kazuje da je Diodorus rođen i borio se u Amisusu, na južnoj obali Crnog mora u Turskoj. Iako je Carter proučio na stotine nadgrobnih spomenika gladijatora, ovaj „epitaf je potpuno drukčiji od ostalih - priča priču,“ rekao je za LiveScience.

nadgrobni_spomenik


Zadnja borba

Događaj se odigrao prije 1800 godina kad je carstvo bilo na vrhuncu s granicama od Hadrianovog zida u Engleskoj do rijeke Eufrat u Siriji. Borbe gladijatora bile su vrlo popularne, a u većini njih borila su se dva borca. Iako su smrtne rane bile česte, borbe nisu bile bez ikakvih pravila do smrti kako ih Hollywood prikazuje.

„Vjerujem da je postojalo mnogo pravila koja se tiču reguliranja borbe gladijatora“, izjavio je Carter. Točna pravila još uvijek nisu u potpunosti shvaćena, ali neke informacije se mogu izvući iz sačuvanih tekstova i slika.

Borbe je nadgledao glavni sudac (summa rudis). Jedno od pravila koje je on provodio je da se pobijeđeni mogao predati. Ako je predaja prihvaćena od munerariusa (bogataš koji je plaćao spektakl), borci su mogli napustiti arenu bez dodatnih ozljeda. Drugo pravilo govori o gladijatoru koji bi sam pao (bez utjecaja protivnika). Njemu bi bilo dopušteno da ustane, uzme opremu i nastavi borbu.


Smrt Diodorusa

Čini se da je upravo zbog zadnjeg pravila skončao Diodorus. Carter tumači da slika opisuje trenutak njegove zadnje borbe kad je oborio Demetriusa na zemlju i uzeo mu mač. „Demetrius se predaje, a Diodorus ga ne ubija; odmiče se očekujući da je pobijedio“, rekao je Carter.

Činilo se da je borba završila, ali summa rudis (možda misleći da je pad Demetriusa bio slučajan ili je imao neki skriveni motiv) odlučio je drukčije. Ušao je, zaustavio borbu, dopustio Demetriusu da se digne, uzme svoj štit i mač i nastavi borbu.

Ovaj put je Diodorus nastradao te je ili umro u areni ili mu je Demetrius nanio težu ranu od koje je umro poslije borbe. Ovaj događaj se zbio ispred stotine, ako ne i tisuće ljudi, na pozornici ili u dijelu atletskog stadiona koji je pretvoren u mini koloseum.

Nakon Diodorusove smrti napravljen mu je spomenik, najvjerojatnije od obitelji i prijatelja koji su bili očito vrlo ogorčeni kada su odlučili napisati posljednje riječi:

„Sudbina i lukava izdaja summa rudisa su me ubili.“

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona