marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

Tko je izdao rimskog gladijatora?

Zagonetna poruka na 1800 godina starom nadgrobnom spomeniku rimskog gladijatora konačno je dekodirana i govori o izdaji.

Prema riječima profesora Michaela Cartera (koji se bavi proučavanjem borbi gladijatora i ostalih spektakala iz istočnog dijela rimskog Carstva) s Brock sveučilišta u St. Catharines u Kanadi, epitaf  i slike na spomeniku govore da je gladijator Diodorus izgubio borbu (i svoj život) zbog greške suca.

Carter je proučavao spomenik, otkriven u Turskoj prije 100-ak godina, pokušavajući otkriti što znače crteži i natpis, a svoje će rezultate objaviti u časopisu Journal for Papyrology and Ancient Epigraphics.


Nadgrobni spomenici pričaju

Spomenik koji je doniran muzeju u Bruxellesu nakon Prvog svjetskog rata, pokazuje gladijatora koji drži dva mača i stoji iznad protivnika koji se predaje. Natpis kaže da spomenik pokazuje mjesto gdje je Diodorus pokopan.

U epitafu stoji: „Nakon što sam pobijedio Demetriusa nisam ga odmah ubio. Sudbina i lukava izdaja summa rudisa me ubila.“

Summa rudis bio je sudac koji je možda imao gladijatorskog iskustva. Natpis nadalje kazuje da je Diodorus rođen i borio se u Amisusu, na južnoj obali Crnog mora u Turskoj. Iako je Carter proučio na stotine nadgrobnih spomenika gladijatora, ovaj „epitaf je potpuno drukčiji od ostalih - priča priču,“ rekao je za LiveScience.

nadgrobni_spomenik


Zadnja borba

Događaj se odigrao prije 1800 godina kad je carstvo bilo na vrhuncu s granicama od Hadrianovog zida u Engleskoj do rijeke Eufrat u Siriji. Borbe gladijatora bile su vrlo popularne, a u većini njih borila su se dva borca. Iako su smrtne rane bile česte, borbe nisu bile bez ikakvih pravila do smrti kako ih Hollywood prikazuje.

„Vjerujem da je postojalo mnogo pravila koja se tiču reguliranja borbe gladijatora“, izjavio je Carter. Točna pravila još uvijek nisu u potpunosti shvaćena, ali neke informacije se mogu izvući iz sačuvanih tekstova i slika.

Borbe je nadgledao glavni sudac (summa rudis). Jedno od pravila koje je on provodio je da se pobijeđeni mogao predati. Ako je predaja prihvaćena od munerariusa (bogataš koji je plaćao spektakl), borci su mogli napustiti arenu bez dodatnih ozljeda. Drugo pravilo govori o gladijatoru koji bi sam pao (bez utjecaja protivnika). Njemu bi bilo dopušteno da ustane, uzme opremu i nastavi borbu.


Smrt Diodorusa

Čini se da je upravo zbog zadnjeg pravila skončao Diodorus. Carter tumači da slika opisuje trenutak njegove zadnje borbe kad je oborio Demetriusa na zemlju i uzeo mu mač. „Demetrius se predaje, a Diodorus ga ne ubija; odmiče se očekujući da je pobijedio“, rekao je Carter.

Činilo se da je borba završila, ali summa rudis (možda misleći da je pad Demetriusa bio slučajan ili je imao neki skriveni motiv) odlučio je drukčije. Ušao je, zaustavio borbu, dopustio Demetriusu da se digne, uzme svoj štit i mač i nastavi borbu.

Ovaj put je Diodorus nastradao te je ili umro u areni ili mu je Demetrius nanio težu ranu od koje je umro poslije borbe. Ovaj događaj se zbio ispred stotine, ako ne i tisuće ljudi, na pozornici ili u dijelu atletskog stadiona koji je pretvoren u mini koloseum.

Nakon Diodorusove smrti napravljen mu je spomenik, najvjerojatnije od obitelji i prijatelja koji su bili očito vrlo ogorčeni kada su odlučili napisati posljednje riječi:

„Sudbina i lukava izdaja summa rudisa su me ubili.“

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona