kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Minojska kultura u Izraelu

palacaNedavna iskapanja, na ostacima kanaanitske palače srednjeg brončanog doba, u regiji zapadne Galileje (današnjeg Izraela) otvaraju nove spoznaje o mogućoj prisutnosti drevne minojske kulture na tim područjima.

Nalazište poznato kao Tel Kabri datira iz 19. stoljeća prije Krista što ga, uz bok Apheka i vjerojatno Megidda, svrstava među najstarija nalazišta srednjeg brončanog doba na području današnjeg Izraela. Ovo su zaključci rezultata iskapanja izvođenih između 20.12.2010. i 10.1.2011. godine.

Znakovi prisutnosti egejske kulture pojavljuju se u nešto kasnijim fazama razvoja strukture palače otprilike tijekom 17. stoljeća prije Krista. Izvještaji doktora Erica Clinea sa sveučilišta Washingtona i Assafa Yasura Landaua sa sveučilišta Haifa uključuju i ranija otkrića Kempinskog i Nieimiera.

Oni su u razdoblju od 1986. do 1993. godine na nalazištu Tel Kabri, danas identificiranom kao središte tadašnjeg kanaanitskog kraljevstva, iskopali ostatke palače. U njenoj unutrašnjosti pronašli su pod obojan u egejskom stilu kao i fragmente klasičnih egejskih minijaturnih freski. Još su tri nalazišta Bliskog istoka sadržavala elemente egejske kulture, pretežno u slikama i freskama: Tell el-Dab'a u Egiptu, Qatna u Siriji i Alalakh u Turskoj.

dijelovi_freske

Ipak, freske Tel Kabrija jedini su dokaz minojske kulture među drevnim Kanaanitima, a datirane su kao mnogo starije od onih pronađenih u Tell el-Dab'a i Qatni, otprilike jednako stare kao one u Alalakhu. Iako su vijekovi mnogo toga uništili, detaljna istraživanja pokazuju da je sasvim sigurno riječ o egejskom utjecaju.

“Ovakva tehnika slikanja na gipsanom zidu dok je još uvijek mokar tipična je egejska tehnika.“, tvrdi Cline. Na Bliskom istoku zidovi su se oslikavali nakon što bi se gips osušio. Također, Egejci su koristili strune kod povlačenja ravnih linija i noževe u ocrtavanju granica obojenih pruga što se očituje na gipsanim zidovima pronađene palače. Same freske iznimno podsjećaju na one u palači Knossos na Kreti te na kikladskom otoku Santorini.

palaca2

Tragovi utjecaja pronađeni su i u arhitekturi. Kružni strukturalni oblik (iskopan 2009. godine) s vanjske strane sjevernog zida palače,  prikazuje konfiguraciju karakterističnu za minojske konstrukcije.

Ova su otkrića relativno nova te je teško odrediti kamo će odvesti u budućnosti. „Još je mnogo toga za naučiti. Mislim da smo tek počeli grepsti po površini.“, kaže Cline.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona