gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Glass official theatrical posterU kinima se ovih dana vrti Glass, treći film iz prve Shyamalanove trilogije. Neslomljivi Overseer (Bruce Willis) obračunat će se s nadljudski moćnim Beastom (James McAvoy), i starim neprijateljem Glassom (Samuel L. Jackson).

warhammerProizvođači igara Warhammer koristili su strategiju uvođenja novih edicija svakih nekoliko godina. Kao rezultat takve politike, njihove igre su opstale desetljećima. No prije nekoliko godina ukinuta je jedna od dvije najdugovječnije igre Warhammer Fantasy Battles, a nastavljen je razvoj Warhammera 40000.

avengers endgameSaga o Osvetnicima započela je s Iron Manom (2008) a završit će ju Avengers: Endgame (2019). Nakon dvadeset jednog filma u ukupnom trajanju od 38 sati, približava se vrijeme rastanka s nekima od omiljenih junaka.

godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

Najvažnije otkriće od Machu Picchua

Autor: Tenush

U Peruu otkriveno devet novih grobnica, najvažnije otkriće od Machu Picchua.

Grobnice su pronađene u planinama regije Cuzco u Peruu, a pripadale su Wari kulturi, dijelu civilizacije koja je naseljavala ovo područje prije Inka. Iako je javnosti objavljeno malo podataka, za sada se zna da je pronađeno 362 artefakta, uključujući veliki srebrni grudobran koji je vjerojatno pripadao plemstvu. Ostali artefakti uključuju srebrnu masku, zlatne narukvice, posrebrene štapove, te figurice mačaka.

Waritomb

Kultura Wari je nastanjivala obalna i planinska područja Perua od 700. do 1200. godine. Profesor antropologije i stručnjak za Wari kulturu, William Isbell, zainteresirao se za raznolike obrede ukapanja Wari civilizacije, te je 2004. godine započeo istraživanja na osnovi uzoraka 200 pojedinaca iz Conchopata, grada smještenog u visoravni središnjeg Perua.

Proučavani primjerci bili su oba spola, raznih dobnih skupina i iz različitih socijalnih klasa. Detaljnim proučavanjem uspio je klasificirati 7 različitih načina ukapanja.

1. tip uključivao je polaganje tijela u individualne grobove s položenim kamenim pločama povrh grobnice, odnosno nad tijelom pokojnika. Položaj tijela je u većini slučajeva zgrčen. Jedini artefakti pronađeni u takvim grobovima su tkanine i užad – vjerojatno korišteni kako bi uvezali tijelo.

2. tip je sličan prvom, ali u jednom grobu se nalazi nekoliko pojedinaca.

3. tip se sastojao od grobne ceste, obgrađene kamenjem i glinom. Takve grobnice su rijetke, te su bile najviše podložne pljačkanju. Na većini grobnih kamena pronađeni su zasjeci koji su omogućavali rodbini pokojnika da ostavljaju poklone i žrtve. Isbell navodi kako je ovaj oblik pokapanja nešto bogatiji od prethodna dva. Grobovi su nađeni kao i prva dva tipa, unutar naselja, ali i na otvorenim prostorima, te grobljima.

4. tip sačinjavala je duboko i široko iskopana šupljina u podzemnoj stijeni koja je na površini bila označena kamenom klupicom. Oblik same grobnice je različit, uvjetovan oblikom podzemne stijene. U grobnici je redovito pronađeno više pokojnika te grobni darovi u posudama. Također su pronađeni i drveni objekti, ali i luksuzni pokloni kao tirkiz. Grobovi su većinom nađeni u velikim naseljima.

tipovi1

5. tip je kombinacija svih prethodnih tipova u jednoj velikoj podzemnoj prostoriji. Unutar nekih nalazio se i žrtvenik.

6. tip je sličan običnoj grobnoj jami, samo što je grobnica smještena unutar zida neke građevine.

7. tip je kolektivna, odnosno žrtvena masovna grobnica. Samo jedan takav primjer je pronađen, a sadržavao je tijela pet mladih žena. Nad grobom se nalazio brežuljak napravljen od zemlje.

Konačni, 8. tip, je kraljevski grob s kompleksnim podzemnim strukturama od kamenih zidova i podova. Ne zna se puno o tim grobnicama jer ih je pronađeno vrlo malo, a većina ih je opljačkana. 

Na temelju klasifikacije i proučavanja različitih tipova ukopa, Isbell zaključuje da je Wari kultura duboko poštovala pokojnike. Obožavanje mrtvih predaka očituje se u činjenici da je većina grobova pripadalo petom tipu ukopa, tj. grobnoj prostoriji sa žrtvenikom i poklopcima povrh njih koje su imale otvore za kontinuiranu opskrbu pokojnika žrtvenim poklonima.

tipovi_2

Smještaj grobova unutar naselja ukazuje na neraskidivu povezanost živih potomaka i  pokojnih predaka. Isbell napominje da je ovo samo početno istraživanje i da će buduće analize dati mnogo više podataka. Za sada vjeruje da su nedavno otkrivene grobnice Wari kulture nastavak te tradicije, te da pripadaju tipu 3 ili 5A ukopa.

Wari-tombs

Iako je Isbellovo tumačenje ukopnih običaja Wari kulture samo jedno od mnogih, ipak nam pruža jasnu ideju o etimologiji ukapanja na ovom području, te će njegova klasifikacija pružiti veliku pomoć u interpretaciji novih nalaza. 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona