kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Najvažnije otkriće od Machu Picchua

Autor: Tenush

U Peruu otkriveno devet novih grobnica, najvažnije otkriće od Machu Picchua.

Grobnice su pronađene u planinama regije Cuzco u Peruu, a pripadale su Wari kulturi, dijelu civilizacije koja je naseljavala ovo područje prije Inka. Iako je javnosti objavljeno malo podataka, za sada se zna da je pronađeno 362 artefakta, uključujući veliki srebrni grudobran koji je vjerojatno pripadao plemstvu. Ostali artefakti uključuju srebrnu masku, zlatne narukvice, posrebrene štapove, te figurice mačaka.

Waritomb

Kultura Wari je nastanjivala obalna i planinska područja Perua od 700. do 1200. godine. Profesor antropologije i stručnjak za Wari kulturu, William Isbell, zainteresirao se za raznolike obrede ukapanja Wari civilizacije, te je 2004. godine započeo istraživanja na osnovi uzoraka 200 pojedinaca iz Conchopata, grada smještenog u visoravni središnjeg Perua.

Proučavani primjerci bili su oba spola, raznih dobnih skupina i iz različitih socijalnih klasa. Detaljnim proučavanjem uspio je klasificirati 7 različitih načina ukapanja.

1. tip uključivao je polaganje tijela u individualne grobove s položenim kamenim pločama povrh grobnice, odnosno nad tijelom pokojnika. Položaj tijela je u većini slučajeva zgrčen. Jedini artefakti pronađeni u takvim grobovima su tkanine i užad – vjerojatno korišteni kako bi uvezali tijelo.

2. tip je sličan prvom, ali u jednom grobu se nalazi nekoliko pojedinaca.

3. tip se sastojao od grobne ceste, obgrađene kamenjem i glinom. Takve grobnice su rijetke, te su bile najviše podložne pljačkanju. Na većini grobnih kamena pronađeni su zasjeci koji su omogućavali rodbini pokojnika da ostavljaju poklone i žrtve. Isbell navodi kako je ovaj oblik pokapanja nešto bogatiji od prethodna dva. Grobovi su nađeni kao i prva dva tipa, unutar naselja, ali i na otvorenim prostorima, te grobljima.

4. tip sačinjavala je duboko i široko iskopana šupljina u podzemnoj stijeni koja je na površini bila označena kamenom klupicom. Oblik same grobnice je različit, uvjetovan oblikom podzemne stijene. U grobnici je redovito pronađeno više pokojnika te grobni darovi u posudama. Također su pronađeni i drveni objekti, ali i luksuzni pokloni kao tirkiz. Grobovi su većinom nađeni u velikim naseljima.

tipovi1

5. tip je kombinacija svih prethodnih tipova u jednoj velikoj podzemnoj prostoriji. Unutar nekih nalazio se i žrtvenik.

6. tip je sličan običnoj grobnoj jami, samo što je grobnica smještena unutar zida neke građevine.

7. tip je kolektivna, odnosno žrtvena masovna grobnica. Samo jedan takav primjer je pronađen, a sadržavao je tijela pet mladih žena. Nad grobom se nalazio brežuljak napravljen od zemlje.

Konačni, 8. tip, je kraljevski grob s kompleksnim podzemnim strukturama od kamenih zidova i podova. Ne zna se puno o tim grobnicama jer ih je pronađeno vrlo malo, a većina ih je opljačkana. 

Na temelju klasifikacije i proučavanja različitih tipova ukopa, Isbell zaključuje da je Wari kultura duboko poštovala pokojnike. Obožavanje mrtvih predaka očituje se u činjenici da je većina grobova pripadalo petom tipu ukopa, tj. grobnoj prostoriji sa žrtvenikom i poklopcima povrh njih koje su imale otvore za kontinuiranu opskrbu pokojnika žrtvenim poklonima.

tipovi_2

Smještaj grobova unutar naselja ukazuje na neraskidivu povezanost živih potomaka i  pokojnih predaka. Isbell napominje da je ovo samo početno istraživanje i da će buduće analize dati mnogo više podataka. Za sada vjeruje da su nedavno otkrivene grobnice Wari kulture nastavak te tradicije, te da pripadaju tipu 3 ili 5A ukopa.

Wari-tombs

Iako je Isbellovo tumačenje ukopnih običaja Wari kulture samo jedno od mnogih, ipak nam pruža jasnu ideju o etimologiji ukapanja na ovom području, te će njegova klasifikacija pružiti veliku pomoć u interpretaciji novih nalaza. 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona