kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Otkriven Oltar dvanaest bogova

Autor: Tenush

isapArheolozi se nadaju uvjeriti ISAP da zaustavi radove na adaptaciji željeznice koja bi mogla nanijeti štetu drevnom spomeniku zvanom Oltar dvanaest bogova.

Restauracija na dotrajaloj električnoj željezničkoj pruzi Piraeus - Kifissia omogućila je pronalazak tog zanimljivog otkrića. Arheolozi vjeruju da ostaci pronađeni za vrijeme radova na području antičke Agore pripadaju poznatom Oltaru dvanaest bogova, najpoznatijem atenskom spomeniku koji je označavao središte grada od kojeg se mjerila udaljenost u svim smjerovima.

Novo otkriće bi moglo promijeniti izgled antičke Atene kakvu smo do sada poznavali. Tukidid je u svojim djelima spomenuo mali broj spomenika, a od njih je locirano samo nekoliko. Jedan od njih je i Oltar dvanaest bogova koji je gotovo u potpunosti otkopan ispod linija ISAP vlaka, čija uprava odbija arheolozima dati dovoljno vremena kako bi istražili oltar ili barem izradili plan njegova očuvanja.

Arheolozi su sto posto sigurni da se radi o navedenom oltaru jer su u izvorima sačuvani mnogi opisi. "Izvori koje smo pronašli su vrlo važni, no nemamo dovoljno vremena da bismo ih proučili. Nije dovoljno samo istražiti ostatke Oltara, već treba iznova proučiti ranu povijest Agore", izjavio je Angelos Matthaiou, tajnik Grčkog epigrafskog društva.

oltar

Prema Tukididu, Oltar dvanaest bogova dao je izgraditi 522. – 521. godine pr. Kr. Pizistrat Mlađi, unuk istoimenog znamenitog atenskog tiranina, a uvrstili su ga u program uređivanja i gradnje kojega su ostvarili Pizistratidi. Taj je program trebao «bogato ukrašavati grad», kao navodi Tukidid.

Postavljanje Dvanaest bogova na Agoru je bitan trenutak jer pokazuje želju da se ona pretvori u kultni prostor koji bi bio vrijedan Akropole, ako ne i jednakovrijedan. Oltar je uskoro postao i službena ishodišna točka cesta koje vode iz Atene, nulta granica od koje se mjere razdaljine. Tako predstavlja svojevrsno središte, zbog čega ga je Pindar imenovao «pupkom» svete Atene. Nikakav dokument ne navodi imena tih dvanaest bogova.

agora

Oltar je bio djelomično uništen tijekom Perzijskog rata 480. – 479. godine pr. Kr., te je obnovljen tek nekoliko desetljeća kasnije. Godine 1891., za vrijeme izgradnje željeznice Atena - Piraeus, iskopan je i istražen samo mali dio Agore. Srećom, spomenicima je za vrijeme izgradnje naneseno vrlo malo štete.

Kasnija iskapanja na ovom području otkrila su nekoliko dijelova Oltara, kao i peribolos (dvorište) što je pomoglo arheolozima da identificiraju koji je to spomenik. Dodatna potvrda je nedavno otkriće kipa s natpisom koji ukazuje da je kip naručio atenski aristokrat Leagros od kipara Glaukosa u čast 12 bogova Olimpa.

No, mnoga pitanja ostaju otvorena, a arheolozi se nadaju da će odgovore naći daljnjim istraživanjem. Međutim, planovi ISAP željeznice su drugačiji. Oni žele nastaviti sa svojom obnovom, bez daljnjih odgađanja. Taj problem je iznova probudio pitanja nadležnosti nad arheološkim spomenicima, problem koji je već nekoliko puta uzrokovao propast arheoloških istraživanja na području Grčke.

Arheolozi predlažu da se tračnice podignu, odnosno preusmjere preko mosta koji bi se izgradio iznad nalazišta. „Ako Oltar dvanaest bogova opet bude zakopan ispod željeznice“, dodao je Angelos Matthaiou, "time ćemo dokazati, kao društvo, da smo pravo nad našom povijesnom baštinom prepustili ljudima koji su se prodali za materijalna dobra.“

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona