goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Glass official theatrical posterU kinima se ovih dana vrti Glass, treći film iz prve Shyamalanove trilogije. Neslomljivi Overseer (Bruce Willis) obračunat će se s nadljudski moćnim Beastom (James McAvoy), i starim neprijateljem Glassom (Samuel L. Jackson).

warhammerProizvođači igara Warhammer koristili su strategiju uvođenja novih edicija svakih nekoliko godina. Kao rezultat takve politike, njihove igre su opstale desetljećima. No prije nekoliko godina ukinuta je jedna od dvije najdugovječnije igre Warhammer Fantasy Battles, a nastavljen je razvoj Warhammera 40000.

avengers endgameSaga o Osvetnicima započela je s Iron Manom (2008) a završit će ju Avengers: Endgame (2019). Nakon dvadeset jednog filma u ukupnom trajanju od 38 sati, približava se vrijeme rastanka s nekima od omiljenih junaka.

Vlast za vrijeme brončanog doba

Autor: Tenush

Tijekom prvog dijela brončanog doba (oko 2200. do 1400. pr. Krista) u karpatskom bazenu u centralnoj Europi, većina stanovništva živjela je u tzv. tell-building društvima.

bazen

U novom radu, Claes Uhner sa Sveučilišta Gothenburg u Švedskoj, ukazuje kako su vođe takvih društava bili sposobni kombinirati nekoliko načina vlasti kako bi uspješno dominirali ostatkom populacije, što je dovelo do stvaranja stabilnog društvenog sistema.

Tell-building društva su nazvana po posebnom obliku naselja s velikom gustoćom stanovništva i graditeljstva, koje se tijekom vremena pretvorilo u društvo s mnogo kulturnih slojeva.

madjarskaProučavajući prethodne analize i objavljene materijale iz karpatskog bazena, te na osnovi novih pronalazaka u tell naselju Százhalombatta-Földvár u Mađarskoj, Uhner opisuje načine kako su vladari zadržavali vlast.

Društva brončanog doba imala su relativno naprednu ekonomiju utemeljenu na agrokulturalnoj proizvodnji i uzgoju životinja, kao i metalurgiji koja im je omogućavala sudjelovanje u regionalnoj i vanjskoj trgovini bronce i drugih vrijednih obrtničkih proizvoda.

„Ostvarivanjem kontrole nad tim dijelovima ekonomije, vladari su mogli financirati političke aktivnosti i vladarske organizacije“, izjavio je Uhner. On također smatra kako su kroz vojnu moć, vladari mogli držati pod kontrolom okolna naselja, kako ne bi narušila stabilnost utvrđenih tellova.

Većina naselja bila je stacionirana u blizini rijeka i ostalih prometnica, pa su mogli zahtijevati danak od trgovačkih ekspedicija i djelovati kao posrednici u izmjeni dobara u regiji. Uhner nadodaje da su veliki tellovi bili primjeri uspješnog društva s dugom i stabilnom poviješću koja je omogućila vladarima da koriste kulturnu tradiciju kako bi ojačala svoju moć. Tellovi su primjer socijalnog sistema koji je dobro funkcionirao, legitimizirajući socijalnu poziciju elita i  njihovo pravo da vladaju.

Uhnerov bitni zaključak je da su se izvori moći međusobno podržavali. Ekonomska snaga je omogućavala vojnu i ideološku. Vojna snaga je korištena za čuvanje resursa, dok je ideologija legitimizirala društveni sistem. To je bilo moguće jer su tell naselja služila kao politički centri moći.

Redistribucija materijala i specijalizirana produkcija bila je povezana i imala je ključnu vojnu i ideološku važnost. Kontroliranjem tella i aktivnosti vođene u njima, vladari su imali organizacijsku prednost nad ostatkom populacije, te je za ostale bilo teško stvoriti konkurentske pozicije.

Ukratko rečeno: Moć kontrole je omogućila kontrolu moći.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona