Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Pronađena mitska Atlantida?

Autor: Tenush

cadizSkupina međunarodnih znanstvenika možda je pronašla Atlantidu u močvarnim područjima južne Španjolske.

Grad koji se stoljećima smatra jednom od najvećih tajni i misterija povijesti, možda će napokon izgubiti pridjev mitski, ukoliko se nova otkrića međunarodnog tima znanstvenika pokažu točnima.

Zadnje dvije godine skupina znanstvenika predvođena američkim arheolozima pokušavala je uz pomoć moderne tehnologije locirati gdje se nalazila drevna Atlantida. Uvjereni su da su je pronašli u močvarnim područjima, blizuCadiza gdje ju je prije tisuće godina potopio ogromni tsunami.

Richard Freund, profesor na sveučilištu Hartfordu u Connecticutu i voditelj istraživanja, navodi: „To je snaga tsunamija. Teško nam je shvatiti da jedan val može izbrisati 100 kilometara kopna s lica zemlje."

Skupina znanstvenika prvo se koristila satelitskim snimkama kako bi locirala potopljeni grad, a zatim je dodatno istražila potencijalnu lokaciju Atlantide kombinacijom podzemnih radara, podvodnom tehnologijom i digitalnim mapiranjem. Konačni rezultat je dao naslutiti da se blizu Cadiza, točnije na močvarnom tlu Nacionalnog parka „Dona Ana“ nalaze mogući ostaci Atlantide.

Atlantida

Naime, znanstvenici su tamo otkrili „memorijalne gradove“ vrlo slične ranije otkrivenim gradovima u unutrašnjoj Španjolskoj. Prema Freundovoj teoriji gradovi u unutrašnjosti sagrađeni su po uzoru na Atlantidu, a sagradili su ih preživjeli stanovnici mitskog grada.

platonPrvi put Atlantidu spominje grčki filozof Platon u svojim 'Dijalozima' iz 360. godine prije Krista. To je prvi pisani povijesni izvor o tom mitskom gradu za koji je Platon napisao da se nalazi ispred 'Heraklovih stupova', odnosno kod današnjeg Gibraltarskog tjesnaca. Koristeći Platonove opise, znanstvenici su se fokusirali na istraživanje Atlantika i Mediterana kao najvjerojatnije lokacije izgubljenog grada. Platon je također zapisao kako je otok zvan Atlantida u jednom danu i noći nestao u morskim dubinama.

Tsunamiji nisu rijetkost na ovom području i dobro su dokumentirani. Freund za primjer navodi da je jedan od najvećih, veličine današnje deseterokatnice, pogodio Lisabon 1755. godine.

Freund i njegova skupina planiraju dodatna iskapanja na mjestu na kojem vjeruju da se nalazi Atlantida.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona