Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Slučajno otkrivena mumija stara 700 godina

Autor: Tenush

mumija1Na istoku Kine, prilikom restauracije gradske ceste, pronađeno je mumificirano tijelo žene iz dinastije Ming.

Prilikom radova na proširenju ceste u gradu Taizhou, u istočnoj Kini, radnici su na 2 metra ispod površine zemlje naišli na grobnicu. Odmah su pozvali arheologe koji su iskopali drveni lijes sa savršeno očuvanim mumificiranim tijelom žene.

Žena je bila obučena u tradicionalnu odjeću dinastije Ming koja je vladala od 1368. do 1644. godine. Haljina je bila izrađena od svile i pamuka – materijala koji su u to doba bili izrazito cijenjeni i rijetki, te su arheolozi zaključili da se radi o ženi iz visokog društva.

mumija3

U prilog tome govori i skupocjeni prsten kojeg su pronašli na ženinoj ruci. Osim toga, u lijesu su još pronađene i kosti, keramika, relikvije, te drevni spisi.

mumija4

Mumija duga 1,5 metar bila je položena u smeđu tekućinu koja je vjerojatno pomogla očuvanju tijela i odjeće.

mumija5

Arheolozi su iznenađeni time kako je tijelo žene mumificirano jer ne pokazuje nikakve znakove propadanja: crte lica su prepoznatljive, obrve i trepavice su također očuvane, kao i šavovi na odjeći, te uresi na cipelama. Osim ovog lijesa, arheolozi su pronašli još dva.

mumija2

Ovo nije prvi pronalazak mumija iz dinastije Ming na ovom području. Prvi se dogodio u svibnju 1979. godine kada je i osnovan muzej u gradu Taizhou. Ipak, ni jedna od pet do sada iskopanih mumija nije pronađena u ovako dobrom stanju.

Vladavina dinastije Ming trajala je nešto više od 200 godina, te je ostala poznata kao zlatno doba Kine. Bilo je to doba kada je vladalo bogatstvo i blagostanje kako u ekonomskom, tako i kulturnom pogledu. Dinastija Ming je odgovorna za izgradnju Zabranjenog grada, te za obnovu i proširenje Velikog kineskog zida.

U 17. stoljeću, korupcija, vanjski napadi i loše žetve su joj oslabile vlast i doveli do njena pada.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona