Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Vjerni pas i nakon 2000 godina čuva blago

Autor: Tenush

 

Arheolozi su pronašli 2000 godina stare ostatke psa za kojeg se vjeruje da je čuvao drevno blago.

Na arheološkom lokalitetu željeznog doba u selu Hallaton u blizini Market Harborougha u Engleskoj, arheolozi su iskopali kostur psa veličine labradora ili njemačkog ovčara za kojeg se vjeruje da je čuvao blago iz Hallatona.

pas

Tzv. "Hallatonsko blago" sastoji se od 5000 komada zlatnog i srebrnog novca, a otkriveno je prije jedanaest godina kada je Ken Wallace metalnim detektorom pronašao prvih 130 kovanica. Osim novca, pronađen je i  antički nakit, te rimske kacige. Kostur psa iskopan je nedavno, na samom prilazu arheološkom lokalitetu.  Pretpostavlja se da je pas žrtvovan kako bi njegov duh čuvao blago.

novcici

Tijelo je položen na neobičan način, s glavom okrenutom prema blagu. Kostur nije u potpunosti sačuvan, jer nedostaju zadnje noge. Također je zanimljivo da je pas zakopan povrh kostiju drugog psa, a postoje indicije da se ispod nalazi još jedan. Arheolozi pretpostavljaju da je duh “ psa čuvara“ nakon nekog vremena gubio na snazi, pa je bilo potrebno žrtvovati novog psa. Vicki Score, voditeljica projekta navodi: „Za psa, koji je vjerojatno žrtvovan u poodmaklim godinama,  to je trebala biti velika čast.„

Osim zanimljivog vjerovanja drevnih stanovnika ovog područja, novi pronalazak nam otkriva kako je veza između psa i čovjeka postojala i prije više tisuća godina.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona