Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Misteriozna srednjovjekovna slika u londonskom Toweru

Autor: Tenush

diomuralaLondonski Tower zaokupio je pozornost znanstvenika koji su odlučili po prvi puta koristiti modernu tehnologiju kako bi otkrili što se nalazi na misterioznom srednjovjekovnom muralu koji godinama zbunjuje kustose.

Timu znanstvenika dopušteno je da primjene modernu tehnologiju koja uključuje softver za skeniranje očiju i infracrveni laser, kako bi otkrili što se nalazi ispod vidljivih slojeva misteriozne zidne slike.

Tim vođen doktoricom Liang koristio je OCT (optička koherentna tomografija)  i multispektralno skeniranje, poznato pod skraćenicom PRISMS kako bi detaljnije istražili sliku. Obje metode ne izazivaju nikakva oštećenja, a znanstvenici se nadaju da će pomoću njih otkriti ne samo kako je slika izrađene, već i najbolji način njezinog daljnjeg očuvanja.

"Slika iz tornja Byward rijetka je srednjovjekovna zidna slika iznimno visoke kvalitete", izjavila je kustosica Jane Spooner. "Ona je iznimno važno umjetničko djelo, nacionalnog i međunarodnog značaja, stoga je važno da saznamo što više o njoj, kako bi ju lakše očuvali."

kaminimural

Zidna slika nalazi se na prvom katu tornja Byward, koji obično nije otvoren za javnost zbog svog lošeg stanja. Slika je vjerojatno izrađena 1390. godine i prikazuje smrt Isusa Krista na križu. Središnji dio slike koji prikazuje „Raspeće“  i Isusa uništen je zbog kamina koji je kasnije nadozidan. Ipak, neoštećeni su ostali likovi Djevice Marije i svetog Ivana Evanđelista, te svetog Ivana Krstitelja i arhanđela Mihaela koji se nalaze na bočnim stranama slike.

mural

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona