Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Otkriven hram u Thmuisu star 2300 godina

Autor: Tenush

ptolmejU drevnom gradu Thmuisu na delti Nila u Egiptu arheolozi su pronašli hram kojeg je dao izgraditi Ptolomej II Filadelf.

Ptolomej II Filadelf  (309. pr.Kr. – 246. pr.Kr.) bio je egipatski faraon iz dinastije Ptolomejević. Bio je ljubitelj znanosti i umjetnosti te nije čudo da je Egipat za njegove vladavine kulturno napredovao. U gradu Thmuisu digao je stelu te je podržavao nove gradnje i restauracije. Osim toga bio je dobar čuvar granica te je za njegove vladavine egipatska mornarica znatno napredovala i držala kontrolu nad cijelim Mediteranom.

Arheolozi smatraju da je novootkriveni hram dao sagraditi Ptolomej kao uspomenu na preminulu sestru i suprugu Arsinoe II, koju je toliko obožavao da ju je nakon smrti proglasio božicom te stavio na razinu starih božica Isis i Hathor. Istraživački tim na čelu s prof. Robertom Littmanom i Jayem Silversteinom sa Sveučilišta Hawaii napominju kako je istraživanje tek započelo te da će se do novih spoznaja tek doći. Ipak, otkrivaju kako su do sada pronašli jedan Ptolomejev natpis, fragmente reljefa te kanelirani stup čija veličina sugerira da se radilo o velikom hramu.

kolumnaArisnoe II je inače u povijesti ostala poznata kao prva (za sada) poznata žena faraon. Imala je veliki utjecaj na egipatsku politiku i neki povjesničari smatraju da bez njezinih savjeta Ptolomej nikad ne bi porazio Siriju u Prvom Sirijskom ratu ( 274-271 godine prije Krista).  Također je bila popularna među narodom i privukla je u Aleksandriju krug briljantnih znanstvenika, pisaca i umjetnika.

Inače, sam grad Thmuis je dosada urodio mnogim arheološkim pronalascima, ali nažalost oko 15 posto starog grada je devastirano izgradnjom naselja bez dozvole. No najveći problem s kojim se arheolozi suočavaju je najavljena izgradnja stadiona. Ipak, prof. Silverstein je optimističan i nadodaje da njegov tim radi na planu očuvanja kojim će se spasiti i do 80 posto drevnog grada.

natpis

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona