Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Gomphotherium u Sjevernoj Americi

Autor: Tenush

gomphotheriumIstraživači meksičkog Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest su tijekom siječnja ove godine otkrili da su za vrijeme pleistocena čovjek i praslon (gomphotherium) koegzistirali na području Meksika.

Na području El Fin del Mundo u Sonori, meksički arheolozi otkrili su tri vrška koplja iz kulture Clovis koja su povezana s ostacima gomphotheriuma starosti 12000 godina. Otkriće je vrlo važno jer dokazuje, po prvi puta u Sjevernoj Americi, povezanost ove izumrle životinje s čovjekom. Istraživanje otvara mogućnost suživota ljudske vrste i gomphotheriuma, životinje sličnoj mamutu, u ovom dijelu Amerike. Do sada se vjerovalo da je ova vrsta slonova izumrla prije 30000 godina i da nije imala susret s ljudskom vrstom.

Otkriće je objavljeno početkom siječnja ove godine, za vrijeme treće sezone arheološkog iskapanja na nalazištu obilježenog kao lovno mjesto tijekom pleistocena. "Vrsta gomphotherium je duže preživjela na području Južne Amerike i tamo je imala kontakt s ljudima, ali sada je prvi puta otkriven kontakt čovjeka i praslona u Sjevernoj Americi", izvještava Guadalupe Sanchez, voditeljica arheološkog istraživanja.
 
kopljeLjudi iz kulture Clovis su poznati kao lovci mamuta, jedne od tri vrste surlaša koji su živjeli u Americi. Druge dvije su mastodonti i gomphotheriumi, s tim da se smatra da su gomphoteriumi bili najmanji te da su se najranije pojavili. Sanchez navodi da su osim vršaka koplja pronašli i logor udaljen 500 metara od arheološkog lokaliteta s nizom objekata među kojima su pronašli kremenje i razne oštrice. Sva ova otkrića potpiruju raspravu o tome je li čovjek lovom pridonio izumiranju pretpovijesnih životinja kao što su mastodonti, praslonovi ili sjevernoamerički konji.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona