Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

U Kini pronađena najveća zgrada iz kamenog doba

Autor: Tenush

 

loncarstvoArheolozi su pronašli ostatke objekta iz kamenog doba u Shaanxi, centralnoj provinciji Kine, za koje se smatra da su bili prethistorijska "gradska vijećnica".

Ostaci objekta sagrađenog u obliku pentagona pronađeni su na arheološkom lokalitetu Xiahe u Bashui. Datiraju iz doba kulture Yangshao za koju se smatra da je postojala tijekom mlađeg kamenog doba, oko 5000 do 3000 godina prije Krista. Bila je to neolitska kultura koja je postojala na području Žute rijeke, a otkriveni relikti iz tog doba uključuju lončarstvo obojano šarenim bojama. Najnoviji pronalasci daju naslutiti da je zgrada uništena potresom.

Zdanje se prostiralo na 364 kvadratna metra i moglo je primiti stotine ljudi odjednom te je korišteno kao mjesto za sastanke, rekao je Zhang Pengcheng, istraživač arheološkog instituta Shaanxi. "Drevni stanovnici morali su podići 4 velika drvena stupa duž zidova kako bi tako veliko zdanje moglo stajati," zaključuje Zhang. Nadodaje da je zgrada bila posebna jer je imala višeslojne zidove, pod prekriven kalcitom i ognjište u sredini veličine 1.8 m. Detaljnim istraživanjem otkriveno je da zgrada u kasnijim vremenima nije napuštena, već su gornje strukture pažljivo uklonjene. Istraživači još nemaju sigurnih dokaza čemu je zgrada služila.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona