Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

U Argentini otkriven fosil najstarije biljke na Zemlji

Autor: Tenush

 

nalazisteNa sjeverozapadu Argentine znanstvenici su iskopali fosil biljke koja po svojoj starosti preuzima naslov najstarije i time prve biljke na Zemlji. Značaj tog otkrića jest u tome što dokazuje da su se prve biljne vrste razvile prije 472 milijuna godina, 10 milijuna godina ranije nego što se do sada vjerovalo.

Tim znanstvenika vođenih dr. Claudijom Rubinstein s Odsjeka za paleontologiju argentinskog instituta u Mendozi, iskopali su kamenje na Andama te primjerke dali na analizu kako bi utvrdili njihovu starost. Rezultati su bili neočekivani i iznenađujući jer su pokazali da su spore nađene u kamenju stare 472 milijuna godina.

Dr. Rubinstein pojašnjava zašto je ovo veliko otkriće: “U kamenju smo pronašli spore biljaka koje pripadaju primitivnim kopnenim biljkama, bez korijena i stabljike. Te spore se nazivaju cryptospore. Pronašli smo pet različitih rodova što nam pokazuje kako su se one već počele dijeliti. To je dokaz da su ove biljke naselile Zemlju puno prije nađenih spora.“

cryptospores

Znanstvenici procjenjuju da se kolonizacija navedenih biljaka dogodila u ordoviciju, 6. geološkom razdoblju paleozoika koje datira prije 488 do 472 milijuna godina, a možda čak i u kasnom razdoblju kambrija prije 499 do 488 milijuna godina. Prethodne najstarije poznate biljke na Zemlji pronađene su u Saudijskoj Arabiji i Češkoj, a procijenjena starost im je od 461 do 463 milijuna godina.

Biljke su najvjerojatnije naseljavale područje Gondvane, južnog superkontinenta koji se sastojao od većine kopnenih masa koje sačinjavaju današnje kontinente južne hemisfere, kao što su već pokazala prethodna otkrića.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona