Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Otkriven vlasnik papirusa Novog zavjeta iz 4. stoljeća

Autor: Tenush

Istraživači Sveučilišta Princenton, pravom detektivskom metodom, identificirali su vlasnika papirusa Novog zavjeta koji je datiran u vrijeme Konstantina Velikog. Iako je papirus pronađen još krajem 19. stoljeća u egipatskom gradu Oxyrhynchus, 160 km udaljenom od Kaira, tek sada su znanstvenici uspjeli identificirati vlasnika.

„Ovo je prvi put u povijesti da smo otkrili vlasnika papirusa s Novim zavjetom. Za većinu ranih novozavjetnih manuskripta ne samo da ne znamo vlasnika, nego ne znamo ni od kuda potječu.“, piše profesorica Annemarie Luijendijk u nedavno objavljenom članku. U samom tekstu, koji sadrži prvih sedam stihova Pavlove poslanice Rimljanima, postoji nekoliko grešaka u pisanju, a dio šestog stiha je preskočen. Iz toga su pronalazači teksta, Bernard Grenfell i Arthur Hunt, zaključili da se, do sada nepoznati vlasnik, na papirusu vježbao pisanju.

papyrus

Annemarie Luijendijk dala se u naporan i detektivski posao otkrivanja vlasnika. Jedini podatak koji je imala je da su Grenfell i Hunt davne 1899. godine pronašli papirus zajedno s ugovorom iz 316. godine, no ne spominju koji je to točno ugovor. Pretražujući modernu bazu podataka o pronađenim papirusima pronašla je dva ugovora iz spomenutog razdoblja. Jedan je bio vezan uz najam parcele, a drugi uz prodaju magarca. Daljnja istraga otkrila je da je ugovor o najmu parcele pronađen u isto doba kada i papirus. Nakon toga postalo je još zanimljivije jer je ugovor na sebi imao ime Aureliusa Leonidesa, trgovca lanom iz Egipta, vjerojatnog vlasnika dokumenta i papirusa. Nastavila je istraživati te pronašla još desetak ugovora s istim imenom i na taj je način mogla rekonstruirati njegov život.

Aurelius Leonides dolazio je iz dobrostojeće obitelji jer je na nekoliko dokumenata ostavio svoj potpis, što znači da je imao priliku naučiti pisati i educirati se. Otac mu se zvao Theon, dok majčino ime ostaje nepoznato, kao i to da li je imao obitelj. Trgovao je u dva grada, a većina dokumenata se odnosi na najam parcela za uzgoj lana ili na ugovore o prodaji lana. Dokumenti ukazuju i na to da je bio vođa lokalnog ceha. Što se samog papirusa tiče, Lujendijk ga datira u 320. godinu, u doba vladavine Konstantina Velikog, rimskog cara koji je „Milanskim ediktom“ objavio da kršćanstvo postaje slobodna religija. Njegova odluka potaknula je kršćane da prevode i distribuiraju Novi zavjet diljem carstva.

Ne možemo sa sigurnošću znati da li ga je Leonida napisao, jer je ispod teksta potpisan Aurelius Paulus, o kojem dodatni podaci ne postoje. Ipak, zahvaljujući ovom istraživanju, po prvi put znamo tko je bio vlasnik jednog drevnog teksta Novog zavjeta.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona