Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Što se nalazi na grčkom novčiću?

Na nedavnom godišnjem sastanku Arheološkog instituta Amerike, profesor Robert Weir sa Sveučilišta Windsor u Kanadi, predstavio je rezultate svojeg najnovijeg istraživanja. Naime, radi se o neobičnom grčkom novčiću, iskovanom oko 120. godine pr. Kr., na kojem je možda zabilježen rijedak događaj pomračenja Jupitera od strane Mjeseca kojem su svjedočili ljudi u antičkoj Siriji.

Na jednoj strani novčića nalazi se portret Antioha VIII, kralja Seleukidskog carstva, a na drugoj prikaz Zeusa, golog ili polu pokrivenog, koji drži žezlo u lijevoj ruci. Iznad Zeusove glave nalazi se polumjesec, a iznad njegovog desnog, ispruženog dlana lebdi figura u obliku zvijezde koja bi mogla predstavljati Jupiter. Weir tvrdi da nitko nikada, ni prije ni poslije, nije koristio takvu ikonografiju, stoga je uvjeren da su Antioha VIII na takav potez potaknula dešavanja na noćnom nebu.

novcic

Nakon što je proveo izračune o tome što je bilo vidljivo iz Antiohije, glavnog grada Seleukidskog carstva, došao je do zanimljivih uzoraka i otkrio da su 17. siječnja 121. god. pr. Kr. stanovnici Antiohije vidjeli Jupiter koji je bio pomračen od Mjeseca, događaj koji moderni astronomi nazivaju „okultacije“. „Također, Jupiter zaklonjen Mjesecom nalazi se u zviježđu Raka što je bilo vrlo značajno zviježđe za taj dio svijeta prema antičkim astrolozima koji su inače bili vrlo utjecajni“ tvrdi Weir. Taj događaj mogao se protumačiti kao najava dolaska velikog kralja ili njegovog rođenja u Siriji. Tako dobar predznak za vladavinu Antioha VIII dobio je još jednu potvrdu oko godinu dana kasnije kada je Venera zaklonila Jupiter. No, kraljeva sreća nije dugo trajala.

U godinama koje su uslijedile njegov brat Antioh IX htio je osporiti njegovo pravo na prijestolje što je dovelo do toga da se ono što je ostalo od Seleukidskog carstva podijelilo na dva dijela. Loša sreća se nastavila... Nekoliko godina nakon što je Antioha VIII ubio svoju majku i nedugo nakon što se spomenuti novčić prestao kovati, oko 114. godine pr. Kr., na nebu se dogodilo nešto što se događa svakih 2000 godina: Mjesec je u isto vrijeme prekrio Mars i Saturn. Pogađate, to je bio jedan od najgorih mogućih predznaka. 96. godine pr. Kr. Antioha VIII ubijen je od strane svojeg podanika Heracleona.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona