Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Pronađen mač Crnobradog?

Autor: Tenush

crnobradiIako ne postoje sigurni dokazi, arheolozi koji od 1997. godine rade na istraživanju "Osvete kraljice Anne", broda jednog od najslavnijih pirata Edwarda Teacha poznatog pod nadimkom Crnobradi, pronašli su držak mača koji je možda bio njegovo vlasništvo. 

Crnobradi, pirat 18. stoljeća, 1721. godine nasukao se sa svojim najvećim i najpoznatijim brodom "Osveta kraljice Ane", na obalama Beauforta, kod Sjeverne Karoline. S njim je oplovio cijele Karibe, zarobivši i opljačkavši nekoliko brodova, a jedno je vrijeme držao cijeli Charleston, grad južne Karoline, pod opsadom. Nakon što je nasukan, brod je napušten i prepušten propadanju sve dok ga 1996. godine nisu otkrili podvodni arheolozi. Neki povjesničari misle da je Crnobradi namjerno nasukao "Osvetu kraljice Anne" kako bi prešao na manji brod i time smanjio broj posade, a povećao dio svog plijena.

Arheolog David Moore smatra da je brod, nakon što se nasukao, ostao nekomac vrijeme iznad vode te su pirati imali dovoljno vremena pokupiti s njega sve što su htjeli. U tom slučaju postavlja se pitanje zašto pirati sa sobom nisu ponijeli i mač. Moorova kolegica i konzervatorica na projektu, Wendy Welsh, pretpostavlja da je razlog tome što se mač vjerojatno nalazio na teško pristupačnom mjestu ili je iz nekog razloga bio nepoželjan.

Piratska karijera Crnobradog trajala je samo dvije godine, ali je stekao glas nepobjedivog i brutalnog pirata kojeg su se bojali svi moreplovci. U svojoj kratkoj piratskoj povijesti opljačkao je 40 brodova. Legenda govori da je imao 14 žena i bio impresivnog izgleda kojem je i sam doprinosio. Visok 2 metra, svoju je dugu crnu kosu i bradu vezao u pletenice, te u njih upletao komade hašiša koje bi prije bitke zapalio i onda bi se pojavljivao u oblaku dima. Praznovjerni mornari s napadnutih brodova mislili su da ih napada sam Sotona, te su se nerijetko predavali bez borbe.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona