goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Glass official theatrical posterU kinima se ovih dana vrti Glass, treći film iz prve Shyamalanove trilogije. Neslomljivi Overseer (Bruce Willis) obračunat će se s nadljudski moćnim Beastom (James McAvoy), i starim neprijateljem Glassom (Samuel L. Jackson).

warhammerProizvođači igara Warhammer koristili su strategiju uvođenja novih edicija svakih nekoliko godina. Kao rezultat takve politike, njihove igre su opstale desetljećima. No prije nekoliko godina ukinuta je jedna od dvije najdugovječnije igre Warhammer Fantasy Battles, a nastavljen je razvoj Warhammera 40000.

avengers endgameSaga o Osvetnicima započela je s Iron Manom (2008) a završit će ju Avengers: Endgame (2019). Nakon dvadeset jednog filma u ukupnom trajanju od 38 sati, približava se vrijeme rastanka s nekima od omiljenih junaka.

Otkrivena keltska grobnica

Autor: Nea

U Njemačkoj kod Heuneburga, starog keltskog naselja nedaleko od grada Herbertingena, arheolozi su otkrili 2600 godina staru keltsku grobnicu u kojoj se nalazio nakit od zlata, jantara i bronce.

Voditelj iskapanja, arheolog Dirk Krausse, rekao je da bi ovo otkriće moglo predstavljati prekretnicu u saznanjima o društvenoj povijesti Kelta kao i uvid u njihovu ranu kulturu upravo zbog neočekivano dobre očuvanosti same grobnice. Naime, Kelti iza sebe nisu ostavili nikakve zapise, a njihove kuće građene od drveta i gline vrlo brzo su propadale tijekom vremena.

keltskagrobnica1

Međutim pod ove grobnice obložen je hrastom čija će očuvanost omogućiti znanstvenicima da po godovima otkriju njenu točnu starost. Za sada se pretpostavlja da je u grobnici pokopana aristokratkinja iz Heuneburga, no nakon laboratorijskih analiza doći će se do puno više podataka.

keltskagrobnica2

 

Inače, Heuneburg se smatra jednim od najvažnijih keltskih naselja te vitalnim trgovačkim središtem u razdoblju između 620. i 480. godine prije Krista. Intenzivna iskapanja na tom području započela su 1950. godine, ali su na žalost svi pronađeni grobovi tijekom desetljeća iskapanja već bili opljačkani.

 

Cijela grobnica veličine 4x5 metara i težine od oko 80 tona izvađena je i otpremljena na daljnu analizu, a rezultati će javnosti biti predstavljeni u lipnju 2011. godine.

keltskagrobnica3

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona