Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Otkrivena keltska grobnica

Autor: Nea

U Njemačkoj kod Heuneburga, starog keltskog naselja nedaleko od grada Herbertingena, arheolozi su otkrili 2600 godina staru keltsku grobnicu u kojoj se nalazio nakit od zlata, jantara i bronce.

Voditelj iskapanja, arheolog Dirk Krausse, rekao je da bi ovo otkriće moglo predstavljati prekretnicu u saznanjima o društvenoj povijesti Kelta kao i uvid u njihovu ranu kulturu upravo zbog neočekivano dobre očuvanosti same grobnice. Naime, Kelti iza sebe nisu ostavili nikakve zapise, a njihove kuće građene od drveta i gline vrlo brzo su propadale tijekom vremena.

keltskagrobnica1

Međutim pod ove grobnice obložen je hrastom čija će očuvanost omogućiti znanstvenicima da po godovima otkriju njenu točnu starost. Za sada se pretpostavlja da je u grobnici pokopana aristokratkinja iz Heuneburga, no nakon laboratorijskih analiza doći će se do puno više podataka.

keltskagrobnica2

 

Inače, Heuneburg se smatra jednim od najvažnijih keltskih naselja te vitalnim trgovačkim središtem u razdoblju između 620. i 480. godine prije Krista. Intenzivna iskapanja na tom području započela su 1950. godine, ali su na žalost svi pronađeni grobovi tijekom desetljeća iskapanja već bili opljačkani.

 

Cijela grobnica veličine 4x5 metara i težine od oko 80 tona izvađena je i otpremljena na daljnu analizu, a rezultati će javnosti biti predstavljeni u lipnju 2011. godine.

keltskagrobnica3

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona