Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Povijesni rukopisi online

Autor: Nea

Ranije ove godine knjižnica i muzej Sveučilišta u Texasu iz Austina, Harry Ransom Center, predstavila je online kolekciju rukopisa srednjeg i novog vijeka. Kolekcija sadrži 215 primjeraka s preko 7000 stranica, a odnosi se na vremenski period od 11. do 17. stoljeća. Predstavljena kao odličan izvor povijesnih podataka za studente, profesore i sve ostale željne znanja,  kolekcija je posebno bogata humanističkim rukopisima, literaturom na raznim narječjima i religijskim dokumentima.

234

Ostali primjerci su iz područja alkemije, arhitekture, astronomije, botanike, kartografije, klasične literature, diplomacije, drame, genealogije, heraldike, povijesti, zakona, matematike, medicine, vjerskih redova, glazbe, filozofije, poezije, znanosti, rata i o kraljevima i vladarima. Tipovi dokumenata su doista različiti pa osim ugovora, izvještaja, proglasa, propisa, papinih bula, govora, državnih zapisa, crkvenih proglasa tu su i razne korespondencije, dnevnici, peticije, vlasnički listovi, zapisi sa sjednica, bilježnički dokumenti, zabilješke i računi.

567

Povijesni dokumenti predstavljaju mnoge europske vladare poput Henryja VIII, Louisa XIII i Philipa III od Španjolske, ali i značajne povijesne osobe među kojima su Oliver Cromwell, Martin Luther, John Milton, Sir Isaac Newton, Abraham Ortelius i Sir Walter Raleigh. Kolekciju čine rukopisi iz brojnih država i povijesnih regija: Austrije, Irske, Škotske, Engleske, Bizanta, Italije, Portugala, Grčke, Nizozemske, Bohemije, Flandrije, Španjolske, Bolivije, Francuske, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Naravno tu je i obilje jezika na kojima su rukopisi zapisani: nizozemski, talijanski, flamanski, staroengleski, francuski, njemački, grčki, engleski, latinski, hebrejski, španjolski.

8910

Digitalizacija ove impresivne kolekcije i dalje se nastavlja i svakog je dana dostupno sve više novog povijesnog bogatstva svima onima koji vole proučavati povijest.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona