Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Aleksandar Veliki i laneni oklop

Autor: Nea

alexandar_veliki_laneni_oklop.jpgNa godišnjem sastanku Arheološkog instituta Amerike predstavljena je studija o novim spoznajama iz života Aleksandra Velikog (356-323. pr.n.e) koja se bavi isključivo – njegovim oklopom.

Naime, postoji 27 opisa od 18 različitih antičkih autora i gotovo 700 slika na raznim objektima, od grčkih vaza do reljefa u hramovima, na kojima je Aleksandar prikazan u oklopu od lana (tzv. linothorax). Najvažniji od vizualnih dokaza jest poznati "Aleksandrov mozaik" u Pompejima, dok u djelu "Aleksandrov život" grčki povjesničar Plutarh navodi da je Aleksandar nosio oklop od dvostrukog lanenog platna.

Da bi utvrdili stvarnu izdržljivost takvog oklopa, znanstvenici G. Aldrete i S. Bartell su prvo satkali laneno platno na način na koji se ono tkalo u Aleksandrovo doba. Zatim su napravili i jednostavno ljepilo koje je tada bilo najdostupnije, a s kojim su premazali slojeve platna. Dobiveni oklop testirali su raznim oružjem: strijelama, mačevima, sjekirama i kopljima.

Rezultati do kojih su došli potvrdili su da oklop od lana nije ništa slabiji niti pruža manje zaštite od ostalih vrsta oklopa dostupnih iz tog doba. Dapače, on funkcionira slično današnjem kevlaru. Iako se ne može sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je Aleksandrova vojska upravo tako oklopljena osvojila gotovo čitav poznati svijet, rezultati ove studije nisu za zanemariti i dovode do novih spoznaja o životu u prošlosti.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona