goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Glass official theatrical posterU kinima se ovih dana vrti Glass, treći film iz prve Shyamalanove trilogije. Neslomljivi Overseer (Bruce Willis) obračunat će se s nadljudski moćnim Beastom (James McAvoy), i starim neprijateljem Glassom (Samuel L. Jackson).

warhammerProizvođači igara Warhammer koristili su strategiju uvođenja novih edicija svakih nekoliko godina. Kao rezultat takve politike, njihove igre su opstale desetljećima. No prije nekoliko godina ukinuta je jedna od dvije najdugovječnije igre Warhammer Fantasy Battles, a nastavljen je razvoj Warhammera 40000.

avengers endgameSaga o Osvetnicima započela je s Iron Manom (2008) a završit će ju Avengers: Endgame (2019). Nakon dvadeset jednog filma u ukupnom trajanju od 38 sati, približava se vrijeme rastanka s nekima od omiljenih junaka.

Aleksandar Veliki i laneni oklop

Autor: Nea

alexandar_veliki_laneni_oklop.jpgNa godišnjem sastanku Arheološkog instituta Amerike predstavljena je studija o novim spoznajama iz života Aleksandra Velikog (356-323. pr.n.e) koja se bavi isključivo – njegovim oklopom.

Naime, postoji 27 opisa od 18 različitih antičkih autora i gotovo 700 slika na raznim objektima, od grčkih vaza do reljefa u hramovima, na kojima je Aleksandar prikazan u oklopu od lana (tzv. linothorax). Najvažniji od vizualnih dokaza jest poznati "Aleksandrov mozaik" u Pompejima, dok u djelu "Aleksandrov život" grčki povjesničar Plutarh navodi da je Aleksandar nosio oklop od dvostrukog lanenog platna.

Da bi utvrdili stvarnu izdržljivost takvog oklopa, znanstvenici G. Aldrete i S. Bartell su prvo satkali laneno platno na način na koji se ono tkalo u Aleksandrovo doba. Zatim su napravili i jednostavno ljepilo koje je tada bilo najdostupnije, a s kojim su premazali slojeve platna. Dobiveni oklop testirali su raznim oružjem: strijelama, mačevima, sjekirama i kopljima.

Rezultati do kojih su došli potvrdili su da oklop od lana nije ništa slabiji niti pruža manje zaštite od ostalih vrsta oklopa dostupnih iz tog doba. Dapače, on funkcionira slično današnjem kevlaru. Iako se ne može sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je Aleksandrova vojska upravo tako oklopljena osvojila gotovo čitav poznati svijet, rezultati ove studije nisu za zanemariti i dovode do novih spoznaja o životu u prošlosti.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona