kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Ne diraj Pana dok spava!

Autor: Nea

 Pan se rodio kao sin nimfe Driope i boga Hermesa, a postao je bog šuma i pastira. Na svijet je došao s kozjim nogama, rogat i bradat. Kad je njegova majka vidjela što je rodila, pobjegla je kao pomahnitala pa je tako i nastala izreka “panični strah“.

PAN

No, je li Panov izgled bio razlog njena straha ili je Driopa švrljala okolo, a on postao dokaz toga, nikada se neće saznati. Zato je Hermes bio cool pa je prihvatio Pana i hrabro ga odnio na Olimp. Ali, olimpijski bogovi još jednom pokazaše kakva su gomila šljama te se nisu prestajali smijati i rugati sirotom djetetu. I jadničak tako pobježe s Olimpa u arkadijske šume.

flauta-de-pan
Panova flauta

Kasnije će se pokazati da je to bio više nego dobar izbor. Pan je uživao u tim bogatim i dubokim šumama. Bio je vrlo sklon smrtnicima, posebice pastirima pa im je čuvao stada, svirao na fruli i družio se s nimfama i satrima. Posebno je volio biti u društvu dva boga - Apolona i Dionisa.

Apolona je naučio tajnama proricanja unatoč tome što je znao da će ovaj ispasti bezobrazan i osnovati proročište u Delfima koje će biti izravna konkurencija Panovom proročištu u Arkadiji. Ili je Pan jednostavno volio natjecanja. Bit će da je ovo drugo jer se isto tako natjecao s Apolonom u sviranju. Naravno da je Apolon sa svojom lirom pobijedio, ali su za vrijeme toga natjecanja kralju Midi izrasle magareće uši što je Panu vjerojatno bilo jako smiješno.

A što se tiče Panovog druženja s Dionisom - tko ne bi uživao u zabavama starog pokvarenjaka, raskalašenog i veselog Dionisa sa svim onim vrstama vina u beskrajnim podrumima? A ne, Pan nije bio budala.

William-Adolphe_Bouguereau-_nimfe_i_pan
W. A. Bouguereau: Nimfe i Pan

Za očekivati je da je Pan zbog svojeg izgleda imao velikih ljubavnih problema. Zapravo, nije Pan imao problema nego ljepotice na koje bi bacio oko. Njemu su se izuzetno sviđale nimfe, ali je dobro poznato da su nimfe vječito bile napaljene i željele samo sex pa kad bi ugledale Pana nisu zastale i pričekale da upoznaju ljepotu njegova srca već bi ih u bijeg odmah naveo njegov, jel, neobičan izgled. E pa to bi im se odbilo od glavu.

Pan se zaljubio u nimfu Pitiju no ona se od straha kada ga ugledaše pretvori u omoriku. Zatim je ustrajni zavodnik počeo salijetati nimfu Siringu, ali i ona od straha spas potraži skokom u močvaru i pretvori se u trstiku. Tko zna možda su arkadijske šume i bile tako lijepe i guste zbog Don Juana Pana.

Pan_i_Siringa_-_Jean_Franois_de_Troywi
J. F. de Troywi: Pan i Siringa

Jedinu sreću imao je s nimfom Eho, možda zbog toga što su s druge strane bili jednako nesretni u ljubavi, jer Eho je bila zaljubljena u Narcisa i po šumama ga je pratila jedino kao glas.

Ali, Pan je imao i opasnu stranu kao i svatko od nas. Naime, kad bi ga se probudilo iz sna Pan je postajao izuzetno nasilan i agresivan te bi sve kojima bi se omaklo probuditi ga, obuzeo (naravno) panični strah. Godine 490. pr. Kr. perzijski vojnici su svojim jurišem na Atenjane probudili Pana. Ovaj je toliko zaurlao na njih da su jadnici bojno poprište napustili glavom bez obzira.

Zbog toga su Atenjani u jednoj pećini kraj Maratona (koju su arheolozi pronašli u 19. stoljeću) podigli svetište Panu.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona