godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Jednorog - spoj ljepote, snage, čarolije i nevinosti

Autor: Nea

mali1"Snažan i ponosan, prekrasne bijele dlake i duge grive koja je dopuštala vjetru da je prebire, s čarobnim spiralnim rogom između krupnih crnih, nevinih očiju stajao je jednorog i promatrao svijet..."

Jednorozi su jedna od najljepših i najmističnijh bića u mitologijama cijeloga svijeta. Legende o njima pričaju se već više od 3000 godina od Istočnih do Zapadnih civilizacija.


Jednorog kroz mitove i legende

U Starom zavjetu počinje priča o jednorogu kojeg nazvaše re'em. Ptolomej II, egipatski vladar, naredi da se starozavjetno ime promjeni u grčko minokeros, a Sveti Jeronim ga prevede i na latinski kao unicornis. I tako iz Starog zavjeta jednorog krenuše na put kroz najstariji ep Mahabharati, preko najstarijeg evropskog zapisa grčkog liječnika Ktesiasa, koji ga 398.g.pr.n.e. smješta u Indiju.

nordČuvši priče trgovaca i putnika, Ktesias ga opiše kao ogromnog, bijelog konja, crvene glave, plavih očiju i roga dugačkog pedesetak centimetara. Niti veliki grčki filozof Aristotel (384-322. pr.n.e) ne ostade imun na njega te ga je opisivao kao životinju nerascjepljenih kopita.

Godine 1483. na putu kroz Svetu zemlju vidješe ga i trojica njemačkih hodočasnika, a veliki svjetski putnik i hodočasnik Ludovico Barthema pričao je da je u etiopskom gradu Zeila vidio čitavo krdo jednoroga, te da su dva jednoroga kao poklon etiopskog kralja sultanu Mecce završila i u tom svetom muslimanskom gradu.


Simbolizam jednoroga

skrilimaU bilo kojoj legendi u kojoj susretnemo jednoroga njegova simbolika je izuzetno jaka. U Kini je tako više sličniji zmaju nego konju te je čvrsto vezan uz azijsko prijestolje. Njegova prisutnost je znak proročanstva. Zato mu je Istok posvetio i praznik sredinom jeseni jer se smatra da je jednorog simbol kiše i plodnosti.

U starim muslimanskim manuskriptima jednorog je povezan s Lotosom, simbolom čistoće. S početkom kršćanstava na Zapadu, rog jednoroga je simbolizirao Božiji mač, božansku penetraciju u osobu. Shodno tome i Križari su u njemu vidjeli simbol hrabrosti, svetost, nevinosti i odanosti. Zbog istog razloga srednjovjekovni vitezovi i plemići često su imali jednoroga za simbol na svojim grbovima, dok je za alkemičare jednorog bio simbol hermafroditizma.

U nordijskoj mitologiji sam Odin jahao je na jednorogu, a to je predstavljalo njegovu božansku veličinu i integritet.


Jednorog – mitsko biće

U većini legendi jednorog je prelijepi, snježnobijeli konj sa spiralnim rogom na čelu. Snažnog tijela, vitak i hitar ipak je plah i nepovjerljiv te mu je nemoguće prići. Ipak njegova boja se mijenja ovisno o legendi i iako plah često je na slikama prikazan u društvu s djevicama – simbolima nevinosti.

parLegende kažu da jednorozi žive u dubokim zelenim šumama u blizini nekoga jezera u kojem se ogledaju. Žive usamljeničkim životom, a hrane se nježnim lišćem. Imaju izuzetno snažna kopita koja im omogućuju prelaziti daleke putove i zapreke koje se čine nemogućima za savladati. Ždrjebad je u početku zlatne boje, a prije zrelosti prolaze i srebrnu fazu.

Jednorozi čuvaju ulaz u vilinsko kraljevstvo i druže se samo s dobrim bićima poput vila i vilenjaka. Samo ljude dobra srca jednorozi će pustiti kroz dveri, a njihova pronicljivost u pogledu nečijih mana je tako jaka da on jednim udarcem svojeg kopita može usmrtiti osobu za koju osjeti da je nekome učinila zlo.

Biće tako ponosno kao što je jednorog nitko ne može držati u svojem zatočeništvu, a kreću se tako tiho i spretno da uvijek iznenade svoje progonitelje.

Prema legendama, iako besmrtni, imaju svoje neprijatelje i mogu biti ubijeni. Zmajevi, harpije i himere su bića koja žele njihovu smrt.

legendeRog, krv i dlaka jednoroga imaju snažne čarobne sposobnosti. U srednjem vijeku nastala je legenda o čarobnom svojstvu njegova roga. Jedne večeri sve životinje skupile su se oko jezera čija je voda bila otrovana i one je nisu mogle piti. Tada se pojavio jednorog i samo zaronio svoj rog u vodu te je ona isti čast postala čista. Zbog te legende smatralo se da prah samljevenog roga može služiti kao protuotrov i lijek za mnoge zarazne bolesti, a kada bi se cijeli rog približio nekoj zatrovanoj hrani iz njega bi kapala krv.

Smatralo se da i sama slika jednoroga donosi sreću, pa su bogataši toga doba naručivali velike prelijepo oslikane tepihe sa slikama jednoroga.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona