godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Poznate vještice

Autor: Belmorn

U pričama najčešće slušamo o zlim vješticama koje koriste crne magiju, no postoje i one vještice koje pomažu ljudima, spravljaju ljekovite napitke i štuju prirodu. Predmeti i pomagala koje prema pričama najčešće koriste su kotlovi, metle, ogledala i čarobni štapići. Često bi se navodno magijski sprijateljle s nekom životinjom, na primjer mačkom, žabom ili zmijom. Suprotno vjerovanju Crkve i pisaca knjige Malleus Maleficarum, to nisu bili demoni, nego najobičnije životinje. Spravljale su mnoge napitke i pomagale ljudima iz svog sela ili okolice. No jesu li sve bile takve? Ili su ipak postojale vještice čije su magične moći bile skoro božanske? Nešto od toga možete saznati u ovom kratkom osvrtu na četiri relativno poznate vještice.

 

baba_yaga.jpg Cirka
Circa ili Kirka (engleski Circe), kćer grčkog boga sunca Heliosa koja živi na svom osamljenom otoku. Kad se neki brod nasuče na njezin otok, ona jadne mornare pretvara u životinje. Jako davno Odisej se nasukao na njezin otok, te je ona sve njegove mornare pretvorila u svinje. Odiseja nije uspjela pretvoriti jer mu je bog magije i glasnik bogova Hermes dao ogrlicu koja ga je zaštitila. Kad je vidjela da njene čarolije na njemu ne djeluju, zaljubila se u njega i vratila njegovu posadu u normalno stanje. Rekla mu je što će ga još dočekati na njegovom putovanju, objasnila mu kako da se zaštiti od pjesme sirena i kako da izbjegne Scilu i Haribdu.

Baba Yaga
Baba Yaga (u Poljskoj Jezda, u Češkoj Jazi Baba) je grozna ruska kanibalistička vještica. Imala je željezne zube i često se razljutila bez ikakvog povoda. Njezine najdraže žrtve bila su djeca. Prvo bi ih skuhala i pojela, a tada bi im glodala kosti. Živjela je duboko u ruskim šumama, u maloj kolibici koja je stajala na četiri goleme kokošje noge, te je imala ogradu napravljenu od ljudskih lubanja na šiljcima. Ova moćna čarobnica često je prikazivana kako leti na meti, i gdje god je išla pratile su je strašne oluje.

morgan_le_fay.jpgMorgan Le Fay
Priče o Morgan Le Fay ili Morgani potiču iz keltske mitologije i legendi o kralju Arturu, legendarnom kralju Engleske. Kroz vrijeme priče su se mijenjale, a u kasnijim verzijama spominjala se kao Arturova polusestra. Prema jednoj varijanti priče, vladala je Avalonom, vilenjačkim otokom s golemom magnetskom kulom u sredini. Onaj koji je znao ovladati moćima kule Avalonske, mogao je pomicati otok iz mora u more. Imala je učenicu Vivien koju je poslala da uništi Merlina. Vivien je uspjela, te je tako Morgan Le Fay oštetila Arthurovo kraljevstvo oduzimajući mu savjetnika. Jednom se preobrazila u Arthurovu ženu Guenevere te začela njegovo dijete. Nazvala je dijete Mordred, a on je, kad je odrastao, smrtno ranio Arthura i uništio njegovo kraljevstvo.

Hekata
Grčka božica kojoj su u različitim razdobljima pripisivali razne sfere utjecaja, a ovdje će biti prikazana jedna od njih, dobrano začinjena stvarima koje su joj se pripisivale i izvan okvira grčke mitologije.

Po toj interpretaciji, Hekata je strašna božica-vještica, ali i zaštitnica čudovišta. Pomagala je Hadu i Perzefoni u održavanju Podzemlja, te je posjedovala čopor paklenih pasa kojih su se svi bojali. Svake bi noći sa svojim psima pohodila groblja i raskrižja i ako ljudi na njima nisu ostavili hrane za njene pse, osvetila bi im se urocima i još gorim stvarima. Bila je prikazivana kao trostruka božica – imala je tri tijela, ali su joj glave ponekad bile prikazivane kao životinjske, npr. pseća, zmijska i konjska. Poznata Hekatina svećenica, također moćna čarobnica, bila je Medeja. Pomogla je Jazonu iz legende o Argonautima da dođe do zlatnog runa tako što je uspavala zmaja koji ga je čuvao.

Zbog straha od vještica u srednjem vijeku, tisuće je žena bilo spaljeno na lomači u bolesnim, fanatičnim progonima Crkve i inkvizicije. U moderno doba, priče nude mnoštvo interpretacija o njima i njihovim sposobnostima, a ima li u svemu tome trunke istine, nemoguće je odrediti.

 

Literatura:
Skupina autora: Mitologija, DK d.o.o., Rijeka
Roger Lancelyn Green: King Arthur and his knights of the round table, Puffin Classics, 1994
Skupina autora: Fantasy Encyclopedia, Kingfisher, 2005

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona